Evropa

RAT U UKRAJINI Serija jakih eksplozija u Melitopolju, Lavrov doputovao u Tursku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/04/2023

-

08:13

RAT U UKRAJINI Serija jakih eksplozija u Melitopolju, Lavrov doputovao u Tursku
RAT U UKRAJINI Serija jakih eksplozija u Melitopolju, Lavrov doputovao u Tursku - Copyright AP/Bernat Armangue, Libkos, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 406. dan ruske invazije na Ukrajinu. Poljski predsednik Andžej Duda poručio je da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini koji moraju biti kažnjeni, samo dan nako što je telo UN za ljudska prava produžilo je istragu mogućih ruskih zločina. S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je optužio Ukrajinu da je uz pomoć zapadnih obaveštajnih službi počinila zločine protiv ruskih lokalnih zvaničnika, bezbednosnog osoblja, novinara i prosvetnih radnika.

Ključni događaji:

  • Duda: Rusija je počinila ratne zločine koji moraju biti kažnjeni
  • Putin: Zapadne obaveštajne službe umešane u ukrajinske terorističke napade
  • Stoltenberg:Pomoć Kine Rusiji bila bi istorijska greška sa velikim posledicama
  • Čavušoglu: Rat u Ukrajini okončati diplomatskim putem

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.30 Lavrov doputovao u Tursku, sutra razgovori sa Čavušogluom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je danas u Tursku, saopštila je na svom Telegram kanalu portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

''Sergej Lavrov je doputovao u posetu Ankari. Danas je na programu radna večera, a razgovori su zakazani za sutra'', napisala je ona i objavila fotografije na kojima se vide Lavrov i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu, prenosi TAŠ.

Agencija navodi da se očekuje da Lavrov i Čavušoglu razgovaraju o energetskim pitanjima, situaciji oko Ukrajine, primeni žitnog sporazuma, kao i normalizaciji situacije u Nagorno-Karabahu i dijalogu Ankare i Damaska.

20.45 Zelenski: Naredićemo povlačenje iz Bahmuta ako ruske trupe opkole grad

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će narediti povlačenje trupa svoje zemlje iz istočnog grada Bahmuta ako postoji rizik da ih opkole ruske snage.

Govoreći na konferenciji za novinare u Poljskoj, on je, međutim, rekao da, iako su suočeni sa veoma teškom situacijom u gradu, u ovom trenutku ne vidi potrebu da se povuku.

"Za mene je najvažnije pitanje naša vojska. A ako dođe do momenta još žešćih događaja i opasnosti da zbog opkoljavanja izgubimo ljudstvo, biće odgovarajuće ispravne odluke generala na terenu", rekao je Zelenski.

16.30 Bugarska zatvara sve svoje luke za brodove registrovane u Rusiji

 Sve morske i rečne luke u Bugarskoj od subote, 8. aprila, biće zatvorene za brodove koji su upisani u ruski registar pomorskog saobraćaja, prenose Novinite.

Kako navodi bugarska izvršna agencija Morska administracija, pristup je od subote u ponoć zabranjen za sva plovila sertifikovana u ruskom registru bez obzira na zastavu pod kojom plove. Zabrana se uvodi u skladu s regulativom Evropskog saveta koja se odnosi na sankcije uvedene Rusiji zbog napada na Ukrajinu i destabilizovanja situacije u toj zemlji.

16.25 Grčka šalje više oružja Ukrajini, ali postavlja ograničenja

Grčka je danas obećala vojnu pomoć Ukrajini u meri "koliko god to bude neophodno", uz upozorenje da ta zemlja mora da zadrži veći deo svog naoružanja ruske proizvodnje za potrebe sopstvene odbrane.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov posetio je danas Atinu u okviru redovnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja NATO-a i tom prilikom obećano mu je više artiljerijkih sredstava i municije za malokalibarsko oružje, preneo je AP.

16.10 Ukrajina pokrenula mobilnu aplikaciju za nalaženje nestale dece

Ukrajina je danas pokrenula mobilnu aplikaciju za pomoć u pronalaženju dece koja su nestala tokom više od 13 meseci rata u toj zemlji, saopštila je ukrajinska policija. Prema procenama Kijeva, 19.544 dece deportovano je u Rusiju tokom rata, a njih 328 se vratilo u zemlju, prenosi Rojters. 

Zamenik načelnika ukrajinske policije Oleksander Facevič rekao je da je Ukrajina udružila snage sa američkom tehnološkom kompanijom "Find My Parent" (Pronađite mog roditelja) kako bi razvila aplikaciju "Reunite Ukraine" (Ujedinite ponovo Ukrajinu) koja bi pomogla da se ponovo povežu porodice razdvojene tokom sukoba. 

16.05 Putin i Lukašenko će odrediti kada će biti isporučeno rusko nuklearno oružje Belorusiji

Sekretar beloruskog Saveta bezbednosti Aleksandar Volfovič izjavio je danas da će predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko zajednički odlučiti kada će biti isporučeno rusko nuklearno oružje Belorusiji.

"Kada naši lideri, vrhovni komandant Ruske Federacije i glavnokomandujući beloruskih oružanih snaga, donesu odluku. To je njihova odluka", rekao je on, javila je BelTA, a preneo TASS.

15.50 Francuski izvornavodi da je Kina spremna da radi na postizanju mira u Ukrajini

Kina je spremna da zajedno sa Francuskom, radi na pregovorima o okončanju rata u Ukrajini, naveo je danas francuski diplomatski izvor nakon što je predsednik Emanuel Makron razgovarao sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom.

On je naveo da su se predsednik Makron i Si složili da će "naporno raditi kako bi ubrzali kraj rata i postigli da pregovori budu otvoreni uz puno poštovanje međunarodnog prava", preneo je Rojters. Nakon što su dva lidera razgovarala oko 90 minuta, napominje se da je Si pozvao Ukrajinu i Rusiju da nastave mirovne pregovore i pronađu političko rešenje za sukob.

15.05 Putin i Lukašenko: Rusija i Belorusija su dostojanstveno izdržale ogromne udare

Situacija oko Rusije i Belorusije je komplikovana, ali su dve države dostojanstveno izdržale "masovne udarce", izjavio je danas u Moskvi beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na sastanku Vrhovnog državnog saveta rusko-beloruskog Saveza. Lukašenko je istakao da se zajednički savez Rusije i Belorusije može pohvaliti efikasnom odbranom koji im je omogućio da podignu bezbednost granica, preneli su ruski mediji.

"Stvoren je efikasan sistem odbrane i bezbednosti saveza dve države u okviru kojeg uspešno deluje regionalna grupa snaga i zajednički regionalni sistem PVO“, rekao je lider Belorusije.

14.42 Lukašenko: Nuklearno oružje treba uništiti

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da sve zemlje treba da sakupe nuklearno oružje "na jednu gomilu i unište ga u određenom vremenskom periodu". "Ja sam generalno radikalno nastrojen u tom pogledu. Verujem da nuklearno oružje treba da se sakupi u jednu gomilu u određenom vremenskom periodu, a zatim uništi", rekao je Lukašenko za TV kanal Rusija-1, prenosi TASS. Lukašenko je istakao da se slaže sa onim što je francuski predsednik Emanuel Makron rekao o neprihvatljivosti da jedna zemlja postavlja nuklearno oružje na teritoriju druge, ali da bi onda i SAD trebalo da ga uklone iz drugih zemalja.

14.25 Putin: Imamo posla sa krajnje okrutnim režimom u Ukrajini

Rusija u Ukrajini ima posla sa režimom koji je krajnje okrutan, čak i prema sopstvenim građanima, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa vršiocem dužnosti lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denisom Pušilinom u Kremlju. "Nažalost, u stvarnosti imamo posla sa režimom koji se ponaša na krajnje okrutan način, ne samo prema našim građanima, već i prema svojim", rekao je Putin, a prenosi TAS S. On je rekao da je cilj ruskih snaga da ukrajinske snage potisnu na distancu na kojoj ne mogu da naškode ruskim vojnicima.

12.52 Kremlj: Srbija je pod pritiskom bez presedana da zauzme antiruski stav

Srbija je pod pritiskom bez presedana da se pridruži onim zemljama koji imaju antiruski stav, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Pokušaji da se Srbija privuče da stane na stranu onih koji imaju antiruski stav se stalno čine. Znamo da je Beograd pod ogromnim, nikada ranije viđenim pritiskom", rekao je Peskov novinarima, preneo je Tass.

Peskov je napomenuo da će Rusija pažljivo da prati vojne vežbe Srbije u saradnji sa državama članicama NATO-a pod nazivom "Platinasti vuk". On je istakao da Rusija preduzima mere da uravnoteži celokupnu bezbednosnu arhitekturu na kontinentu svaki put kada NATO napreduje ka ruskoj granici.

