Politika

Makronu crveni tepih, Fon der Lajen sa običnim putnicima: Može li francuski predsednik da ostvari uticaj na Sija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Politiko

07/04/2023

-

18:37

Makronu crveni tepih, Fon der Lajen sa običnim putnicima: Može li francuski predsednik da ostvari uticaj na Sija
Emanuel Makron - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron posetio je Peking, a njegova glavna poruka nakon sastanka sa kineskim kolegom Si Đinpingom bila je da "zna da Kina može da urazumi Rusiju" kada je u pitanju rat u Ukrajini. Makron se nadao da će tokom razgovora sa Sijem uspeti da ga ubedi da utiče na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Francuski diplomatski izvor je za Rojters naveo, nakon razgovora Makrona i Sija, da je Kina spremna da zajedno sa Francuskom radi na pregovorima o okončanju rata u Ukrajini. Ovaj diplomata navodi da su se dvojica predsednika saglasili da će "naporno raditi kako bi ubrzali kraj rata i postigli da pregovori budu otvoreni uz puno poštovanje međunarodnog prava".

Nisu, međutim, izneti konkretni detalji o tome da li je Kina nagovestila promenu pozicije, ali je rečeno da će dve strane nastaviti razgovore. Takođe, ovaj diplomata je istakao i kako je Si nagovestio da je spreman da razgovara i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Danas je poslednji dan Makronove posete Kini, a Makron i kineski predsednik još jednom su u Gvangžuu razgovarali, ovoga puta u neformalnoj atmosferi.

Tanjug/Jacques Witt, Pool via AP

 

Kina je, od početka rata u Ukrajini, pod kritikama Zapada zbog toga što nije zauzela jasan stav kojim bi osudila rusku agresiju. Uz to, kineski i ruski predsednici sastali su se nedavno i govorili o dobrim odnosima svojih zemalja, zbog čega su EU i SAD zabrinute da bi Kina mogla na neki način čak i pomoći Rusiji.

Najveće brige odnose se na eventualno slanje oružja iz Kine u Rusiju što je mogućnost koji su sugerisali neki američki zvaničnici, ali je iz Pekinga nekoliko puta rečeno da do toga neće doći.

Uz Makrona je u posetu Kini išla i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ali je pitanje do koje mere su uspeli da pokažu evropsko jedinstvo - delom zbog različitih nastupa, a delom i zbog potencijalne želje samog Pekinga da to jedinstvo potkopa.

Makronu crveni tepih, Fon der Lajen sa običnim putnicima

Želje kineskih vlasti su bile da šeficu Evropske komisije, prilikom posete Pekingu, uglavnom predstave kao produženu ruku SAD, pa je stoga i zauzet dosta negativan stav prema njoj, prneosi briselski Politiko.

Dok je predsedniku Makronu priređen doček na najvišem nivou, Ursula fon der Lajen je izašla s putnicima kroz uobičajeni aerodrmski izlaz, a dočekao ju je - ministar ekologije. Takođe, Makron je na crvenom tepihu prošetao s šefom države Si Đinpingom, uz počasni stroj, a kada je njegov avion sleteo sačekao ga je lično šef kineske dilomatije.

Bio je to, kako navodi portal, obrazac koji se iznova i iznova pokazivao u sredu i četvrtak, dok je Kina pokušavala da igra "zavadi pa vladaj" sa dva lidera, koji su se udružili tokom posete kako bi pokušali da predstave ujedinjeni evropski front. Dok je Makronov raspored bio pretrpan, Fon der Lajen su, kako piše Politiko, ostale "gole kosti".

Makron u četvrtak uveče prisustvovao raskošnom državnom banketu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a Fon der Lajen je održala konferenciju za novinare u sedištu delegacije EU. Istovremeno, agceija Rojters citirala je ocene iz uvodnika u prokineskim novinama Global Times.

"Svima je jasno da je biti strateški podanik Vašingtona slepa ulica. Učiniti kinesko-francuski odnos mostom za kinesko-evropsku saradnju korisno je za obe strane i za svet", objavio je u četvrtak Global Times.

Politiko konstatuje da takve razlike ilustruju poteškoće koje Evropa ima u suočavanju sa Kinom čiji 27 članica ima niz mišljenja o tome kako pristupiti Kini - i da "Peking to zna". U slučaju Makrona i Fon der Lajen, Peking vidi veću šansu da napreduje sa francuskim liderom, dovodeći izvršnu vlast EU u donekle podređen položaj, primećuje Politiko.

"Makron želi da pokaže da Francuska ima najveću inicijativu"

Nakon što su evropski zvaničnici u Pekingu naišli na različite prijeme, ocene analitičara su da Francuska želi da predvodi politiku smirivanja rata u Ukrajini, i to kroz pokazivanje uticaja na Kinu.

profimedia

 

"Makron želi da pokaže da Francuska ima najveću inicijativu u Evropi, pogotovo u sferi politike i vojnih pitanja, koju rat u Ukrajini i politička dominacija SAD onemogućavaju", rekao je programski direktor Novog trećeg puta Dimitrije Milić za Tanjug.

"Francuska želi da pokaže da ima više moći nego što drugi misle, ali postoje ograničenja u veličini francuske ekonomije, u onome što su njeni objektivni vojni kapaciteti, šta je njena populacija. Evropske države su sve manji akter zajedno, a kamoli odvojeno" ocenio je Milić.

On je dodao i da "većina francuskih predsednika dolazi na vlast sa proameričke pozicije, da bi se kroz mandat pomerali više ka sumnji na anglosaksonski uticaj, i pokušaju da se nađe jezik razumevanja sa Rusijom".

"Ursula fon der Lajen ima veći stepen nezavisnosti, jer ne zavisi ni od koga i ne ide na izbore kao lideri država. Ona ima slobodu da bude otvorenija u iskazivanju svojih stavova, a Makron ne" ocenio je Milić.

Istoričar Stanislav Sretenović naveo je za Tanjug da Francuska, kao jedna od vodećih zemalja EU, zajedno sa Nemačkom predvodi politiku EU koja se bazira na smirivanju situacije u Ukrajini, koristeći posebne odnose Kine i Rusije.

Milić: Evropske države nemaju dugoročnu strategiju u odnosima sa Kinom

To što je Si rekao Ursuli fon der Lajen da će "razgovarati sa Vladimirom Zelenskim kada za to dođe vreme", znači da Kina "daje sebi pravo da izabere trenutak koj će biti vezan za kinesku spoljnu politiku i za kinesku procenu situacije u Ukrajini", istakao je Sretenović.

"Mislim da su oba razloga važna, zato što sa jedne strane EU nema način da u direktnim kontaktima sa Rusijom dođe do nekog prihvatljivog rešenja i do smirivanja situacije u Ukrajini, a sa druge, EU želi da se približi Kini u ekonomskom smislu, jer je Kina veliko tržište, i zato što tu postoje velike mogućnosti za investiranje", istakao je Sretenović.

"Francuska delegacija koja ide u Peking, broji i oko 60 vrhunskih francuskih privrednika koji će uspostavljati poslovne odnose sa Kinom u budućnosti", dodao je istoričar.

Milić je ocenio posetu Fon der Lajen i Makrona kao pokušaj evropskih zemalja da pokažu kako imaju svoj glas i uticaj na rat u Ukrajini, kroz uticaj na Kinu. Međutim, dodao je, EU neće Kini dati mnogo prednosti u pregovorima jer je i dalje vide kao svog glavnog konkurenta.

"Problem sa evropskim državama je to što nemaju dugoročnu strategiju u odnosima sa Kinom" rekao je Milić. 

Dodao je i da bi trebalo uzeti u obzir da evropske države su u prošlosti potpisale veliki investiocioni sporazum sa Kinom, koji bi omogućio mnogo niže barijere za trgovinu i investiranje, koji je propao jer nije usvojen u Evropskom parlamentu. Zato su se, navodi Milić, i dosadašnje inicijative da Kina nađe bolji vid saradnje sa EU opet završavale u zatvaranju EU u odnosu na Kinu.

Koliko Kina može da utiče na Rusiju?

Prilikom nedavne posete Sija Rusiji, postavljen mu je crveni tepih, a Putin ga je lično ispratio do automobila. Zadovoljstvo je bilo obostrano, o čemu svedoče i reči kineskog predsednika prilikom oproštajnog rukovanja u Moskvi. 

"Zajedno bi trebalo da radimo na promenama kakve nisu viđene sto godina. Čuvajte se", rekao je Si. 

Tokom trodnevne posete kineskog predsednika Rusiji, dvojica lidera razgovarala su više od deset sati, a na zajedničkoj konferenciji za novinare, Putin je pozdravio kineski mirovni plan za okončanje rata u Ukrajini.

Sretenović je istakao da kineski predsednik Si Đinping može da urazumi predsednika Rusije Vladimira Putina, o čemu svedoči i njihov poslednji zajednički susret u Moskvi.

Milić je, sa druge strane, ocenio da "Kina može da iskoristi trenutni uticaj na Rusiju i Putina" ali je dodao da je "taj uticaj veoma ograničen, jer zapad, a ni sama Ukrajina nisu zainteresovane trenutno za pregovore". 

Ukrajinska procena je, dodao je Milić, da bi mogli da povrate neki deo teritorija u ofanzivi koja predstoji narednih meseci.

Tanjug/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

 

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić izjavila je za Tanjug da se procenjuje kako Kina može da odigra značajnu ulogu svojim stavom, ali i neposrednom akcijom. 

Minić je napomenula da Kina trenutno ima veliki značaj za Rusiju, imajući u vidu da je Rusija preusmerila izvoz nafte i gasa, kao i očekivanje Rusije za mogućnost izvoza oružja iz Kine, ali dodaje da je i za Kinu EU od velikog značaja.

"Svojevremeno, pre izbijanja rata u Ukrajini, (evropski komesar Žozep) Borelj je izjavio na samom početku mandata ove komisije da bi bilo jako loše da EU postane talac u američko-kineskoj borbi za premoć, i da bi za EU bilo jako loše da se između njih nađe kao predmet pritiska", navodi Minić.

Prema njenim rečima, Si nesumnjivo može da utiče na Vladimira Putina, ali je pitanje koji su u ovom trenutku konkretni interesi Kine, i koji tajming Kina vidi.

 
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Srećko

07.04.2023 19:50

...Ursula nezavisna!? Najpodaniji vazal Amerike? Vidi se kako je Kinezi tretiraju! Što se tiče Makrona, Si pametno igra: dajući značaj FR koji nema, čega je svestan i Makron, ali francuska diplomatija dobija "papirne" poene, što je Makron i tražio sa obzirom na napetu situaciju u Parizu. Evropska "veličina" na nakovanju svetske geopolitike

Srbija