Evropa

Ukrajina pokrenula mobilnu aplikaciju za nalaženje nestale dece: Kijev tvrdi da je više od 19.000 deportovano

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2023

-

16:48

Ukrajina pokrenula mobilnu aplikaciju za nalaženje nestale dece: Kijev tvrdi da je više od 19.000 deportovano
Ukrajina pokrenula mobilnu aplikaciju za nalaženje nestale dece: Kijev tvrdi da je više od 19.000 deportovano - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je danas pokrenula mobilnu aplikaciju za pomoć u pronalaženju dece koja su nestala tokom više od 13 meseci rata u toj zemlji. Cilj je pronalaženje dece i spajanje sa njihovim porodicama, saopštila je ukrajinska policija. 

Prema procenama Kijeva, 19.544 dece deportovano je u Rusiju tokom rata, a njih 328 se vratilo u zemlju, prenosi Rojters. 

Zamenik načelnika ukrajinske policije Oleksander Facevič rekao je da je Ukrajina udružila snage sa američkom tehnološkom kompanijom "Find My Parent" (Pronađite mog roditelja) kako bi razvila aplikaciju "Reunite Ukraine" (Ujedinite ponovo Ukrajinu) koja bi pomogla da se ponovo povežu porodice razdvojene tokom sukoba. 

profimedia

 

"To je jedan od instrumenata za pronalaženje dece i njihovo ponovno spajanje sa porodicama. Ako na takav način pronađemo makar jedno dete ili ponovo ujedinimo jednu porodicu, to je već pobeda, mala, ali svakim korakom moći ćemo da vratimo decu kući", poručio je Facevič.

On je rekao da je aplikacija besplatna za preuzimanje i jednostavna za rukovanje. Facevič je naveo da će aplikacija omogućiti policiji da prikupi više podataka na bezbedan način, uključujući od ljudi u Rusiji, Belorusiji ili teritorijama pod kontroloim Rusije, koji žele da pomognu ukrajinskoj deci.

profimedia

 

Međunarodni krivični sud prošlog meseca izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava dece Marije Lvove-Belove, optužujući ih za otmicu ukrajinske dece.

Moskva, koja kontroliše delove istočne i južne Ukrajine, negirala je optužbe o otmici dece i navela da su ona odvedena na bezbedno radi sopstvene sigurnosti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa