Evropa

"Evropski dobar i loš policajac": Makron i Fon der Lajen u Pekingu nastoje da pokažu jedinstvo EU na sastanku sa Sijem

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko

06/04/2023

-

07:51

"Evropski dobar i loš policajac": Makron i Fon der Lajen u Pekingu nastoje da pokažu jedinstvo EU na sastanku sa Sijem
"Evropski dobar i loš policajac": Makron i Fon der Lajen u Pekingu nastoje da pokažu jedinstvo EU na sastanku sa Sijem - Copyright Tanjug AP/Ted S. Warren, File, Michel Euler, File, Soeren Stache/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

U posetu Kini otišle su dve veoma važne političke figure iz Evrope - francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Tokom njihovog sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpongom glavne teme trebalo bi da buru rat u Ukrajini i ekonomska pitanja.

Francuski predsednik je, ubrzo nakon sletanja u Peking, rekao da je održavanje dijaloga sa Kinom "ključno" kada je u pitanju rat u Ukrajini, i da se "Moskvi ne sme dozvoliti da ima isključivi dijalog sa Pekingom".

"Sve glasnije se mogu čuti oni koji izražavaju jaku zabrinutost o budućnosti odnosa Zapada i Kine, što u nekom obliku vodi do zaključka da postoji neizbežna spirala rastućih tenzija", rekao je Makron novinarima u francuskoj ambasadi u Pekingu.

U prvim izjavama po sletanju dao je i naznaku pravca u kojim će ići kada su u pitanju razgovori o Ukrajini. "Od početka rata, odlučili smo da pomognemo žrtvi. Veoma smo jasno stavili do znanja da će svi koji budu pomagali agresoru, biti saučesnici u kršenju međunarodnog prava", poslao je francuski predsednik jasnu poruku.

On je u Kinu sleteo pre Fon der Lajen, a na svom prvom putovanju u Kinu od 2019. godine nada se da će uspeti bar donekle da obuzda tu "rastuću spiralu tenzija" između Pekinga i zapadnih zemalja. 

Dok je Makron u Kinu sa sobom poveo i delegaciju poslovnih lidera, iz Komisije su rekli da će, prilikom svoje posete Pekingu, Ursula fon der Lajen "imati potpuno drugačije planove", preneo je briselski Politiko.

"Ona ima zadatak koji je nemoguć. Pokušaće da obezbedi politiku Kine kojom će svi biti zadovoljni", rekao je jedan briselski diplomata za taj list, pod uslovom da ostane anoniman.

BBC piše da će Makron i Fon der Lajen će u Pekingu da pošalju poruku jedinstva, iako će Kina nastojati da iskoristi potencijalne pukotine među evropskim državma, piše BBC. Kako navodi britanski javni servis, francuski predsednik će verovatno igrati ulogu "dobrog policajca", pominjući tačke konvergencije sa kineskim predlozima za rat u Ukrajini. S druge strane, u tekstu Evropskog Saveta za spoljne poslove je Ursula fon der Lajen nazvana "lošim policajcem iz Brisela", s obzirom na njenu snažnu vezu sa američkim predsednikom i glasnu podršku stavovima NATO-a.

Trilaterala sa Sijem

Jedini zvaničan sastanak kome će prisustvovati i Makron i Fon der Lajen, zapravo, jeste onaj planiran za danas - trilaterala sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Glavna tema je, neizbežno rat u Ukrajini i rastuća zabrinutost zapadnih saveznika da bi Kina mogla da se prikloni Moskvi, pa čak i da joj pošalje oružje. Umest toga, nada se francuski predsednik, Si bi mogao da iskoristi svoj uticaj nad ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi što pre došlo do mira.

Međutim, neće samo rat u Ukrajini biti ono o čemu će se govoriti - doći će na red i ekonomska pitanja, kao i odnos između Evropske unije i Kine uopšte.

"Jedan od ciljeva putovanja Emanuela Makrona i Ursule fon der Lajen jeste da ubede Kinu da ne šalje smrtonosno oružje Rusiji, a predsednica Komisije je jasno stavila do znanja da će budućnost odnosa između Evropske unije i Kine zavisiti od toga. Ostaje da se vidi šta je manevarski prostor Evropljana da ubede Kinu u to", rekla je reporterka Euronewsa iz Pekinga Ana Lazaro. 

profimedia

 

"Takođe, francuskom predsedniku je jasno da je Kina trenutno jedna od retkih zemalja u svetu koja ima kapacitet da utiče na razvoj sukoba. Ovo putovanje će takođe biti posvećeno trgovini, o tome kako uravnotežiti trgovinski bilans i, pre svega, kako smanjiti zavisnost Evrope od Kine - ono što je u Briselu postalo poznato kao smanjenje rizika", dodala je Lazaro. 

Zvanično, Peking je neutralan, ali nije osudio invaziju Rusije na Ukrajinu. Ipak, stručnjaci smatraju da će se verovatno iz Kine teško odlučiti na slanje naoružanja Moskvi, najviše jer bi to značilo dalju eskalaciju rata, preneo je Euronews

Sa druge strane, zabrinutost zapadnih saveznika Ukrajine podstaknuta je velikim delom i nedavnim sastankom kineskog predsednika sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, jer su tom prilikom njih dvojica ponovo istakli dobre odnose između njihvoih zemalja.

