Evropa

Makron u poseti Holandiji, planira da govori o "svojoj viziji Evrope"

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2023

-

11:27

Makron u poseti Holandiji, planira da govori o "svojoj viziji Evrope"
Makron u poseti Holandiji, planira da govori o "svojoj viziji Evrope" - Copyright Tanjug/AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron danas započinje dvodnevnu posetu Holandiji, tokom koje će održati govor o svojoj viziji budućnosti Evrope. Planirano je da nakon dolaska u Amsterdam položi venac na holandski nacionalni spomenik u centru grada, prenosi AP.

Kasnije će otputovati u Hag, gde će najpre susresti sa liderima oba doma holandskog parlamenta, pa održati najavljeni govor. Uveče će sa suprugom Brižit učestvovati na banketu koji organizuje holandski kralj Vilem-Aleksander.

U sredu će Makron posetiti naučni park u Amsterdamu i razgovarati sa premijerom Holandijem Markom Ruteom, a nakon toga posetiti izložbu slika Jana Vermera u Rajksmuzeju.

Američka agencija podseća na Makronovu nedavnu posetu Pekingu i najavljenu viziju "strateške autonomije" Evrope.

Makron je za "Eho" i "Politiko" ocenio da bi mešanje u krizu u vezi sa Tajvanom bila "zamka za Evropu" koja bi bila "uvučena u krize" koje nisu njene, što bi je "sprečilo u izgradnji strateške autonomije", preneo je Gardijan.

Pitanje je da li su Makronovi pogledi u skladu sa pozicijom EU i da li Evropska unija može da postane "treća supersila", koju francuski predsednik želi da izgradi "za nekoliko godina", prenosi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa