Evropa

RAT U UKRAJINI Nastavljaju se teške borbe za Bahmut, ispražnjena ruska baza na severu Krima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/04/2023

-

08:06

RAT U UKRAJINI Nastavljaju se teške borbe za Bahmut, ispražnjena ruska baza na severu Krima
RAT U UKRAJINI Nastavljaju se teške borbe za Bahmut, ispražnjena ruska baza na severu Krima - Copyright EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO, Tanjug AP/Libkos

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 427. dan ruske invazije na Ukrajinu. Iz SAD stižu uveravanja da će Ukrajina dobiti potrebno oružje za kontraofanzivu, dok brazilski predsednik Lula da Silva ne odustaje od ideje da se formira "grupa za mir" koja bi posredovala između zaraćenih strana. I Kina će imati svog predstavnika u Ukrajini, epilog je telefonskog razgovora dvojice predsednika, Zelenskog i Si Đinpinga, što je bio i njihov prvi kontakt od početka rata.

Ključni događaji:

  • Sedma rotacija inspektora IAEA u Zaporožskoj nuklearki prošla po planu
  • Poljski mediji: Vojni predmet pronađen u šumi rezultat testiranja poljskih sistema PVO
  • Stoltenberg: NATO i saveznici isporučili Ukrajini gotovo sva borbena vozila
  • Zelenski: Granatiran Mikolajev, jedna osoba stradala, 23 povređene
  • Moskva: Jedan ruski policajac poginuo, drugi povređen u ekploziji u Melitopolju
  • Zelenski i Si Đinping razgovarali telefonom
  • General vojske SAD: Ukrajina će dobiti oružje koje joj je potrebno za kontraofanzivu
  • Brazilski predsednik Lula da Silva  pozvao na uspostavljanje ''mirovne grupe''
  • Ubijen saradnik italijanskog lista Republika u predgrađu Hersona
  • Poljska: Ukinućemo zabranu uvoza na ukrajinsku hranu ako EU sprovede mere

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

      Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.05 U Melitopolju ubijen šef policije koji je prešao na rusku stranu

Šef policije ukrajinskog grada Melitopolj Oleksandr Miščenko, koji je prešao na rusku stranu otkako su ruske trupe osvojile grad, ubijen je, javlja BBC.

Miščenko je poginuo kada je improvizovana eksplozivna naprava detonirana na ulazu u blok u kojem je živeo.Proterani gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov rekao je da je prebegli policajac bio izdajnik.

"Put svakog kolaboranta je predvidiv. Prvo ide izdaja, pa panika, a onda masakr", naveo je Fedorov na Telegram kanalu.

22.40 Putin: Ruska proizvodnja dronova mogla bi da dosegne 12,2 milijarde dolara

Industrija ruskih bespilotnih letelica je veoma obećavajuća i važna, a njena vrednost bi mogla da dosegne bilion rubalja (12,2 milijardi dolara), rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

"U pitanju je izuzetno važna grana nacionalne industrije, veoma obećavajuća. Proverili smo i videli obim te industrije u bliskoj budućnosti, u pitanju je 500 milijardi rubalja", rekao je Putin na događaju u industrijskom parku Rudnevo, preneo je TASS.

22.10 Poljska: Ukinućemo zabranu uvoza na ukrajinsku hranu ako EU sprovede mere

Poljski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Robert Teljus rekao je danas da Varšava može da ukine zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine ukoliko EU primeni odgovarajuće mere, prenela je agencija RIA Novosti.

"Embargo će biti na snazi do kraja rešavanja ovih pitanja u EU. Ako EU sprovede odgovarajuće, bezbednosne mere, onda ćemo ukinuti, u suprotnom, imamo sopstvene mere, koji smo već uveli", rekao je Teljus za televizijski kanal "Polsat".

20.33 PSSE: Ruska prisilna deportacija dece iz Ukrajine "genocid"

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) izglasala je na današnjoj sednici rezoluciju kojom se prinudno zatvaranje i deportacija dece sa ruskih okupiranih teritorija Ukrajine proglašava za "genocid". Dokument je usvojen sa 87 glasova za, što znači da je dobio ogromnu većinu, navodi Gardijan.  Jedan polanik je glasao protiv, a drugi bio uzdržan.

PSSE u rezoluciji poziva da se  preduzmu neposredne i hitne mere kako bi se zaustavila "praksa nezakonitog prisilnog premeštanja i deportacije koju trenutno sprovodi Ruska Federacija protiv ukrajinskog stanovništva", a posebno njene "politike i prakse u vezi sa uklanjanjem deca iz njihovih porodica i domova i njihova kasnija apsorpcija u rusko državljanstvo, identitet i kulturu".

19.12 Satelitski snimci pokazuju da su ruske snage ispraznile ključnu bazu na severu Krima

Nedavni satelitski snimci u koje je CNN imao uvid pokazuju da su ruske snage ispraznile ključnu bazu na severu Krima. U bazi u blizini sela Medvedivka i blizu područja Hersona, bio je smešten značajan broj ruskih oklopnih snaga. 

Fotografije sa satelita Sentinel 2 Evropske unije od 21. januara 2023. pokazuju velike tragove ruske opreme, a fotografije Maksara koje su veće rezolucije od 11. februara pokazuju desetine oklopnih vozila, tenkove i artiljerisjka oruđa.  

Tanjug AP/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

 

Međutim, novije fotografije koje je napravio evropski satelit Sentinel 2 otkrivaju da većina tih vozila više nije prisutna u bazi. 

Kako piše CNN, nije odmah bilo jasno zašto je Moskva premestila opremu ili gde, ali se navodi da su ranije ovog meseca zvaninici na Krimu koje su postavili Rusi signalizirali da očekuju ukrajinsku kontraofanzivu.  

Maksar snimci od 11. do 16. februara pokazuju veliku koncentraciju odbrambenih struktura u blizini Medvedivke, uključujući mrežu rovova i betonskih prepreka protiv tenkova poznatih kao "Zmajevi zubi". 

16.20 Šarif: Sve je spremno da Pakistan dobije pošiljku ruske nafte po sniženoj ceni

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif izjavio je danas da je sve spremno da njegova zemlja dobije pošiljku ruske nafte po sniženoj ceni.

"Dok razgovaramo, ruska nafta se utovaruje kako bi stigla ovde", rekao je on u parlamentu, preneo je Rojters.

Sporazum će omogućiti Pakistanu da kupuje samo sirovu naftu, koju će u početku prerađivati Pakistan Rafineri Limited (PRL), a zatim Pak-Arap Rafinerija Limited (PARCO) i druge rafinerije.

15.59 Sedma rotacija inspektora IAEA u Zaporožskoj nuklearki prošla po planu

Sedma rotacija inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju u nuklearnoj elektrani Zaporožje prošla je bez problema, rekao je danas za TASS Renat Karča, savetnik generalnog direktora Rosenergoatoma.

"Rotacija inspektora IAEA išla je po planu, bez incidenata. Tri inspektora su završila svoju misiju. Dva su počela sa radom", rekao je on.

Prethodna rotacija je bila 29. marta, kada su u stanicu stigla tri inspektora - iz Slovačke, Francuske i Japana. Karča je rekao da su najnovije zamene iz Australije i Slovačke.

IAEA je uspostavila stalnu misiju u NE Zaporožje nakon što je elektranu obišao šef agencije Rafael Grosi u septembru 2022.  Nekoliko stručnjaka IAEA je prisutno u elektrani sve vreme, smenjujući se otprilike svakog meseca. 

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

 

14.52 Šmihal pozvao papu Franju da poseti Kijev, zatražio pomoć u repatrijaciji dece

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da je pozvao papu Franju da poseti Ukrajinu i zatražio pomoć u repatrijaciji hiljade dece koja su odvedena u Rusiju ili na "okupirani deo Ukrajine" od početka napada februara prošlo godine.

Šmihal je rekao na konferenciji za novinare u Rimu da je razgovarao u Vatikanu o formuli za okončanje 14-mesečnog rata u Ukrajini, preneo je Rojters.

"Zamolio sam njegovu svetost za pomoć za povratak domovima ukrajinske dece koja se drže, hapse, deportuju u Rusiju na zločinački način", rekao je on.

Kijev procenjuje da je ilegalno deportovano skoro 19.500 dece u Rusiju ili na Krim, otkako je Rusija počela napad na Ukrajinu 24. februara prošle godine. Zvanična Moskva negira da su deca oteta i navodi da su prebačena zbog njihove bezbednost.

 

 

14.36  Poljski mediji: Vojni predmet pronađen u šumi rezultat testiranja poljskih sistema PVO

Vojni predmet pronađen u šumi na severu Poljske, rezultat je testiranja poljskih sistema protivvazdušne odbrane, javila je danas privatna televizija RMF FM. Ova televizija, koja nije identifikovala izvore, objavila je da zvaničnici još ne znaju o kakvom predmetu je reč, preneo je Rojters.

Ta televizija je ranije, bez pozivanja na izvore, prenela da bi predmet mogao biti deo rakete vazduh-zemlja i da je najverovatnije pripadao poljskoj vojsci. Ostaci vazdušnog vojnog predmeta pronađeni su na severu Poljske u blizini grada Bidgošč, saopštili su ranije danas poljsko Ministarstvo odbrane i ministar pravde.

14.28 Peskov: Razgovor Putina i Sija stvar suverenih država, pozdravljamo svaki napor usmeren ka okončanju sukoba

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je danas da komentariše telefonski razgovor između predsednika Kine i Ukrajine, Si Đinpinga i Volodimira Zelenskog, napominjući, međutim, da Moskva pozdravlja sve što bi moglo da pomogne u okončanju sukoba.

"Spremni smo da pozdravimo sve što bi moglo da pomogne da se sukob u Ukrajini približi kraju i, zapravo, pomogne Rusiji da ostvari sve svoje ciljeve. To smo spremni da pozdravimo. Što se tiče njihove komunikacije, to je suverena stvar za svaku od dve zemlje, koja se odnosi isključivo na njihov bilateralni dijalog", rekao je portparol Kremlja novinarima, prenosi Tas.

Govoreći o mirovnim planovima o kojima su Si i Zelenski razgovarali, Peskov je istakao da su te inicijative odavno objavljene i dostupne široj javnosti i da u tim planovima "nema ničeg poverljivog". 

Na pitanje da li je kineski predsednik tokom posete Moskvi u martu razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o inicijativi koja poziva na obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar njenih granica iz 1991. godine, Peskov je odgovorio negativno.

14.04 Ambasadi SAD odbijen zahtev za posetu pritvorenom novinaru Gerškoviču

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je odbilo zahtev Ambasade Sjedinjenih Američkih Država da poseti pritvorenog novinara Vol Strit Džornala Evana Gerškoviča 11. maja. 

U njemu se navodi da je ta mera preduzeta kao odgovor na neizdavanje američkih viza predstavnicima ruskih medija, koji je trebalo da putuju sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim na sastanak Saveta bezbednosti UN u Njujorku.

"Rusija neće zaboraviti i oprostiti neizdavanje američkih viza ruskim novinarima", izjavio je Lavrov pre odlaska u Njujork na sastanke SB UN 24. i 25. aprila.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da je neizdavanje viza ruskim novinarima "nečuveno" i da će odgovor zvanične Moskve Vašingtonu u vezi sa tim "neizbežno uslediti".

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

13.40 Kremlj: Odnosi između Rusije i Evrope na "najnižem mogućem nivou"

Odnosi sa evropskim zemljama su na "najnižem mogućem nivou", saopštio je Kremlj, dodajući da svaki talas proterivanja ruskih diplomata smanjuje prostor za diplomatiju.

Pojedine države Starog kontinenta, uključujući Moldaviju, Švedsku i Norvešku, proterale su ruske diplomate poslednjih dana. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se "na sve takve mere odgovoriti istovetno".

13.30 Kineski šef diplomatije: Razgovor Sija i Zelenskog značaja za rešavanje ukrajinske krize

Razgovor kineskog predsednika Sija Đinpinga i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, značajan je korak ka političkom rešenju ukrajinske krize, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang.

"Predsednik Si Đinping je na inicijativu predsednika Ukrajine razgovarao telefonom sa Volodimirom Zelenskim. Direktna komunikacija dve strane je važan korak koji je Kina preduzela u promovisanju političkog rešavanja ukrajinske krize", rekao je kineski ministar na sastanku ministara spoljnih poslova Kine i Centralne Azije u gradu Sijan na severozapadu Kine, prenosi Tas.

On je ocenio da je razgovor dvojice lidera "još jednom pokazao doslednu poziciju Kine da promoviše mir i pregovore".

12.20 Stoltenberg: NATO i saveznici isporučili Ukrajini gotovo sva borbena vozila

NATO saveznici i partneri isporučili su Ukrajini gotovo sva svoja obećana borbena vozila, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Više od 98 odsto borbenih vozila obećanih Ukrajini već je isporučeno. To znači više od 1.550 oklopnih vozila, 230 tenkova i druge opreme, uključujući ogromne količine municije", rekao je Stoltenberg novinarima u sedištu NATO-a u Briselu. 

On je istakao da je NATO obučio i opremio ukupno više od devet novih ukrajinskih oklopnih brigada, preneo je Rojters. To će ojačati poziciju Ukrajine da nastavi da preuzima okupiranu teritoriju, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom.

10.31 U šumi u Poljskoj pronađena raketa vazduh-zemlja

Vojni objekat koji je pronađen u šumi na severu Poljske je raketa vazduh-zemlja duga nekoliko metara, javila je danas privatna radio stanica RMF FM, pozivajući se na nezvanične informacije.
Ostaci vazdušnog vojnog objekta pronađeni su u severnoj Poljskoj u blizini grada Bidgošč, saopštili su ranije danas poljsko Ministarstvo odbrane i ministar pravde, preneo je Rojters.
Ministarstvo odbrane je napisalo na Tviteru da situacija ne ugrožava bezbednost stanovnika, navodeći da lokaciju istražuje vojna policija. Predmet je pronađen stotinak kilometara od granice Poljske sa Ukrajinom, Belorusijom i ruskom enklavom, Kalinjingradom. 

09.40 Moskva: Jedan ruski policajac poginuo, drugi povređen u ekploziji u Melitopolju

Jedan policajac je poginuo, a još jedan je povređen u eksploziji u četvrtak u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je napisalo na Telegramu da je oko 05.15 sati po moskovskom vremenu došlo do aktiviranja eksplozivne naprave u Melitopolju na ulazu jedne stambene zgrade. 
Policija utvrđuje okolnosti incidenta, preneo je TASS.

08.05 Zelenski: Granatiran Mikolajev, jedna osoba stradala, 23 povređene

Ruske snage su tokom noći granatirale Mikolajiv, i tom prilikom je jedna osoba stradala a 23 su povređene, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Oni koji vrše invaziju nikada ne prestaju da dokazuju da su glavni ciljevi ovog rata teror i uništenje Ukrajinaca i svega ukrajinskog. Rusija je noćas granatirala Mikolajiv sa četiri rakete Kalibar ispaljene iz Crnog mora. Visokoprecizno oružje bilo je usmereno na privatne kuće, istorijsku zgradu i višespratnicu", rekao je Zelenski.

"Za sada se zna za jednu poginulu osobu i 23 ranjenih, među kojima i jedno dete. Pokojnima večni pomen, a ranjenima brz oporavak", rekao je Zelenski, koji je uz ovu objavu podelio i video snimak onoga za šta tvrdi da su posledice ruskog granatiranja Mikolajiva.

07.36 Generalštab Ukrajine: Nastavljaju se teške borbe za Bahmut

Ruske snage bombardovale su Bahmut, koji je već mesecima centralna tačka borbi između ukrajinske i ruske vojske, a šef plaćeničke Vagner grupe Jevgenij Prigožin rekao je da trupe pojačavaju svoje napade pred "neizbežnu kontraofanzivu". Generalštab ukrajinske vojske je na Fejsbuku saopštio da se nastavljaju teške borbe za Bahmuta i okolna područja, kao i da ruske snage nisu mogle da osvoje dva sela na severozapadu. Dodaje se i da je desetak naselja dospelo pod rusku vatru.

Tanjug AP/Iryna Rubakova via AP

 

07.25 Čerevatji: "Rusi namerno uništavaju zgrade u Bahmutu"

Sergej Čerevatji, portparol ukrajinske Istočne komande, rekao je za nacionalnu televiziju u sredu da je u prethodnih 24 sata bilo 324 ruska napada. "Rusi uništavaju zgrade u Bahmutu kako bi sprečili naše vojnike da ih koriste za utvrđenja", rekao je on u gostovanju. Dan ranije, istakao je da je zabeležen rekordan broj napada na deo fronta koji se nalazi nešto severnije, blizu krada Kupjanska na severoistoku Ukrajine. 

07.13  Kadirov: Čečenska interventna jedinica poslata u Ukrajinu

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da su "borci čečenske interventne jedinice čečenske policije 'Ahmat-1' upućeni u zonu specijalne vojne operacije", kako Kremlj naziva invaziju punog obima na Ukrajinu. "Pripadnici jedinice interventne policije Ahmat-1 odeljenja Nacionalne garde Republike Čečenije krenuli su da smene svoju sabraću u zoni specijalne vojne operacije. U jedinici se nalaze borci koji imaju bogato iskustvo u vojnim operacijama", objavio je Kadirov na svom Telegram kanalu, prenosi Tas.

AP Photo/Musa Sadulayev

 

06.55  U Ukrajini ubijen saradnik italijanskog lista, njegov kolega ranjen

Ukrajinski novinar koji je radio kao lokalni saradnik italijanske Republike ubijen je hicem iz snajpera na jugu Ukrajine, a njegov italijanski kolega je ranjen, izvestio je juče taj dnevni list.

"Naš dopisnik Korado Zunino i njegov kolega Bogdan Bitik upali su u zasedu ruskih snaga u predgrađu Hersona, na jugu Ukrajine", navodi list. "Bogdan Bitik nažalost nije preživeo, a Korado, koji je ranjen u rame, primljen je u bolnicu u Hersonu", dodaje Republika. 

06.40 Kavoli: Ukrajina će dobiti oružje koje joj je potrebno za kontraofanzivu

Ukrajinska vojska će dobiti oružje koje joj je potrebno na vreme za predstojeću kontraofanzivu protiv ruskih snaga, rekao je general vojske SAD zadužen za evropske operacije Kristofer Kavoli.

On je kao primer za tu tvrdnju naveo da je više od 98 odsto borbenih vozila obećanih Kijevu već isporučeno, prenosi Rojters.

''Uveren sam da smo isporučili materijal koji im je potreban i da ćemo nastaviti sa isporukama kako bismo podržali njihove vojne operacije'', rekao je on tokom obraćanja u Kongresu SAD.

06.30 Lula da Silva pozvao na formiranje "grupe za mir" za posredovanje u pregovorima Ukrajine i Rusije

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva je pozvao na uspostavljanje ''mirovne grupe'', koja bi posredovala u pregovorima između Rusije i Ukrajine, uz obrazloženje da se o bilo čemu može razgovarati kada nacije sednu da razgovaraju o miru.

"To je razgovor između Rusije i Ukrajine", rekao je on na zajedničkoj konferenciji sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, na kraju zvanične poseti toj zemlji.

06.05 Zelenski imenovao novog ambasadora u Kini nakon razgovora sa Si Đinpingom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski imenovao je juče bivšeg ministra strateške industrije Pavla Rjabikina za ambasadora Ukrajine u Kini. Do ove odluke došlo je nakon telefonskog razgovora između Zelenskog i kineskog predsednika Si Đinpinga.

06.00 Zaharova: Moskva konstatovala spremnost Pekinga da uspostavi pregovore

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je juče da je Moskva konstatovala spremnost Pekinga da uspostavi pregovarački proces, ali i istakla da nije problem u nedostatku dobih planova.

"Primećujemo spremnost kineske strane da uloži napore za uspostavljanje pregovaračkog procesa. Kijevski režim do sada pokazuje svoje odbacivanje bilo kakvih razumnih inicijativa, usmerenih na političko i diplomatsko rešenje ukrajinske krize, a eventualni pristanak na pregovore uslovljen je ultimatumima sa namerno nerealnim zahtevima'', rekla je Zaharova.

Komentari (0)

Evropa