Fokus

Blumberg: Makronov cilj razgovor Ukrajine i Rusije već na leto, ako ''sve bude u redu''

Komentari

Autor: Tanjug, Blumberg

18/04/2023

-

14:45

Blumberg: Makronov cilj razgovor Ukrajine i Rusije već na leto, ako ''sve bude u redu''
Tanjug/AP/Mischa Schoemaker - Copyright Tanjug/AP/Mischa Schoemaker

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron je naložio svom savetniku za spoljnu politiku Emanuelu Bonu da radi zajedno sa kineskim najvišim diplomatom Vangom Jiem na uspostavljanju okvira koji bi mogao da se koristi kao osnova za buduće pregovore između Ukrajine i Rusije.

Pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa Makronovim planovima, Blumberg je danas preneo da je cilj francuske strategije da se razgovori između Rusije i Ukrajine održe već ovog leta ''ako sve bude kako treba''.

Tokom svog nedavnog putovanja u Kinu, francuski predsednik nije ispunio cilj da ubedi Sija da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a takođe je, kako se navodi, razbesneo saveznike prošle godine nakon što je rekao da oni ne bi trebalo da ''ponižavaju'' Rusiju.

Zvaničnik iz Makronove kancelarije potvrdio je plan da Bon razgovara sa Vangom, ali je odbio da komentariše detalje, dodajući da su francuski saveznici obavešteni o svakoj francuskoj inicijativi, navodi agencija.

Neki evropski zvaničnici zabrinuti su da su na ukrajinsku kontraofanzivu položena ''opasno visoka'' očekivanja, koja možda neće biti presudna da Kijev oslobodi svu teritoriju koju je Rusija okupirala i da je realniji cilj je napredovanje od 30 kilometara ka jugu, koje bi omogućilo ukrajinskoj artiljeriji domet ruskih linija snabdevanja i stvorilo uslove za dublji prodor 2024. godine, preneo je Blumberg.

Nekoliko uslova za pregovore

Navodi se da bi svi budući pregovori zavisili od nekoliko uslova, uključujući uspešnost najavljene ukrajinske prolećne kontraofanzive, koja bi, u slučaju uspeha, Kijev stavila u snažnu poziciju tokom eventualnih pregovora.

Makron je ranije rekao da bi Kina zahvaljujući odnosima sa Rusijom mogla da ''urazumi Moskvu'', ali Peking do sada nije pokazao znake da je spreman da izvrši pritisak na Moskvu da povuče svoje trupe.

Najviše diplomate zemalja članica G7, uključujući Francusku, ove nedelje su podržali ''formulu mira'' Zelenskog, koja uključuje potpuno povlačenje svih ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

Prema navodu, Makronov plan bi se oslanjao na dugoročna bezbednosna jamstva za Ukrajinu koja bi imala za cilj da odvrate Rusiju od ''budućih činova agresije''.

Kijev je u više navrata govorio da teritorijalni ustupci ne bi trebalo da se nađu na pregovaračkom stolu, a nekoliko saveznika Ukrajine podržava tu poziciju, upozoravajući da bi svako rešenje koje suštinski zamrzne rat verovatno dovelo do ponovnog naoružavanja Rusije pre nego što započne novu ofanzivu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet