Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski u zvaničnoj poseti Rimu, Nemačka šalje vojnu pomoć vrednu 2,7 milijardi evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2023

-

09:19

RAT U UKRAJINI Zelenski u zvaničnoj poseti Rimu, Nemačka šalje vojnu pomoć vrednu 2,7 milijardi evra
RAT U UKRAJINI Zelenski u zvaničnoj poseti Rimu, Nemačka šalje vojnu pomoć vrednu 2,7 milijardi evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 443. dan ruske invazije na Ukrajinu. Posle meseci iscrpljujućih borbi za grad Bahmut na istoku Ukrajine, u fokusu javnosti su oprečne tvrdnje o tome šta se u gradu tačno događa. Dok sa jedne strane iz Ukrajine saopštavaju da su ponovo zauzeli delove teritorije oko Bahmuta, sa druge strane, Rusija negira izveštaje o ukrajinskom napredovanju. Ništa manje nejasna je i situacija oko izvoza ukrajinskih žitarica o čemu se vode pregovori. Turski ministar odbrane poručio je da se ide ka produženju dogovora, međutim, portparol Kremlja je rekao da eventualni telefonski razgovor ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana neće pomoći da se dogovor o produženju sporazuma o žitu postigne. 

Ključni događaji:

  • Grosi će predstaviti SB UN plan o zaštiti nuklearne elektrane u Zaporožju
  • Različite tvrdnje iz Kijeva i Moskve o tome šta se dešava u Bahmutu
  • Peskov: Razgovor Putina i Erdogana neće dovesti do produženja sporazuma o žitu
  • Kineski zvaničnik najavio posetu Ukrajini i Rusiji

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.55 Zelenski: Prvi koraci u kontraofanzivi biće preduzeti brzo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da će prvi koraci u kontraofanzivi protiv ruskih snaga "biti preduzeti brzo".

"Pripremamo se veoma ozbiljno, i definitivno će biti veoma ozbiljnih koraka", rekao je Zelenski u razgovoru sa urednicima italijanskih medija u Rimu, prenosi CNN. 

Dodao je: "Znam da smo svi motivisani, i ne samo oni koji znaju ovaj plan, već i naš narod...Ne mogu vam reći kada, ali definitivno ćete je videti(kontraofanzivu), i Rusija će je definitivno osetiti. Verujemo u pobedu i verujemo da će prvi važni koraci biti preduzeti brzo", naveo je. 

19.57 Zelenski poklonio papi pancir na kojem je naslikan lik Bogorodice

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se u Vatikanu s papom Franjom, nakog što je poglavar rimokatoličke crkve krajem aprila rekao da je Sveta Stolica uključena u mirovnu misiju za okončanje rata s Rusijom.

"Ovo je velika čast", rekao je Zelenski papi Franji dok je, pognuvši glavu i s rukom na srcu, pozdravljao 86-ogodišnjeg poglavara rimokatoličke crkve, javlja Rojtres.

Zelenski, koji je posetio Rim prvi put od početka rata, razgovarao je s papom 40 minuta, a poklonio mu je pancir koj je koristio ukrajinski vojnik, a kasnije je na njemu naslikan lik Bogorodice.

profimedia

 

18.39 Kakvu igru igra Jevgenij Prigožin?

Šef ruske plaćeničke Vagner grupe koja je već mesecima u fokusu javnosti zbog svoje uloge u iscrpljujućoj bici za Bahmut i ranije je izazivao ogromnu pažnju, ali čini se da je prethodnih dana preplavio svoje naloge na društvenim mrežama veoma provokativnim izjavama. Od ruskog vojnog vrha je tražio municiju uz poruku da Rusija laže kad je reč o Bahmutu i da ruke snage napuštaju položaje na istoku Ukrajine. Ka kojim su tačno metama usmerene "verbalne strele" Jevgenija Prigožina? Pročitajte u posebnom tekstu

Tanjug/Prigozhin Press Service via AP

 

17.05 Matarela i Meloni sa Zelenskim: Italija u potpunosti podržava Ukrajinu

Italija u potpunosti podržava Ukrajinu u njenom otporu ruskoj invaziji, izjavio je danas predsednik Italije Serđo Matarela pozdravljajući predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u svojoj rezidenciji u Rimu.

Matarela je poručio Zelenskom da mu je čast što je u Rimu, prenela je italijanska televizija.

"Tražio sam da se ponovo sastanemo posle našeg razgovora pre više godina i u ovim drugačijim okolnostima, mi smo potpuno na vašoj strani", istakao je predsednik Italije, preneo je Rojters.

Matarela je ponovio punu podršku Italije Ukrajini u pogledu vojne, finansijske, humanitarne i pomoći za obnovu u kratkoročnom i dugoročnom periodu, navodi neimenovani izvor iz kabineta predsednika.

On je kazao Zelenskom da, dok svi podržavaju Ukrajinu u njenoj želji za mirom, to mora biti pravi mir, a ne predaja, rekao je izvor.

Zelenski se potom sastao na radnom ručku sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, koja je obećala punu podršku Italije Ukrajini u njenom nastojanju da odbije rusku "brutalnu i nepravednu agresiju".

Meloni je rekla da će Italija nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem i podržavati je koliko god bude potrebno. "Kladimo se na pobedu Ukrajine", istakla je Meloni.

16.13 Moskva tvrdi da je ukrajinski avion gađao objekte u Lugansku novim raketama dugog dometa

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinski avion gađao dva industrijska objekta u Lugansku, na istoku Ukrajine, krstarećim raketama dugog dometa "Olujna senka" koje je isporučila Velika Britanija. Rojters nije mogao da potvrdi ovaj izveštaj.

Britanija je u četvrtak postala prva zemlja koja je saopštila da je počela da snabdeva Kijev krstarećim raketama dugog dometa.Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da bi rakete mogle biti korišćene na teritoriji Ukrajine, što, kako navodi britanska agencija, implicira da je dobio uveravanja iz Kijeva da neće napadati mete unutar međunarodno prihvaćenih granica Rusije.

Rusko ministarstvo je saopštilo da su rakete pogodile juče postrojenje za proizvodnju polimera i fabriku za preradu mesa u Lugansku.

profimedia

 

13.50. Rusija: Srušio se helikopter u Brjanskoj oblasti

Ruski helikopter srušio se danas u Brjanskoj oblasi, u pograničnom delu sa Ukrajinom, rekao je izvor iz službi za vanredne situacije za agenciju TASS.

"Prema preliminarnim podacima, helikopter je pao u gradu Klinci, nakon što se zapalio motor", dodao je izvor.

Trenutno se utvrđuje ko je vlasnik helikoptera i okolnosti pada.Dan ranije, u petak, pvojica pilota ruskog helikoptera Mi-28 poginula su, kada se letelica srušila u toku trening-leta na Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

11.16  Zelenski stigao u Rim

Ukrajinski lider Volodimir Zelenski stigao je u Rim, tačnije prvu zvaničnu posetu EU, gde će razgovarati sa članovima italijnske vlade i papa Franjom. Zelenski je sleteo na vojni aerodrom Ćampino, a dočekao ga je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, prenosi ANSA.

11.15 Ukrajina: U napadu na Hmeljničku oblast 11 povređenih, oštećeno stotine kuća

U napadu ruskih snaga na Hmeljničku oblast na zapadu Ukrajine povređeno je 11 civila, od kojih je jedan hospitalizovan, izjavio je gradonačelnik Hmeljnickog Oleksandar Simčišin. Ostali povređeni zadobili su posekotine od stakla, prenosi Interfaks Ukrajina. Simčišin je naveo da nije bilo pogodaka u samom gradu, ali da je pogođen energetski infrastrukturni objekat u toj oblasti, pa je usled eksplozivnog talasa oštećeno stotine zgrada i kuća, na kojima su pali krovovi, plafoni, vrata, prozori.

11.11 Kijev i Pistorijus potvrdili: Nemačka šalje veliku vojnu pomoć Ukrajini

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak potvrdio je danas pisanje "Bilda", o kojem je pisao Rojters, da će Nemačka poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 2,7 milijardi evra.
U paket ulaze četiri protivvadzušna sistema "Iris-T", 20 pešadijskih borbenih vozila tipa "Marder", 30 tenkova tipa "Leopard 1", 200 izviđačkih dronova, 100 oklopnih vozila i veliku količinu municije, dodao je Jermak na Telegramu.

Berlin je danas saopštio da ostaje vrlo predan i ozbiljan u podršci Kijevu nakon ruskog napada, potvrđujući da se radi o pomoći od 2,7 milijardi evra.