12.30 Prigožin: Ukrajinske snage ne napuštaju Bahmut

Šef ruske paravojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin rekao je danas da ukrajinske snage ne napuštaju grad Bahmut i da se borbe nastavljaju u zapadnom delu grada. "Mora se jasno reći da neprijatelj nikuda ne ide", rekao je Prigožin na Telegramu, prenosi Rojters. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u sredu nagovestio moguće povlačenje iz grada, rekavši da će Kijev doneti "odgovarajuće" odluke ako ukrajinske snage u Bahmutu dođu u opasnost da budu opkoljene od strane ruskih trupa.

09.48 Švedska: Još nepoznato ko stoji iza eskplozija na gasovodu Severni tok

Švedsko tužilaštvo je saopštilo da ostaje nepoznato ko stoji iza eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 i da neće biti lako pronaći odgovorne za sabotažu. "Nadamo se da ćemo moći da identifikujemo ko je počinio ovaj zločin, ali treba napomenuti da će to verovatno biti teško s obzirom na okolnosti", naveo je u saopštenju tužilac Mats Ljungkvist koji istražuje eksplozije, prenosi Rojters. On je dodao da "spekulacije" o tome šta se dogodilo ne utiču na tok istrage "koja se zasniva na činjenicama i informacijama dobijenim kao rezultat analize, uviđaja na licu mesta i saradnje sa vlastima Švedske i drugih zemalјa".

profimedia

 

09.10 Ruske trupe napredovale u Bahmutu, situacija teška

Euronews

07.57 Fedorov: Nekoliko jakih eksplozija zabeleženo u Melitopolju

Prognani gradonačelnik Melitopolja, okupiranog grada u Zaporoškoj oblasti, napisao je na Telegramu da je u gradu tokom noći zabeleženo nekoliko eksplozija. "Nekoliko jakih eksplozija zabeleženo je upravo u samom gradu", naveo je Ivan Fedorov na ovoj društvenoj mreži. 

Associated Press

07.55 Ukrajinski zvaničnik za FT: Ukrajina voljna da razgovara o budućnosti Krima ako vojska stigne do tog poluostrva

Ukrajina je dala, kako Fajnenšel tajms ocenjuje, svoju "najeksplicitniju izjavu o interesu za pregovore" od prekida mirovnih pregovora prošle godine u aprilu, rekavši da je spremna da razgovara o budućnosti Krima.

U intervjuu za Fajnenšel tajms, Andrij Sibiha, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je: "Ako uspemo da ostvarimo svoje strateške ciljeve na bojnom polju i kada budemo bili na administrativnoj granici sa Krimom, spremni smo da otvorimo diplomatsku stranicu za diskusiju o ovom pitanju. To ne znači da isključujemo način oslobođenja (Krima) od strane naše vojske".

07.45 Blinken i Gutereš razgovarali o Ukrajini, crnomorskom žitu i Avganistanu

Američki državni sekretar Entoni  Blinken i generalni sekretar UN Antonio Gutereš ponovili su danas važnost očuvanja principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u svetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, saopštio je Stejt department.

Blinken je u današnjem razgovoru zahvalio generalnom sekretaru Guterešu na njegovim naporima da ojača Inicijativu za crnomorsko žito i izrazio zabrinutost zbog stalnih ruskih prepreka ukrajinskom izvozu hrane, navodi se u saopštenju.

On je još, prema saopštenju, ukazao na duboku zabrinutost SAD u vezi sa najnovijim zabranama talibana koje se odnose na pravo na rad žena u Avganistanu i izrazio zahvalnost za angažovanje UN  na pomoći avganistanskom narodu.

07.36 Lvova-Belova: Ukrajina nije uputila zahtev Rusiji za povratak ukrajinske dece

Ruske vlasti nisu dobile od Ukrajine zvanični zahtev za povratak ukrajinske dece, izjavila je ruska komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova. "Svi na društvenim mrežama pričaju o raznim listama. Svi traže da se roditelji i deca ponovo spoje. To se dešavalo i danas u Ujedinjenim nacijama", rekla je Lvova-Belova za ruski TV kanal Rusija-24.

Ona je dodala da "ruska strana nije dobila nijednu činjenicu, nijedan dokument od ukrajinske strane, osim izjava koje rukovodstvo te zemlje objavljuje na društvenim mrežama i u medijima", prenosi Tas. Lvova-Belova je istakla da do danas 16 ukrajinske dece boravi u dečijim zdravstvenim kampovima na Krimu i u Krasnodarskom kraju.

07.27 Lukašenko razgovarao s Putinom, pred medijima nisu govorili o ratu

Predsednik Rusije Vladimir Putin godine poželeo je dobrodošlicu svom beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku koji je doputovao u dvodnevnu posetu Rusiji. U svom prvom pojavljivanju i obraćanju javnosti, dvojica lidera nisu pominjala rat u Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio je prošle nedelje da će Putin i Lukašenko razgovarati o apelu predsednika Belorusije na hitan prekid vatre u Ukrajini, podseća Rojters. Prošlog meseca Putin je saopštio da će Rusija rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Tanjug/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

07.20 Duda: Rusija je počinila ratne zločine koji moraju biti kažnjeni

Rusija je počinila ratne zločine u Ukrajini koji moraju biti kažnjeni, rekao je juče poljski predsednik Andžej Duda. ''Ukrajina se nije mogla zastrašiti iako su mete napada civilni objekti, bolnice, vrtići...To su ratni zločini koji moraju biti izvedeni pred lice pravde, a zločinci moraju biti kažnjeni'', rekao je Duda, prenosi Rojters. On je danas ugostio u zvaničnoj poseti ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog, koji je izjavio da mu je najvažnije da zaštiti živote vojnika.

Predsednik Poljske je istakao da će Poljska isporučiti Ukrajini ukupno 14 borbenih aviona MIG-29.  

07.00 Putin: Zapadne obaveštajne službe umešane u ukrajinske terorističke napade

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je tokom sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u Kremlju da su zapadne obaveštajne službe umešane u planiranje ukrajinskih terorističkih napada na tlu Rusije. "Ukrajinski neonacisti i njihovi saučesnici ne deluju samo u novopripojenim regionima Federacije, već vrše zločine i u drugim delovima Rusije", rekao je ruski lider, prenosi TASS.

Na sednici Sveta za nacionalnu bezbednost na kojoj su učestvovali i lideri četiri regiona koji su se prošle godine pripojili Ruskoj Federaciji, Putin je optužio Ukrajinu da je uz pomoć zapadnih obaveštajnih službi počinila zločine protiv ruskih lokalnih zvaničnika, bezbednosnog osoblja, novinara i prosvetnih radnika. "Postoji osnov da verujemo da su resursi trećih zemalja i zapadnih obaveštajnih službi angažovani u pripremama ovih sabotaža i terorističkih akata", rekao je Putin.

06.40 Stoltenberg: Pomoć Kine Rusiji bila bi istorijska greška sa velikim posledicama

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče da bi bilo kakva "smrtonosna pomoć" Kine, kojom bi snadbela Rusiju za rat u Ukrajini, bila "istorijska greška" koja bi imala velike posledice. Stoltenberg je na konferenciji za novinare u sedištu NATO u Briselu, posle sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse, rekao da je budućnost Ukrajine u evroatlanskoj porodici i poručio da će NATO nastaviti da podržava i Gruziju, Moldaviju i BiH. 

06.20 Šef IAEA u Kalinjingradu

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi sastao se sa ruskim zvaničnicima u Kalinjingradu na razgovorima o nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, koju drži Moskva, prenosi "Gardijan".

Portparol IAEA je ranije ove nedelje rekao da će Grosi u sredu posetiti rusku baltičku esklavu Kalinjingrad kako bi razgovarao o bezbednosti nuklearne elektrane, koja se nalazi blizu linije fronta. Grosi je prošle nedelje posetio fabriku i rekao da se situacija pogoršala i da su se vojne aktivnosti oko lokacije intenzivirale.

06.00 Čavušoglu: Rat u Ukrajini okončati diplomatskim putem

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je juče da je na sastanku ministara spoljnih poslova NATO ukazao na potrebu okončanja sukoba u Ukrajini diplomatskim putem. Kako navodi ruska agencija Tas, usred zapadnih isporuka vojne pomoći Ukrajini, Turska se više puta nudila da posreduje u pregovorima između Moskve i Kijeva, i bila je domaćin konsultacija ruske i ukrajinske delegacije.

Komentari (0)

Evropa