Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Rusija ponovo blokira inspekcije brodova, ugrožena Crnomorska inicijativa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/04/2023

-

07:32

RAT U UKRAJINI Kijev: Rusija ponovo blokira inspekcije brodova, ugrožena Crnomorska inicijativa
RAT U UKRAJINI Kijev: Rusija ponovo blokira inspekcije brodova, ugrožena Crnomorska inicijativa - Copyright AP/Libkos, Alexei Alexandrov, Evgeniy Maloletka, Vadim Ghirda, File

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 417. ran ruske invazije na Ukrajinu. Prema tvrdnjama ukrajinskog Generalštaba Rusija nastavlja napade u pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke, Marinke. Osim bitki na vojnom polju Ukrajina je i pred novim problemom nakon jednostranih odluka Poljske i Mađarske o zabrani uvoza ukrajinskih žitarica. Iako je EU jasno poručila da ovakve odluke nisu prihvatljive za Brisel, to nije uticalo na vlasti u Sofiji odakle dolaze najave da bi i Bugarska mogla uvesti privremenu zabranu uvoza. 

Ključni događaji:

  • Slovačka obustavila uvoz ukrajinskog žita
  • Ukrajinski tužilac: Od početka rata stradalo 470 dece, povređeno više od 900
  • Ukrajinski ombudsman: Desetine snimaka egzekucija ukrajinskih zarobljenika 
  •  Ministarstvo za obnovu Ukrajine: Postoji opasnost od gašenja Crnomorske inicijative za izvoz žitarica
  • Slovačka poslala svih 13 borbenih aviona Ukrajini
  • Kremlj: "Ne baš veliki" izgledi da se produži Crnomorska inicijativa 
  • Da Silva ponovo predložio plan za postizanje mira u Ukrajini
  • Reznikov: Manje poginulih Ukrajinaca u ratu nego u zemljotresu u Turskoj
  • Bugarska razmatra privremenu zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine
  • EU: Jednostrane zabrane uvoza žita nisu prihvatljive
  • Lavrov od sutra do 21. aprila u poseti Brazilu, Venecueli, Nikaragvi i Kubi
  • Šmihal: Svetska banka će Ukrajini dodeliti 200 miliona dolara

 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

      Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE BLOGU 

21.40 Zelenski: Naši vojnici životom plaćaju kašnjenja u isporuci oružja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da kašnjenja u snabdevanju njegove zemlje dodatnim oružjem uzrokuju gubitak života na bojnom polju.

"Vrlo je važno da se ovo razume - svaki put kada čujemo da obećana isporuka oružja kasni, svaki put kada postoje sumnje o vrsti oružja za Ukrajinu... to znači svaki put kada ukrajinski vojnici daju svoje živote da bismo mi imati ovo vreme", rekao je Zelenski u večernjem video-obraćanju.

Pozvao je partnere na Zapadu da budu "što aktivniji" u osiguravanju oružja i municije kako bi "ubrzali zajedničku pobedu".

 

 

20.45 Nebenzja: Lavrov i ruska delegacija dobili američke vize

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je danas da su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i većina članova ruske delegacije dobili američke vize uoči posete  Lavrova Njujorku zbog učešća na sastancima Saveta bezbednosti UN.

Rusija predsedava Savetu bezbednosti UN u aprilu. Očekuje se da će Lavrov predsedavati sastancima Saveta bezbednosti u Njujorku 24. i 25. aprila. Nakon Rusije, od 1. maja, Švajcarska će predsedavati SB UN.

20.10 Češka nastavlja uvoz ukrajinskog žita

Češko Ministarstvo spoljnih poslova saošptilo je danas da neće pratiti odluke suseda, Poljske, Slovačke i Mađarske, da zabrani uvoz i transport žitarica i prehambenih proizvoda kroz njihovu teritoriju, navodi Rojters.

19.40 Ukrajinski ombudsman: Desetine snimaka egzekucija ukrajinskih zarobljenika 

Ukrajinski ombudsman Dmitro Lubinec rekao je za "Ukrajinsku pravdu" da je njegova kancelarija tokom prethodnih devet meseci dobila "nekoliko desetina" video snimaka u kojima se navodno vide pogubljenja ukrajinskih zarobljenika.

"Radi se o odsecanju glava, genitalija, ušiju, noseva, udova, prstiju", rekao je Lubinec, preneo je "Kijev independent".

Prema ombudsmanu, Rusija javno distribuira takve video snimke kako bi "održala stepen antiukrajinske histerije" u ruskom društvu, i kako bi ubedila svoje trupe da se ne predaju, ali i zastrašila ukrajinske vojnike koji se pripremaju za kontraofanzivu.

17.30 Moskva: Vagner osvojio dva okruga u centru Bahmuta

 Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je privatna vojna kompanija Vagner osvojila dva okruga u centru i na severozapadu Bahmuta, preneo je Rojters.

16.57 SAD i još 40 zemalja izrazile zabrinutost zbog privođenja Gerškovića

SAD i više od 40 drugih zemalja, u zajedničkoj izjavi koja će danas biti predstavljena na sednici Saveta bezbednsti UN, izrazile su duboku zabrinutost zbog privođenja u Rusiji novinara Vol strit džurnala Evana Gerškoviča i protestuju zbog navodnog ograničavanja i zastrašivanja medija koje preduzima Moskva.

"Pozivamo vlasti Ruske Federacije da oslobode one koje drže na političkim osnovama i da okončaju drakonsko gušenje slobode izražavanja, uključujući i protiv predstavnika medija“, navodi se u saopštenju koje će pred SB UN pročitati ambasadorka SAD u svetskoj organizaciji Linda Tomas-Grinfild, preneo je Rojters.

Američki reporter Gerškovič uložiće sutra žalbu na hapšenje i pritvor u zatvoru u Moskvi, zbog optužbi za navodnu špijunažu, prema sudskim dokumentima. 

16.00 Kijev: Rusija ponovo blokira inspekcije brodova, ugrožena Crnomorska inicijativa

Ukrajinsko ministarstvo za obnovu saopštilo je da je Crnomorska inicijativa u opasnosti da bude okončana nakon što je, kako tvrdi, Rusija ponovo blokirala inspekcije brodova u turskim vodama, što je predviđeno sporazumom.

"Drugi put za devet meseci rada Inicijative za žito, nije sačinjen plan inspekcije, niti je pregledan nijedan brod. Ovo ugrožava funkcionisanje Inicijative za žito", saopštilo je to ministarstvo na Fejsbuku.

15.50 Slovačka obustavila uvoz ukrajinskog žita

Vlada Slovačke odobrila je zabranu uvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali će i dalje biti moguć tranzit ukrajinskih žitarica i drugih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Slovačke Samjuel Vlcan. On je naveo da je ''odluka o zaštiti slovačkih tržišta'' doneta nakon što je Poljska prvi put preduzela restriktivne mere za zabranu uvoza žitarica prošlog vikenda, prenosi Rojters.

Ranije danas, slovačko Ministarstvo poljoprivrede  je upozorilo da je iscrpelo sve zakonske opcije za regulisanje uvoza iz Ukrajine uz održavanje koridora solidarnosti, koji su prvobitno bili namenjeni za izvoz žitarica u treće zemlje.

14.45 Članice G7 zadražavaju ograničenje cene za rusku naftu

Grupa sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7), danas je saopštila da će zadržati limit od 60 dolara po barelu za rusku naftu. Kako navodi Rojters, zemlje članice došle su do ovakve odluke uprkos rastu globalnih cena sirove nafte i poziva nekih zemalja da se ograniče prihodi Rusije.

G7 i Australija donele su odluku da zadrže gornju granicu u poslednjih nekoliko nedelja nakon revizije cene od 60 dolara, postavljene lane u decembru sa ciljem da se smanji sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajini, rekao je neimenovani zvaničnik jedne od zemalja članice G7.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool

 

14.13 Indija i Rusija razgovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini

Zamenik ruskog premijera i ministar trgovine Rusije Denis Manturov saopštio je danas da Rusija i Indija u Nju Delhiju diskutuju o sporazumu o slobodnoj trgovini između dveju zemalja.

Moskva, zajedno sa Evroazijskom ekonomskom komisijom (EEK), želi da intenzivira pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Indijom, izjavio je Manturov u Nju Delhiju, prenosi Rojters.

On je rekao da u Rusiji vlada potražnja za građevinskim materijalom za puteve, opremom, farmaceutskim i hemijskim proizvodima, "što će stvoriti mogućnosti za indijske kompanije da izvezu više robe u Rusiju".

Indija istovremeno pregovara o sporazumima o slobodnoj trgovini sa EU i Velikom Britanijom. Rusija je trenutno najveći izvoznik sirove nafte u Indiju, a istovremeno i najveći snabdevač Indije oružjem, podseća britanska agencija.

13.55 Ukrajinski tužilac: Od početka rata stradalo 470 dece, povređeno više od 900

Gotovo 500 dece stradalo je u Ukrajini od početka ruske invazije, piše u izveštaju ukrajinskog državnog tužioca. Navodi se da je do sada bilo povređeno 948 dece, a poginulo još 470, mada se smatra da je broj poveđene dece još veći od toga.

Najviše povređene i stradale dece ima u DOnjeckoj oblasti (451), zatim Harkovskoj (275), Kijevskoj (127), Hersonskoj (94) pa Zaporoškoj (94), preneo je sajt Ukrinform.

13.27 Ministarstvo za obnovu Ukrajine: Postoji opasnost od gašenja Crnomorske inicijative za izvoz žitarica

Ukrajinsko ministarstvo za obnovu reklo je da postoji opasnost od gašenja Crnomorske inicijative nakon što je Rusija ponovo blokirala inspekciju brodova u turskim vodama.

"Drugi put za devet meseci koliko traje inicijativa za žitarice, nije napravljen narct plana inspekcije. Nijedno plovilo nije ispitano. Ovo preti funkcionisanju inicijative za žitarice", stoji u saopštenju ovog ministarstva na društvenoj mreži Fejsbuk.

13.15 Peskov: SAD stalno pokušavaju da špijuniraju, ali su nailazile na kontramere

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je izjavio da SAD nikada nisu odustale od pokušaja da špijuniraju u Rusiji ali da su nailazile na odgovarajuće protivmere.

Kako navodi Tas, to je bio njegov odgovor na pitanje da li su u Kremlju zabrinuti zbog nivoa prodora američkih obaveštajnih službi u ruske organizacije, što se vidi u najnovijim curenjima osetljivih i poverljivih podataka.

"Naše specijalne službe i kontraobaveštajne jedinice obavljaju svoje funkcije. SAD nikada nisu odustale od pokušaja da sprovode obaveštajne aktivnosti sa nama. Mi na to uzvratimo odgovarajućim kontramerama. U ovom slučaju naše specijalne službe rade svoj posao", istakao je Peskov.

12.47 Visoki komesar UN zatražio oslobađanje Kara-Murze

Visoki komesar za ljudska prava Ujedinjenih nacija, Folker Turk, pozvao je Moskvu da oslobodi Kara-Murzu.

"Nikome ne bi trebalo da bude uskraćena sloboda jer se drže svojih ljudskih prava, i pozivam ruske vlasti da ga oslobode bez odlaganja", naveo je Turk u saopštenju.

Tanjug/AP/The Moscow City Court

 

12.23 Danilov: Ukrajina je ta koja odlučuje o kontraofanzivi

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Oleksij Danilov izjavio je da je "Ukrajina ta koja odlučuje o kontraofanzivi protiv ruskih snaga".

Danilov je ta televiziju TSN rekao da konačnu odluku o tome kada će na frontu doći do određenih vojnih akcija donosi Ukrajina. 

Prema njegovim rečima, sa pojedinostima koje se tiču strateških pitanja upoznat je vrlo uzak krug ljudi, a odluka će biti doneta uzimajući u obzir sve okolnosti u tom trenutku. 

12.11 Farkaš: Mađarska može da produži zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine, ukoliko EU ne zaštiti njene poljoprivrednike 

Mađarska bi mogla da produži zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine tako da traje i posle 30. juna, što je trenutno određen datum, rekao je državni sekretar za poljoprivredu Mađarske Šandor Farkaš.

Farkaš je, prenosi Rojters, dodao da bi ova zabrana uvoza ukrajinskih žitarica mogla da bude produžena ukoliko EU ne preduzme dovoljne mere da bi se zaštitili mađarski poljoprivrednici. 

12.07 Kremlj: "Ne baš veliki" izgledi da se produži Crnomorska inicijativa 

Trenutno nisu veliki izgledi da se obnovi Inicijativa za izvoz žitarica Crnim morem, rečeno je iz Kremlja, preneo je Rojters. Ovim dogovorom, inače, Moskva je dopuštala Ukrajini da izvozi poljoprivredna dobra iz svojih crnomorskih luka preko Turske.

Rusija se neprekidno žali na zapadne ekonomske sankcije koje je onemogućavaju da i sama izvozi žitarice, i kaže da ovo mora biti olakšano kako bi se i Kremlj saglasio da produži Crnomorsku inicijativu. Ranije, iz Kijeva su rekli da žele da produže ovaj dogovor na još godinu dana, i da uključe još morskih luka.

Tanjug/AP/Khalil Hamra

 

 

11.40 Slovačka pripvremeno zabranila uvoz žitarica iz Ukrajine

Slovačka će privremeno zabraniti uvoz žitarica i još nekih proizvoda iz Ukrajine, rečeno je iz vlade u Bratislavi, a preneo Rojters. Ova odluka, o kojoj će se razgovarati na sastanku kasnije u toku dana, prati slične korake koje su preduzeli Poljska i Mađarska.

O potezima Mađarske i Poljske, inače, u Briselu će razgovarati izaslanici zemalja članica rekao je jedan visoki zvaničnik za Rojters. On je naveo da niske globalne cene i tražnja znače da žito ostaje u bloku, a ne da se prodaje dalje.

"Očekujemo da će Poljska i Mađarska daju neko objašnjenje, a biće i reakcija Evropske komisije", rekao je zvaničnik, dodajući da je to pitanje pokrenuto na poslednjem samitu nacionalnih lidera EU, u čemu su učestvovali i Slovačka i Rumunija.

"Postoji problem i očekujemo da će Komisija dati predlog o tome. Videćemo šta možemo da uradimo u narednim nedeljama i mesecima", dodao je on.

11.05 Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora

Opozicionar koji je kritikovao Kremlj, Vladimir Kara-Murza, osuđen je pred moskovskim sudom na 25 godina zatvora, što je najstroža kazna te vrste od kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Kara-Murza je proglašen krivim za izdaju i druga dela, što je negirao.

Britanska vlada je pozvala ruskog ambasadora kako bi mu iznela jasnu osudu onoga što je opisala kao "politički motivisanu" osudu i kaznu za Kara-Murzu. 

"Nedostatak posvećenosti Rusije zaštiti osnovnih ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja, je alarmantan. Nastavljamo da apelujemo na Rusiju da se pridržava svojih međunarodnih obaveza, uključujući pravo Vladimira Kara-Murze na odgovarajuću zdravstvenu zaštitu", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli u saopštenju.

AP/Dmitri Beliakov

 

09.15 Danilov: Samo Ukrajina odlučuje kad će početi kontraofanziva

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Oleksij Danilov izjavio je da je Ukrajina ta koja odlučuje o kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Danilov je ta televiziju TSN rekao da konačnu odluku o tome kada će na frontu doći do određenih vojnih akcija donosi Ukrajina. Prema njegovim rečima, sa pojedinostima koje se tiču strateških pitanja upoznat je vrlo uzak krug ljudi, a odluka će biti doneta uzimajući u obzir sve okolnosti u tom trenutku.

Danilov je dodao da se za sada ne zna kada će doći do kontraofanzive i da će to pitanje biti razmatrano. Ukazao je da se svetu svakodnevno odvijaju mnogi procesi i da ono što se dešava u jednoj ili drugoj prestonici može da utiče na Ukrajinu. Istakao je da Kijev analizira i sistematizuje informacije i da će odluka o kontraofanzivi biti državnička, izbalansirana i da će biti usvojena u skladu sa zakonima Ukrajine.

08.55 Britansko ministarstvo odbrane: Više od 750 civila stradalo od mina u Ukrajini, biće potrebna decenija da se zemlja očisti

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je svoj redovni izveštaj situaciji u Ukrajini. Jutros se taj izveštaj koncentrisao na posledice miniranja u zemlji, tvrdeći da je "više od 750 žrtava povezano sa minama među civilima prijavljeno od početka invazije", kao i da će "verovatno trebati najmanje decenija da se Ukrajina očisti od mina".

08.37 Ukrajinski ministar poljoprivrede: Prevoz robe kroz Poljsku prioritet na razgovorima u Varšavi

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski rekao je da je cilj Kijeva da obezbedi novo otvaranje tranzita hrane i žitarica kroz Poljsku. Ovo će, dodao je, biti fokus razgovora u Varšavi nakon što su Poljska i Mađarska najavili zabranu uvoza neke robe iz Ukrajine.

Solski je dodao i da će biti dodatnih razgovora u Rumuniji u sredu, kao i u Slovačkoj u četvrtak, a Rojters je izvestio da su komentari ministra poljoprivrede objavljeni na Telegram kanalu njegovog ministarstva.

08.00 Slovačka poslala svih 13 borbenih aviona Ukrajini

Slovačka je predala Ukrajini svih 13 MiG-29 borbenih aviona koje je obećala, objavilo je slovačko ministarstvo odbrane. Vlasti u Bratislavi pridružile su se Poljskoj u obećanjima za slanje aviona koji bi trebalo da pomognu Ukrajini da se izbori protiv Rusije, a prva četiri aviona isporučila je prošlog meseca.

07.38 Suspiljne: U poslednja 24 sata ruska vojska izvela 56 napada na Zaporožje

Ukrajinski državni medij Suspiljne izvestio je da je u poslednja 24 sata ruska vojska izvela 56 napada na 16 naseljenih područja u Zaporoškoj oblasti - tu spadaju 46 artiljerijskih udara, četiri vazdušna napada, četiri napada dronovima i dva napada raketnim sistemima. 

Dodaje se da je jedna osoba povređena prilikom ovih napada, uz podsećanje da je Zaporoška oblast jedna od onih za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala.

07.18 ISW: Nastavlja se borba za Bahmut, ruski vojni bloger o "taktici iscrpljivanja ukrajinskih snaga"

Ruske snage nastavile su napade u Bahmutu i oko tog grada, piše u svom redovnom izveštaju Institut za studije rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu. Ovaj Institut dodaje i da je jedan ruski vojni bloger pokušao da opravda dugu opsadu Bahmuta time što je rekao da je to namerna operacija kako bi se iscrpela ukrajinska vojska, sve dok ima volje da brani taj grad.  

07.15 Izveštaj: Rusija sve više polaže nade u vazdušno-desantne jedinice

Čini se da ruska vojna komanda sve više prebacuje odgovornost za ofanzivne operacije u Ukrajini na ruske vazdušno-desantne jedinicama (VDJ). Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva izvestilo je 16. aprila da je velika verovatnoća da komandant VDJ Mihail Teplinski  opet ima "veliku" ulogu, mada nije naznačeno koju, nakon izveštaja da je smenjen 13. januara.

07.08 Putin i Li obećali da će Rusija i Kina "produbiti vojnu saradnju"

Vladimir Putin i kineski ministar odbrane Li Šangfu obećali su da će produbiti vojnu saradnju između Kine i Rusije, nakon što su se sastali u Moskvi tokom vikenda.

Li, koji se sastao sa ruskim predsednikom u nedelju na njegovom prvom putovanju u inostranstvo u toj ulozi, rekao je da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi ostvarila blisku stratešku komunikaciju između vojski.

On je rekao da je Kina spremna da ojača multilateralnu koordinaciju i saradnju sa Rusijom, prenela je državna CCTV.

07.05 Ruski sud izriče presudu opozicionaru koji je kritikovao rat u Ukraji

Ruski sud bi trebalo da izrekne presudu u slučaju protiv opozicionara Vladimira Kara-Murze, kome se sudi za izdaju zbog kritike rata u Ukrajini.

On je optužen da je širio "lažne informacije" o ruskoj vojsci i da je povezan sa "nepoželjnom organizacijom". Preti mu 25 godina zatvora ako bude osuđen, ali je u svojoj završnoj reči sudu nakon prošlonedeljnog suđenja iza zatvorenih vrata rekao da ostaje pri onome što je rekao.

"Ne samo da se ne kajem ni za šta od toga, već sam ponosan", rekao je on u izjavi koju su podelili njegova supruga i advokat.

06.50 Da Silva ponovo predložio osnivanje grupe zemalja za postizanje mira u Ukrajini

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva ponovo je juče u Abu Dabiju predložio osnivanje grupe zemalja koje nisu uključene u rat Rusije i Ukrajine koje bi bile posrednici u postizanju mirovnog rešenja. 

Brazilski predsednik je rekao novinarima u Abu Dabiju da pokušava da okupi grupu lidera koji „radije govore o miru nego o ratu“, apostrofirajući kineskog predsednika i lidera Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, sa kojima se sastao ove sedmice. 

 06.30 Bugarska razmatra privremenu zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine

Bugarska razmišlja o zabrani uvoza žitarica iz Ukrajine, kao što su to već učinile Poljska i Mađarska, izjavio je juče ministar poljoprivrede Javor Gečev u Plovdivu i dodao da se moraju zaštititi interesi te zemlje.

"Bugarski interesi se moraju zaštititi, posebno kada dve zainteresovane zemlje reaguju na ovaj način. Ako ne postupimo na sličan način, akumulacija na bugarskoj teritoriji može postati još veća", rekao je Gečev.

06.20 Lavrov od danas do 21. aprila u poseti Brazilu, Venecueli, Nikaragvi i Kubi

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov boraviće od danas do 21. aprila u poseti zemljama Latinske Amerike, tokom koje će obići Brazil, Venecuelu, Nikaragvu i Kubu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da će Lavrov imati prijeme kod najvišeg rukovodstva ovih država i pregovore sa ministrima spoljnih poslova, prenose RIA novosti.

06.05 Šmihal: Svetska banka će Ukrajini dodeliti 200 miliona dolara

Ukrajinski premijer Denis Šmihal saopštio je da će Svetska banka izdvojiti 200 miliona dolara pomoći Ukrajini za obnovu energije.

"Svetska banka izdvaja 200 miliona dolara za obnovu energije, a Američka korporacija za finansiranje međunarodnog razvoja (DFC) će pomoći privlačenju privatnih investicija za obnavljanje privrede. Pored toga, Boing je saopštio da će ukrajinske kompanije rasteretiti obaveza u iznosu od 200 miliona dolara“, napisao je Šmihal na svom Telegram kanalu.

 

Komentari (0)

Evropa