Pitanje jedinstva EU

Uprkos Makronovim tvrdnjama da je EU ujedinjena, u stvarnosti, postoje različiti pogledi na to kako bi se trebalo ophoditi prema Kini, piše Politico

Kako se navodi, zemlje poput Litvanije su otvoreno ušle u diplomatske sukobe sa Kinom što je uticalo i na trgovinsku razmenu, dok su neke druge, poput Nemačke, Francuske ili Španije, opreznije kada je u pitanju potencijalni "ekonomski rat" sa Pekingom, i vode računa o svojim poslovnim vezama sa drugom po veličini ekonomijom sveta.

To što predsednica Evropske komisije u Kinu putuje sa Makronom, međutim, mogao bi da bude pokazatelj toga gde leži diplomatska moć, piše u analizi Politiko.

Putovanje Fon der Lajen i Makrona moglo bi, dodaje se, da označi i neke zanimljive saveze na pomolu - Olaf Šolc, nemački kancelar, prošlog novembra putovao je Peking bez EU partnera, ali uz veliki broj biznismena i nemačkih izvršnih direktora pored sebe.

Možda je, sa druge strane, ovo i strategija Brisela da ne deluje previše agresivno kada je u pitanju pristup Kini, kako se ne bi našao u unakrsnoj vatri između Pekinga i Vašingtona. Tako je predsednik Evropskog saveta sam već posetio Peking, a solo misiju za sledeću nedelju planira i šef evropske diplomatije Đozep Borelj.

Želja SAD za "globalnim kišobranom" 

Svoj stav prema Kini, Fon der Lajen nije krila ni u prošlonedeljnom govoru. Ona je rekla da EU mora biti "hrabrija" u svom odnosu prema Pekingu, i optužila je Kinu za "poteze koji doprinose eskalaciji". Međutim, istakla je istovremeno i potrebu da se "smanje rizici, ali bez odstupanja", označivši tako da Evropa i dalje mora i želi da posluje sa Kinom.

U određenoj meri, ovo se razlikuje od mišljenja koje dolazi iz Vašingtona, jer je američki predsednik Džo Bajden na sastanku sa Fon der Lajen prošlog meseca zagovarao oštriji stav prema Kini, zahtevajući da Brisel zauzme isti stav prema Pekingu kao i SAD.

Poruka koju je Bajden želeo da pošalje, jeste da EU ne bi trebala da čini iste greške kao i sa Rusijom, odnosno da ne gradi tako jaku ekonomsku zavisnost. Odnosi između SAD i Kine su se, inače, znatno pogoršali u poslednjih godinu dana, a izjave zvaničnika i jedne i druge zemlje ne daju za pravo da se bilo ko nada da će se skoro popraviti. 

"Ovo je veoma važan momenat - između rata u Ukrajini, kineskog naginjanja ka Rusiji i konstantnih ekonomskih podrhtavanja, vode se borbe vođstvo na međunarodnoj sceni", rekao je za američko izdanje Politika Stiven Feldstajn, savetnik aktuelne adminsitracije za pitanja demokratije i ljudskih prava.

I ne radi se samo o pritisku SAD na Evropu u brobi protiv Kine, mada se to može činiti kao najvažnija stavka u agendi Bele kuće. Plan Vašingtona je, zapravo, da napravi što širi "globalni kišobran", pa je u skladu s tim podelio domaćinstvo Samita za demokratiju sa Holandijom, Kostarikom, Južnom Korejom i Zambijom.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Stvaranje savezništva van Evrope se, međutim, pokazalo jednako teškim, ako ne i težim - Solomonska ostrva koja povezuju Australiju i Havaje, dugo su bila američki saveznik, da bi 2021. potpisala bezbednosni pakt sa Pekingom. Takođe, u Africi su mnoge zemlje zavisne od kineske infrastrukture, a u Južnoj Americi je Kostarika jedina zemlja koja pridružila američkim sankcijama protiv Rusije.

Glavni fokus SAD će, verovatno, ipak ostati na tome da ubedi evropske lidere kako bi stav prema Kini trebalo da bude znatno oštriji nego sad. Međutim, i sudeći po izjavi Fon der Lajen, ali i drugih EU zvaničnika, čini se da bar za sad nameravaju da ostave vrata saradnje sa Kinom otvorena.

"U novije vreme, Evropska unija pooštrava ton prema Kini, ali u manjoj meri od Sjedinjenih Američkih Država. I ovo je adut na koji Evropljani žele da igraju u razgovorima sa kineskim predsednikom Si Đinpingom", navela je reporterka Euronewsa iz Pekinga.

Sama Fon der Lajen je, čak i u najoštrijim izjavama, ipak ostavljala mesta za različite interpretacije budućih odnosa Kine i EU, mada su je iz Pekinga već optužili za "pogrešno predstavljanje kineske politike", i smatraju da ona ima negativniji stav prema Kini od nekih zavničnika iz EU zemalja članica.

Zbog svega ovoga pitanje je kako će Makron i Fon der Lajen biti dočekani u Pekingu. Ipak, kako je jedan evropski zvaničnik za Politiko rekao, "niko se ne zavarava da će Si promeniti mišljenje posle nekoliko sati sastanka, a ovako će bar moći da kažu kako su pokušali da razgovaraju sa njim".

Komentari (0)

Evropa