09.17 Ukrajina: U ruskom napadu na Hmeljničku oblast pogođen infrastrukturni objekat

Ruske snage napale su iz vazduha Hmeljničku oblast, na zapadu Ukrajine, pogođen je infrastrukturni objekat, a pet osoba je povređeno krhotinama od stakla, saopštile su regionalne vlasti. Zamenik načelnika oblasne uprave Sergij Tjurin izjavio je da je pogođen infrastrukturni objekat koji se nalazi van naselja i da nije bilo direktne opasnosti po stanovništvo i stambene objekte, prenosi Unian. Od udara su oštećeni prozori i vrata, a pet osoba je zadobilo povrede od krhotina stakla. Vlasti Hmeljničke oblasti prethodno su saopštile da su se jutros oko 5 sati čule eksplozije.

08.50 Sirene u većem delu Ukrajine

U velikom delu Ukrajine noćas su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost. Ruske snage napale su i Kijev dronovima Šahed, ali je sve dronove lansirane na glavni grad Ukrajine oborila ukrajinska PVO, izjavio je načelnik gradske uprave Sergij Popko.

Euronews

08.07 Grosi će predstaviti SB UN plan o zaštiti nuklearne elektrane u Zaporožju

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi planira da predstavi sporazum Rusije i Ukrajine o zaštiti Zaporoške nuklearne elektrane u Savetu bezbednosti UN ovog meseca, što takođe ukazuje da je postizanje dogovora blizu, rekli su Rojtersu neimenovani diplomatski izvori. "Izgleda obećavajuće", rekao je jedan diplomata o postizanju dogovora, dok su drugi naveli da Ukrajina, koja se dugo protivila tom planu, sada ga podržava, dok je stav Rusije manje jasan.

Tanjug/AP/Andriy Andriyenko

 

07.40 Šta se dešava u Bahmutu: Različite tvrdnje iz Kijeva i Moskve

Posle meseci iscrpljujućih borbi za grad Bahmut na istoku Ukrajine, to mesto je poslednjih dana ponovo u fokusu. Jasno je da su se borbe ponovo intenzivirale, ali ukrajinski i ruski zvaničnici iznose različite trdnej o tome šta se tačno događa. 

Ukrajina je saopštila da je ponovo zauzela delove teritorije oko Bahmuta, i to nakon što je mesecima Rusija napredovala u tom gradu. Zamenik ministra odbrane Ukrajine Hana Maliar je navela da su ukrajinske snage napredovale dva kilometra za nedelju dana.  

Te tvrdnje sugerišu promenu momentuma u Bahmutu, piše BBC, ali kako dodaje, posmatrajući širu sliku, nema jasnih dokaza da je otpočela dugo očekivana kontraofanziva.  

Associated Press

Sa druge strane, Rusija negira izveštaje o ukrajinskom napredovanju. “Individualne deklaracije na Telegramu o probojima na nekoliko tačaka linije fronta ne odgovaraju realnosti ”, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane i dodalo: “Opšta situaicja u zoni specijalne vojne operacije (termin koji Moskva koristi za invaziju) je pod kontrolom”. 

Međutim, u ažuriranoj izjavi u petak ujutru Ministarstvo tvrdi da su ruske snage promenile pozicije iz strateških razloga. Navedeno je da su jedinice u južnoj grupi ruskih snaga zauzele bolje odbrambene položaje u području Maloilinivke, uzevši u obzir povoljne uslove kumulacije kod Berhivke. Oba ta mesta nalaze se u blizini Bahmuta.  

06.50 Peskov: Razgovor Putina i Erdogana neće dovesti do produženja sporazuma o žitu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da eventualni telefonski razgovor ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana neće pomoći da se postigne dogovor o produženju sporazuma o žitu. On je dodao da će samo puna implementacija sporazuma olakšati njegovo obnavljanje, prenosi Rojters.

AP Photo/Nina Lyashonok

 

06.00 Turski ministar odbrane: Ide se ka produženju sporazuma o žitu

Sastanak u Istanbulu na kojem su učestvovali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN o sporazumu o žitu bio je pozitivan i ide se ka produženju dogovora, saopštio je juče turski ministar odbrane Hulusi Akar. "Prvi rezultati pokazuju da je sastanak u Istanbulu bio pozitivan. Proces se kreće ka produženju sporazuma o žitu", rekao je Akar, prenosi Rojters.

Sporazum o žitu biće produžen za 60 dana, objavio je ranije TASS, pozivajući se na neimenovani izvor.

Komentari (0)

Evropa