Evropa

RAT U UKRAJINI Najžešće bitke za Bahmut i Marinku, Medvedev: Poljska će nestati u slučaju sukoba Rusije i NATO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2023

-

07:56

RAT U UKRAJINI Najžešće bitke za Bahmut i Marinku, Medvedev: Poljska će nestati u slučaju sukoba Rusije i NATO
RAT U UKRAJINI Najžešće bitke za Bahmut i Marinku, Medvedev: Poljska će nestati u slučaju sukoba Rusije i NATO - Copyright AP/Roman Chop, LIBKOS, File, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 414. dan ruske invazije na Ukrajinu. Nastavlja se bitka za Bahmut. Ukrajinska vojska odbacila je kao netačnu tvrdnju Rusije da je zauzela više od 80 odsto tog grada. Šef Vagnera, Jevgnij Prigožin izneo je podatak da su njegove jedinice od početka rata eliminisale 38.000 ukrajinskih vojnika, a samo u borbama oko Bahmuta i Soledara 32.000. Iako podatak nije potvrđen, neusmnjivo je da btoj žrtava s obe strane raste.

Ključni događaji:

  • Prigožin: Eliminisali smo 38.000 ukrajinskih vojnika od početka sukoba
  • Savet EU na listu sankcija dodao Vagner grupu i portal RIA FAN
  • Nemačka dozvolila Poljskoj da izveze pet starih aviona MiG-29 Ukrajini
  • London odbio da izda vize članovima ukrajinskog orkestra
  • Peking: Strane u Ukrajini da stvore uslove za mirovne pregovore

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE 

23.44 Ukrajina zaplenila imovinu milijardera Novinskog zbog pomaganja Rusiji

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je da je zaplenila imovinu milijardera Vadima Novinskog u vrednosti od 87,3 miliona evra, optuživši ga da je pomagao "zemlji agresoru", Rusiji.

SBU je saopštila da je, između ostalog, zaplenila i 40 kompanija i 30 izvorišta prirodnog gasa, koja je Novinski imao u vlasništvu, prenosi Rojters. Ukrajinska služba bezbednosti tvrdi i da je Novinski pokušao da izbegne sankcije, koje su protiv njega uvedene u decembru, time što je pokušao da prebaci svoj imetak na bliske firme.

22.57 Kuleba: Očekujemo poziv da se priključimo NATO-u na samitu u Viljnusu

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je danas da Ukrajina neće biti zadovoljna nijednom drugom odlukom samita NATO-a u Viljnusu, zakazanog za 11. i 12. jul, osim pozivom da se pridruži alijansi.

"Ako saveznici odluče da po pitanju članstva u NATO-u 130. put potvrde politiku otvorenih vrata, onda je to za Ukrajinu neprihvatljiv rezultat samita u Viljnusu", rekao je Kuleba tokom prenosa uživo na Instagramu.

21.41 Šmihal: Ukrajini obećano još 5 milijardi dolara za borbu protiv Rusije

Ukrajini je na sastancima u Vašingtonu ove nedelje obećano još 5 milijardi dolara za podršku borbi protiv Rusije, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

On je precizirao da je Ukrajina dobila nova obećanja dodatne podrške iz Švajcarske, Danske i niza drugih zemalja, kao i da je postigla sporazum sa američkim proizvođačem aviona Boing kojim su ukrajinske kompanije oslobođene 200 miliona dolara duga.

Šmihal se u Vašingotnu sastao sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske banke i Evropske investicione banke (EIB), kao i sa najvišim zvaničnicima SAD, prenosi Rojters.

Sastanci, koje je opisao kao "plodonosne", održani su na marginama prolećnog zasedanja MMF-a i Svetske banke. 

20.13 Ukrajinski zvaničnici: Pet poginulih i 17 ranjenih u raketnom napadu na Slavjansk

Najmanje pet osoba poginulo je, a 17 ih je ranjeno u ruskom raketnom napadu na grad Slavjansk na istoku Ukrajine, saopštili su zvaničnici. Ukrajinska Nacionalna policija navela je na svom Telegram kanalu da je u napadu raketama S-300 uništeno 10 stambenih zgrada i drugih objekata, prenosi Rojters.

Visoka zvaničnica u Kabinetu predsednika Ukrajine Darja Zarvina rekla je da je dete izvučeno iz ruševina preminulo na putu do bolnice. Ukrajinski guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko kaže da se strahuje da je sedam osoba zatrpano pod ruševinama.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je fotografiju uništene zgrade uz komentar da je "zla država ponovo pokazala svoje lice". "Tako ubijati ljude u sred bela dana, uništavati sav život", napisao je Zelenski.

17.53 Finska gradi ogradu na granici sa Rusijom

Finske vlasti započele su izgradnju početnog dela ograde od tri kilometra u blizini graničnog prelaza sa Rusijom na jugoistoku zemlje, koju planiraju da završe u junu, piše Blumberg.

Projekat ima za cilj poboljšanje nadzora i bezbednosti, a finske vlasti navode da neće pokrivati celu dužinu granice od 1.343 kilometara, već je plan da se pokriju najrizičnija mesta. Deo projekta biće i izgradnja pontonskih puteva od betona za prelazak preko močvara.

Ranije ovog meseca, Finska se pridružila NATO-u nakon što je podnela zahtev za članstvo usled ruske invazije na Ukrajinu. Zvanični Helsinki je istovremeno povećao troškove odbrane i nabavku oružja i municije.

15.43 Beloruski ministar najavio moguće raspoređivanje strateškog nuklearnog oružja

Belorusija će rasporediti strateško nuklearno oružje na svojoj teritoriji ukoliko se bude nastavila agresivna retorika Zapada, poručio je danas ministar odbrane te zemlje Viktor Hrenin.

"Ako se nastavi neprijateljska retorika, razmeštanje strateškog nuklearnog oružja će biti naš sledeći korak. Koristićemo silu protiv sile, pošto oni samo to razumeju", rekao je Hrenin, prenosi TASS.

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će Moskva na zahtev beloruske strane postaviti svoje taktično nuklearno oružje u toj zemlji, upravo onako kako SAD već duže vreme drže sopstvene nuklearne bojeve glave na teritoriji svojih saveznika.

15.40 Medvedev: Poljska će nestati u slučaju da izbije rat između Rusije i NATO

Poljska, kao predstraža NATO u Evropi, definitivno će prestati da postoji ako izbije rat između Rusije i NATO, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući opasku poljskog premijera Mateuša Moravjeckog da nije previše zabrinut da bi ukrajinski napadi na rusku teritoriju mogli da izazovu direktan sukob između Rusije i NATO.

Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

 

"Ne znam ko će pobediti ili izgubiti ovaj rat, ali s obzirom na ulogu Poljske kao predstraže NATO u Evropi, zemlja će najverovatnije prestati da postoji, zajedno sa svojim glupim premijerom", napisao je Medvedev na Tviteru, preneo je TASS. Medvedev je to napisao na engleskom, a takođe je dodao i prevod na poljskom jeziku.

15.23 Ambasador Rusije u Crnoj Gori reagovao na tekst ambasadorke EU u Podgorici

Optuživanje Rusije za sve i u svim okolnostima je "virus koji je pogodio Zapad, od koga ne spašava maska i za koji još nije izmišljena vakcina, poručio je ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov u reagovanju na tekst ambasadorke EU u Podgorici Oane Kristine Pope objavljen u podgoričkom Danu pod naslovom "Solidarnost je naša zajednička snaga".

Prema Maslenjikovu Popa je u crnogorskim medijima plasirana, kako je naveo, "vatrenu smesu otvorene rusofobije, primitivne propagande i jeftinog populizma, prebacivši na Rusiju krivicu za energetsku krizu u svetu, uz optužbe za upotrebu nafte i gasa kao oružja i alata ucene, prekid logističkih lanaca u snabdievanju energentima".

15.08 Lavrov na primeru KiM o "dvoličnosti Zapada"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da zapadne zemlje igraju dvostruku igru kada je reč o pravu naroda na samoopredeljenje, a na primeru tzv. Kosova je razotkrio dvoličnost Zapada. Kada je reč o pravu naroda na samoopredeljenje, Zapad donosi odluke na osnovu sopstvenih interesa, rekao je Lavrov, ističući da je to jasno vidljivo u situaciji sa tzv. Kosovom, preneo je Sputnjik.

"Kada žele da učine Kosovo nezavisnim, oni stavljaju akcenat na pravo naroda na samoopredeljenje, ali kada im je u interesu da negiraju takvo pravo u drugim delovima sveta, oni se pozivaju na teritorijalni integritet kao apsolutnu opciju", rekao je Lavrov na pres-konferenciji u Uzbekistanu.

Drskost Zapada, koji vrši pritisak na ruske partnere terajući ih da odustanu od saradnje sa Moskvom, prevazilazi sve granice, izjavio je Lavrov.

12.45 Ambasada Finske u Rusiji primila pismo sa prahom

Ambasada Finske u Moskvi potvrdila je danas da je primila tri pisma, od kojih se u jednom nalazio prah. Iz ambasade su za RIA Novosti naveli da su se, nakon što su im u četvrtak isporučena tri pisma, obratili ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. Kako su dodali, pisma su, u skladu sa bezbednosnom pravilima finskog Ministarstva spoljnih poslova, predata predstavnicima ruskih vlasti, koji vrše dalju istragu.

12.07 Ukrajinske trupe se povukle sa nekih teritorija u Bahmutu

Ukrajinske trpe su prinuđene da se povuku sa nekih teritorija u gradu Bahmutu, jer Rusija vrši novi napad tamo uz intenzivnu artiljerijsku vatru u protekla dva dana, saopštili su britanski obaveštajci. U dnevnom izveštaju na Tviteru se navodi da su napadi u Bahmutu obnovljeni nakon što su rusko Ministarstvo odbrane i paravojna formacija Vagner grupa poboljšale saradnju.

"Ukrajinska odbrana još uvek drži zapadne četvrti grada, ali je izložena posebno intenzivnoj ruskoj artiljerijskoj vatri u prethodnih 48 sati. Ukrajinske snage suočavaju se sa značajnim problemima u snabdevanju", objavilo je u dnevnom izveštaju britansko Ministarstvo odbrane.

Associated Press

11.26 Slovačka: Zaplenjeno 1.500 tona ukrajinskog žita kontaminiranog pesticidima

Slovačke vlasti zaplenile su 1.500 tona ukrajinskog žita sa visokim nivoom zabranjenih pesticida, a ministarstvo poljoprivrede donelo je propis kojim se zabranjuje njegova prerada i uključivanje u lanac ljudske ishrane i stočne hrane. Kako javlja agencija TASR, kontaminirano ukrajinsko žito otkrila je Državna uprava za veterinu i hranu (SVPS), u mlinu u Kolarovu, u oblasti Nitra. U kontrolnom uzorku potvrđeno je prisustvo pesticida hlor-pirifos koji je zabranjen u Evropskoj uniji jer negativno utiče na zdravlje ljudi.

10.38 Šojgu: Iznenadna provera Pacifičke flote, uvežbavaće odbijanje desanta na Kurile i Sahalin

Ruska Pacifička flota će tokom iznenadne provere uvežbavati odbijanje neprijateljskog desanta na južna Kurilska ostrva i Sahalin, izjavio je danas ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu. On je rekao da je u praksi neophodno razraditi metode delovanja kako bi bilo sprečeno raspoređivanje neprijateljskih snaga u operativno važnom regionu Tihog okeana - južnom delu Ohotskog mora i njegovo iskrcavanje na južna Kurilska ostrva i Sahalin, prenosi RIA Novosti. Prethodno je Šojgu saopštio da je Pacifička flota stavljena u viši stepen pripravnosti u okviru iznenadne provere.

09.40 Orban: Mađarska neće dozvoliti da je nateraju u rat

SAD ne odustaju od "svog plana" da sve nateraju u ratnu koaliciju, ali Mađarska neće "dozvoliti da je nateraju u rat", poručio je danas premijer Viktor Orban. Mađarski premijer je u izjavi za državni radio rekao da su SAD "bezbednije mesto" na karti, "ali da to ne možete reći za Karpatski basen", i da su globalni politički rizici drugačiji u Berehovom i Budimpešti u poređenju sa onima u SAD, prenosi MTI.

09.20 Kineski ministar odbrane uskoro u Moskvi

Kineski ministar odbrane Li Šangfu posetiće Rusiju od 16. do 19. aprila i tom prilikom se sastati sa visokim ruskim vojnim zvaničnicima, prenosi Rojters saopštenje kineskog ministarstva odbrane.

09.15 Borelj: EU će teško zadržati odnos poverenja sa Kinom, ako ne doprinese miru u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je da će Briselu biti teško da zadrži odnos poverenja sa Pekingom, ako Kina ne pokuša da doprinese pronalaženju političkog rešenja za ukrajinsku krizu.

U pitanju je deo govora koji je Borelj trebao da održi danas u analitičkom institutu u Pekingu, ali je morao da otkaže putovanje u Kinu jer se zarazio koronavirusom, pa je pripremljeno obraćanje objavljeno na internet stranici Evropske unije, preneo je Rojters.

"Evropskoj uniji će biti izuzetno teško, ako ne i nemoguće, da održi odnos poverenja s Kinom, što bih voleo da vidim, ako Kina ne doprinese traženju političkog rešenja koje se zasniva  na povlačenju Rusije sa ukrajinske teritorije", upozorio je Borelj.

On je naglasio da "neutralnost pred kršenjem međunarodnog prava nije verodostojna" i pozvao kineskog predsednika Si Đinpinga da razgovara s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, i da Kina obezbedi više humanitarne pomoći ukrajinskom narodu.

Od ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022, Si se dva puta sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali još nije razgovarao s Zelenskim.

Kina je, u svom dokumentu o Ukrajini objavljenom u februaru, saopštila da se protivi napadima na civile i na nuklearna postrojenja, ali se suzdržala od otvorene osude Moskve zbog oružanog delovanja na ukrajinskoj teritoriji.

08.57 Britansko ministarstvo odbrane: Ukrajinske snage prinuđene na "strateška povlačenja" u delovima Bahmuta

Britansko ministarstvo odbrane u svom redovnom izveštaju o ratu u Ukrajini tvrdi da su ukrajinske snage bile prinuđene na "strateško povlačenje" sa pozicija koje su doskora držale u Bahmutu, i da je u poslednja dva dana pojačano rusko granatiranje.

"Rusija je obnovila snagu svojih napada na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti, nakon što su rusko ministarstvo odbrane i Vagner grupa poboljšali saradnju. Ukrajinska odbrana i dalje drži zapadne delove grada, ali je bila izložena posebno jakoj artiljerijskoj vatri u poslednjih 48 sati", stoji u izveštaju.

Dodaje se da Vagner grupa nastavlja sa prodorom kroz centar grada, dok ruske vazduhoplovne snage osiguravaju severni i južni front operacije. Ukrajinske snage imaju znatne probleme sa obnovama zaliha, ali su napravile strateška povlačenja sa pozicija koje su bile prinuđene da predaju, zaključuje ministarstvo odbrane UK.

08.30 Antonov: Možda je vreme da Vašington šalje manje novinara u Rusiju

Ruski ambasador u SAD rekao je, govoreći o uhapšenom novinaru "Vol strit džurnala" Evanu Gerškoviču, rekao da bi Vašington trebalo da razmisli o tome da u Rusiju šalje manje novinara ubuduće.

"Amerikanci su nam pretili ako ne oslobodimo uskoro Gerškoviča. Videćemo šta će da urade", rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov za ruski Prvi kanal.

Antonov je imao "veoma grub" razgovor sa američkom podsekretarkom Viktorijom Nuland, koja je optužila Rusiju za nelegalno hapšenje Gerškoviča, i istakao je da ga je Nuland stalno prekidala na način koji nije produktivan, preneo je Rojters.

Ruski ambasador rekao je da je možda vreme da se smanji broj američkih novinara koji rade u Rusiji.

"Amerikanci imaju dobru reč - reciprocitet - na kom uvek insistiraju. Možda je vreme za nas da pristupimo reciprocitetu i da smanjimo broj američkih novinara koji rade u Moskvi i Rusiji uopšteno, na broj ruskih novinara koji rade u Vašingtonu u Njujorku", dodao je Antonov.

profimedia

 

07.44 EU izdvojila milijardu evra za članice koje doniraju Ukrajini municiju

Savet Evropske unije odobrio je, u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), isplatu milijardu evra državama članicama kao naknadu za troškove municije koje su donirale Kijevu iz postojećih zaliha. U okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći do sada je Ukrajini odobrena pomoć u iznosu od 4,6 milijardi evra, zajedno sa najnovijom odlukom, saopštio je Savet EU.

07.34 Pentagonski papiri: Mladić osumnjičen za "curenje" dokumenata danas pred sudom

Džek Tešeira (21) koji je uhapšen zbog sumnji da je u javnosti podelio poverljive informacije iz Pentagona, naći će se danas pred sudom u Masačusetsu. Kako je rekao savezni državni tužilac Merik Garland, Tešeira je "uhapšen u vezi sa istragom o navodnom nedozvoljenom uklanjanju, zadržavanju i deljenju poverljivih informacija nacionalne odbrane". 

Tešeira je član američkog vojnog vazduhoplovstva i dolazi iz jednog malog grada u Masačusetsu, a više o njemu pročitajte u odvojenom tekstu

profimedia

 

07.13 Ukrajinska vojska: Najžešće bitke za Bahmut i Marinku

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da se najžešće borbe sa ruskim snagama nastavljaju za Bahmut i Marinku. Navodi se da ruske trupe, uprkos velikim gubicima, nastavljaju pokušaje da napreduju na četiri pravca fronta - kod Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke, prenosi Unian.

Dodaje se da su ukrajinske snage na tim pravcima proteklog dana odbile 49 napada, a da se na Bahmutskom operativnom pravcu nastavljaju teške borbe za sam grad. 

Associated Press

07.04 Peskov: Crno more nikada neće biti NATO more

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Crno more nikada neće postati NATO more i da bi trebalo da ostane more saradnje i interakcije primorskih država. Agencija Tas navodi da je Peskov to istakao komentarišući ukrajinsku ideju o demilitarizaciji Crnog mora i njegovog postepenog pretvaranja u NATO more.

"Crno more nikada neće biti NATO, to je zajedničko more. Za sve primorske države, Crno more mora biti more saradnje, interakcije i bezbednosti. Štaviše, ovo mora biti nedeljiva bezbednost", inaveo je portparol Kremlja, dodajući da "ideja Kijeva u sebi ima kontradikciju".

"NATO i demilitarizacija su dva nespojiva pojma", poručio je Peskov.

06.50 London odbio da izda vize članovima ukrajinskog orkestra

Vodećim  članovima ukrajinskog državnog orkestra odbijene su vize za seriju planiranih koncerata u Velikoj Britaniji ovog meseca, što je promoter nazvao katastrofom, koja je koštala više od 100.000 evra (88.000 funti), preneo je "Gardijan". Orkestar Hmeljnicki je trebalo da ide na turneju i održi dva koncerta pod nazivom "Magična muzika Harija Potera" i "Muzika iz Gospodara prstenova, Hobita i Prstenovi moći. Koncerti su bili najavljeni i na sajtu britanske vlade kao primer britansko-ukrajinskih odnosa.

06.40 Prigožin: Eliminisali smo 38.000 ukrajinskih vojnika od početka sukoba

Lider privatne ruske vojne kompanije Vagner, Jevgenij Prigožin, izjavio je juče da su njihove jedinice eliminisale 38.000 ukrajinskih vojnika "od početka specijalne vojne operacije", od toga samo u Artjomovsku (Bahmutu) i Soledaru 32.000.

"Od prvog dana borbenih aktivnosti, naša procena je da je Vanger neprijatelju naneo ljudske gubitke od oko 38.000 vojnika. Od toga, 32.000 je u Bahmutu i Soledaru", naveo je Prigožin na Telegramu, preneo je TASS.

AP Photo

 

06.20 Savet EU na listu sankcija dodao Vagner grupu i portal RIA FAN

Savet EU odlučio je juče da doda Vagner grupu kao i portal RIA FAN na listu onih koji podležu restriktivnim merama EU zbog akcija koje podrivaju ili ugrožavaju terirotijalni integritet, suverenitet i nezavisnost EU, piše na sajtu Saveta. 

Kako navode, grupa "Vagner" koja već podleže sankcijama u okviru Globalnog režima sankcija za ljudska prava, uveliko aktivno učestvuje u ratu Rusije i Ukrajine, a RIA FAN je deo Patriot medija gurpe, ruske medijske organizacijae, koja je uključena u propagandu i dezinformacije o ratu.

06.10 Nemačka dozvolila Poljskoj da izveze pet starih aviona MiG-29 Ukrajini

Nemačka je odobrila zahtev Poljske za izvoz pet starih borbenih aviona MiG-29 kako bi se ojačala vazdušna snaga Ukrajine protiv Rusije, saopštilo je juče nemačko Ministarstvo odbrane. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da je zahtev stigao juče i da to što je Berlin odobrio zahtev istog dana znači da se na Nemačku može osloniti, preneo je Rojters.

AP/Alik Keplicz

 

 06.00 Kineski šef diplomatije: Strane u Ukrajini da stvore uslove za mirovne pregovore

Strane uključene u ukrajinski sukob treba da stvore uslove za mirovne pregovore jer ne postoji drugi način za rešavanje ove krize, izjavio je juče kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim na marginama konferencije o situaciji u Avganistanu koja se održava u Uzbekistanu.

"Ne postoji čudesan lek za rešavanje krize. Svaka strana treba da bude predvodnik i da radi na postizanju međusobnog poverenja, kao i da stvori uslove za mirovne pregovore i prekid neprijateljstava", rekao je on, prenosi TASS.

Komentari (0)

Evropa