Evropa

Nastavlja se saga o ukrajinskom žitu: Grupa zemalja članica EU izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog dogovora o izvozu

Komentari

Autor: Euronews/Jorge Liboreiro

14/05/2023

-

19:21

Nastavlja se saga o ukrajinskom žitu: Grupa zemalja članica EU izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog dogovora o izvozu
Nastavlja se saga o ukrajinskom žitu: Grupa zemalja članica EU izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog dogovora o izvozu - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa od 12 zemalja Evropske unije, uključujući Nemačku i Francusku, izrazila je "ozbiljnu zabrinutost" zbog nedavnog sporazuma o tranzitu ukrajinskog žita bez carina, što je ponovo izazvalo političku kontroverzu u situaciji za koju se Brisel nadao da je pod kontrolom.

Dogovor je postignut prošlog meseca nakon što su se Poljska, Mađarska, Slovačka, Rumunija i Bugarska požalile da priliv ukrajinskih žitarica podstiče nelojalnu konkurenciju i snižava cene za lokalne poljoprivrednike.

Razgovori sa Evropskom komisijom doveli su do privremenog aranžmana prema kojem je za četiri ukrajinska proizvoda (pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i seme suncokreta) dozvoljen tranzit kroz pet zemalja istočnog bloka EU, ali bez skladištenja na njihovoj teritoriji ili kupovine za domaću potrošnju.

Ovo rešenje sada osporava veća grupa država članica, koje veruju da je sporazum u suprotnosti sa komercijalnim pravilima bloka, da mu nedostaje transparentnost, i zahtevaju se dalje konsultacije. Vlade zemalja se takođe raspituju o potencijalnom uticaju koji bi sporazum mogao imati na tržišta izvan Istoka.

"Integritet unutrašnjeg tržišta ne može da se prilagođava"

"Mi se zalažemo za pronalaženje evropskih rešenja kako bi se uzele u obzir poteškoće sa kojima se susreću određene zemlje članice. Međutim, integritet unutrašnjeg tržišta ne može biti podložan prilagođavanju", napisalo je 12 zemalja u zajedničkom pismu upućenom Evropskoj komisiji, u koje je Euronews imao uvid. 

"Mere koje je Komisija usvojila 2. maja bez konsultacija sa (drugim) državama članicama, u vezi sa selektivnim ograničenjem uvoza iz Ukrajine, izazivaju ozbiljnu zabrinutost jer dovode do drugačijeg tretmana unutar samog unutrašnjeg tržišta. Takođe, mere postavljaju pitanja o budućem tretmanu sličnih slučajeva, koje bi jedna ili više država članica mogle pokrenuti", dodaje se u pismu.

Tanjug/AP Photo

 

Pismo su potpisali ministri poljoprivrede Austrije, Belgije, Hrvatske, Danske, Estonije, Francuske, Nemačke, Grčke, Irske, Luksemburga, Holandije i Slovenije, a datumirano je na 10. maj. Francuska je predvodila kolektivnu inicijativu.

"U najmanju ruku, potrebno je pojašnjenje kako se ovi predlozi i mere odnose na pravila i rad unutrašnjeg tržišta i komercijalnu politiku Unije, posebno u vezi sa obavezama EU prema Ukrajini koje proizilaze iz Sporazuma o pridruživanju. Ovaj nedostatak transparentnosti je ključan", stoji u pismu.

Evropska komisija: Odgovorićemo u dogledno vreme

Reagujući na kritike, portparol Evropske komisije potvrdio je u petak da je izvršna vlast primila pismo i da planira da odgovori "u dogledno vreme".

"Osećali smo da postoje vrlo jasni argumenti za delovanje kako bismo pružili podršku poljoprivrednicima koji su pogođeni ovim uskim grlom. Za nas je važno da se nastavi priliv poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Veoma nam je važno da obezbedimo da Ukrajina može da nastavi da izvozi svoje žito", rekao je portparol EK, braneći privremeni dogovor.

Po pitanju transparentnosti, portparol je rekao da je svih 27 država članica bilo obavešteno o dogovoru o žitu pre njegovog zvaničnog usvajanja.

Sporazum je postignut krajem prošlog meseca između Evropske komisije i pet dotičnih država članica: Poljske, Mađarske, Slovačke, Rumunije i Bugarske, nakon što su četiri od njih uvele jednostrane zabrane širokog uvoza ukrajinskih žitarica i drugih prehrambenih proizvoda.

Oni su tvrdili da priliv robe, koja je izuzeta od carina kao deo podrške EU ratom razorenoj zemlji, narušava njihova domaća tržišta, popunjavajući skladišta i obarajući cene za lokalne poljoprivrednike, koji su ključna demografska grupa na izborima.

Od "neprihvatljivog poteza" do pregovora

Komisija, koju su zabrane uhvatile nespremnu, u početku je osudila ovaj potez kao "neprihvatljiv" i podvukla da su takozvani "putevi solidarnosti" od suštinskog značaja za obezbeđivanje alternativnog puta za ukrajinsko žito da stigne do zemalja u razvoju, dok je tradicionalni crnomorski put pod strogom kontrolom ruskih snaga.

Međutim, Brisel je pokrenuo pregovore o osmišljavanju rešenja za celu EU, koje bi moglo da zameni nekoordinisane nacionalne odgovore i ponudi određeni stepen sigurnosti ukrajinskim preduzećima.

Posle skoro dve nedelje razgovora, strane su postigle privremeni dogovor o četiri ukrajinska proizvoda: to su pšenica, kukuruz, seme uljane repice i suncokretovo seme.

profimedia

Izvoz žitarica brodovima

Prema dogovorenim uslovima, odabranim proizvodima je dozvoljen tranzit kroz pet istočnoevropskih zemalja, ali se ne mogu skladištiti na njihovoj teritoriji ili kupovati za domaću potrošnju. Umesto toga, oni se šalju direktno u druge države članice ili se šalju širom sveta.

U suštini, rešenje predstavlja legalizovanu zabranu, ali je preciznije u određenju od onih koje su ranije nametnute ukrajinskom izvozu.

Sporazum takođe dolazi sa paketom podrške od 100 miliona evra za pogođene poljoprivrednike u Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj i obećanjem da će se pomno pratiti tržišni trendovi izazvani drugim vrstama poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

"Imperativ je da se što pre objasne kriterijumi po kojima je predložen iznos paketa od 100 miliona evra, poput onih kriterijuma na osnovu kojih je taj iznos dodeljen državama članicama", navodi se u zajedničkom pismu 12 zemalja EU.

Nema zvaničnih potvrda o produžetku ugovora

Odredbe bi trebalo da isteknu 5. juna, kada se očekuje da će bescarinski režim za ukrajinsku trgovinu biti obnovljen na još godinu dana.

"U ovoj fazi ne možemo da predvidimo šta će se dogoditi posle 5. juna). Ako budemo imali isti scenario kao sada kada smo uvodili preventivne mere, spremni smo da razmotrimo uvođenje daljih mera", rekao je portparol Komisije na pitanje o mogućem produženju ugovora.

Zajedničko pismo je drugi put ove nedelje da je dogovor o žitu na meti kritika.

U utorak je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritikovao carine, tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

"Ograničenja našeg izvoza su apsolutno neprihvatljiva. Očekujemo da će relevantna problematična pitanja biti praćena i da se nikakve odluke neće donositi bez konsultacija sa Ukrajinom. Očekujemo snažna evropska rešenja u tom kontekstu, i da će sva ograničenja biti uklonjena što je pre moguće", rekao je tada Zelenski.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, diplomata jedne od zemalja koje su potpisale pismo rekao je da "saga o žitu" zapravo predstavlja i uvid u to kako bi izgledalo pristupanje Ukrajine EU.

"Zamislite šta će se desiti kada Ukrajina uđe na unutrašnje tržište. Onda neće postojati način da se zaštite poljski poljoprivrednici, čak ni nezakonitim jednostranim merama", rekao je taj diplomata za Euronews.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa