Evropa

Zelenski hteo da se obrati u finalu Pesme Evrovizije, ali ga je sačekalo neprijatno iznenađenje

Komentari

Autor: Euronews

12/05/2023

-

22:10

Zelenski hteo da se obrati u finalu Pesme Evrovizije, ali ga je sačekalo neprijatno iznenađenje
Zelenski hteo da se obrati u finalu Pesme Evrovizije, ali ga je sačekalo neprijatno iznenađenje - Copyright AP Photo/Martin Meissner; Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik izrazio je želju da se obrati takmičarima i globalnoj publici koja broji do 200 miliona ljudi, na finalu Pesme Evrovizije u subotu uveče u Liverpulu. Međutim, njegov zahtev je odbijen jer organizatori kažu da postoje pravila koja nalažu da se politika drži van takmičenja u pevanju.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja je producirala događaj, navodi u saopštenju da je odbila zahtev Zelenskog da se obrati publici, premda je istakla da su njegove namere "vredne hvale".

"Pesma Evrovizije je međunarodna zabavna emisija i vođena je pod strogim pravilima i principima koji su uspostavljeni od njenog osnivanja", navodi se u saopštenju EBU.

"Jedan od kamena temeljaca takmičenja je apolitična priroda događaja. Ovaj princip zabranjuje mogućnost davanja političkih ili sličnih izjava"

Ukrajinska rep grupa Kaluš pobedila je na takmičenju prošle godine, u jeku talasa podrške javnosti širom Evrope. Obično je zemlja pobednica domaćin sledećeg Pesme Evrovzije. Ali, kako Ukrajina nije mogla da organizuje manifestaciju zbog ruske invazije i tekućeg rata, drugoplasirana Velika Britanija je preuzela kormilo, a BBC je pomogao u organizaciji događaja u Liverpulu.

Insajderi BBC-a su navodno rekli listu Tajms da su u toku "teški i delikatni" pregovori jer organizatori Evrovizije strahuju od posledica odbijanja zahteva Volodimira Zelenskog da govori u finalu.Odluka je izazvala kritike u pojedinim krugovima, koji tvrde da ratom razorenoj zemlji treba dati priliku da se izjasni protiv ruske agresije, kao i da je to moralni čin. Mogućnost obraćanja Zelenskog pak, smatrana je "neprihvatljivom" od strane EBU.

Smatra se da su javni nastupi i govori ukrajinskog predsednika odigrali važnu ulogu u pružanju pomoći zemlji da okupi simpatije javnosti i obezbedi podršku Zapada. Ukrajinski umetnici, uključujući prošlogodišnje pobednike Kaluš orkestra, nastupiće u finalu Pesme Evrovizije.

Planirano gostovanje Volodimira Zelenskog izazvalo je kontroverze u prošlosti, a grupa italijanskih političara je tvrdila da je njegov govor na muzičkom festivalu u Sanremu bio "isuviše politički".

Komentari (0)

Evropa