Fokus

Dvojac iz EU u Pekingu: Makron računa "da će Kina obuzdati Rusiju", Fon der Lajen upozorava na posledice slanja oružja

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2023

-

11:54

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron i predsednikca Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarali su u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Evropski lideri su u Peking doneli jasne poruke. Makron je izjavio da zna da može da računa na to da će Kina "urazumiti" Rusiju i postići da se svi vrate za pregovarački sto, dok je Fon der Lajen poručila da bi bi odnosi Kine i EU bili značajno narušeni ukoliko ta zemlja pošalje orućje Rusiji.

Emanuel Makron je ukazao da je ruski napad na Ukrajinu "zadao udarac međunarodnoj stabilnosti". "Znam da mogu da računam na Vas da vratite Rusiju razumu i sve nazad za pregovarački sto", rekao je Makron Siju, a preneo je Rojters.

profimedia

 

Nakon sastanka sa Makronom, Si je pozvao na političko rešenje za ukrajinski rat. Razgovori su bili "iskreni i konstruktivni", saopšteno je iz Jelisejske palate, dok je Peking naveo da su razgovori bili "prijateljski" i "opširni".

Makron je takođe zatražio od Sija da izvrši pritisak na Rusiju da se povinuje međunarodnoj regulativi o neširenju nuklearnog oružja, povodom najave ruskog predsednika Vladimira Putina da će poslati taktičko nuklearno oružje u Belorusiju. Si je rekao da sve zemlje treba da poštuju nuklearno neširenje, bez pominjanja Rusije. 

Tanjug/AP/Thibault Camus

 

Makron je na zajedničkoj konferenciji za medije u Pekingu sa Si Đinpingom rekao da evropska bezbednosna arhitektura nije moguća dok god je Ukrajina okupirana, a jedna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prekršila je povelju UN i to je neprihvatljivo, preneo je Rojters.

Francuska je protiv širenja nuklearnog oružja van zemalja koje ga poseduju i Makron veruje da je važno isključiti mogućnost njegovog korišćenja u aktuelnom sukobu u Ukrajini.

"Francuska deli želju Kine da se nuklearno oružje ne koristi u ovom sukobu. To znači poštovanje međunarodnih ugovora u ovoj oblasti. Takođe, nuklearno oružje ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude razmeštano van zemalja koje ga poseduju, posebno u Evropi", istakao je on.

Prema njegovim rečima, ovaj potez krši ruske međunarodne obaveze i međunarodno pravo.

Kineska politika prema Ukrajini može se sažeti u jednu rečenicu - "promovišite mir i dijalog", preneli su kineski državni mediji reči predsednika Kine Si Đinpinga, dodajući da je prioritet podsticanje prekida vatre i okončanje rata, preneo je Rojters.

Fon der Lajen: Čvrsto stojim iza mirovnog plana Zelenskog

Ursula fon der Lajen je poručila da, ako bi Kina poslala oružje Rusiji, to bi predstavljalo veliki udarac za odnose Pekinga i Brisela. 

"Želim da budem vrlo jasna u vezi sa tim da je naoružavanje agresora jasno kršenje međunarodnog prava. Agresor ne bi trebalo da bude naoružan. I to bi zaista značajno ugrozilo odnose između Kine i EU", rekla je ona novinarima u Pekingu, prenosi Euronews. 

profimedia

 

Navodi se da je ona održala dva sastanaka sa Sijem - jedan u trilateralnom formatu zajedno sa makronom i drugi odvojeni. Ona se takođe sastala sa kineskim premijerom Li Ćjangom.

"Ngalasila sam u današnjim razgovorima da čvrsto stojim iza mirovnog plana koji je predstavio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Takođe sam pozdravila neke od principa koje je iznela Kina. Naročito popiranju nuklearne bezbednosti i smanjenja rizika", rekal je ona, prenosi Euronews

"Uloga dobrog i lošeg policajca"

Poseta Makrona i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Kini usledila je nakon višegodišnjeg zastoja odnosa sa Pekingom oko različitih pitanja, uključujući optužbe za zloupotrebu ljudskih prava u Sinđangu, zaustavljeni investicioni pakt i oklevanje Kine da osudi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu. 

Obraćajući se novinarima nakon dolaska u Peking, Makron je poručio da Evropa mora da se odupre smanjenju trgovine i diplomatskih veza sa Kinom i ublaži "spiralu" napetosti između Kine i Zapada.

U komentarima koje je objavio kineski državni medij CCTV, Si je rekao da Kina i Francuska imaju potencijal i odgovornost da prevaziđu "razlike" i "ograničenja" dok se svet suočava sa istorijskim promenama. 

Neki analitičari su sugerisali da Makron i fon der Lajen mogu da preuzmu ulogu "dobar policajac i loš policajac" u Pekingu, sa druželjubivim Francuzom koji promoviše "resetovanje" veza i šefa EU koja izlaže teška pitanja i crvene linije u tim odnosima. 

"I Evropa i Kina su imale ogromne koristi od odnosa, međutim, odnosi EU i Kine su postali kompleksniji poslednjih godina i važno je da zajedno razmotrimo sve aspekte naših odnosa “,  izjavila je fon der Lajen pre sastanka sa kineskim premijerom Li Ćijangom.

Li je rekao da je partnerstvo EU i Francuske "nova polazna tačka" i da obe strane treba da se pridržavaju "principa međusobnog poštovanja i saradnje u kojoj svi dobijaju". 

Preporuka za vas

Komentari (1)

zivorad

06.04.2023 16:31

Nema njima pomoci,mogu da mole koliko hoce.Zamislite da Rusija ne postavlja nuklearno naoruzanje u Belorusiju a amerika moze gde hoce.Sitan je mnogo makron za Sia.

Svet