Evropa

RAT U UKRAJINI Brisel reagovao na odluku Mađarske i Poljske: Jednostrane zabrane uvoza žita neprihvatljive

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/04/2023

-

08:42

RAT U UKRAJINI Brisel reagovao na odluku Mađarske i Poljske: Jednostrane zabrane uvoza žita neprihvatljive
RAT U UKRAJINI Brisel reagovao na odluku Mađarske i Poljske: Jednostrane zabrane uvoza žita neprihvatljive - Copyright AP/Libkos

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 416. ran ruske invazije na Ukrajinu. U ruskom raketnom napadu na grad Slavjansk poginulo je 11 osoba, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Nastavljene su borbe i u Bahmutu, a iz ruskog Ministarstva odbrane juče su tvrdili da je grupa Vagner zauzela još dve oblasti tog grada. U međuvremenu je ukrajinski ministar finansija istakao da je od kolega iz G7 dobio uveravanja da će te zemlje podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno.  

Ključni događaji: 

  • Da Silva ponovo predložio osnivanje grupe zemalja za postizanje mira u Ukrajini
  • Bugarska razmatra privremenu zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine
  • Vagner oslobodio 130 ukrajinskih vojnika
  • EU: Jednostrane zabrane uvoza žita nisu prihvatljive
  • Lula da Silva: SAD treba da prestanu da podstiču rat u Ukrajini 
  • Šmihal: Svetska banka će Ukrajini dodeliti 200 miliona dolara
  • Ukrajinski zvaničnici: 11 poginulih u napadu na Slavjansk, 21, osoba povređena 
  • Nakon povratka iz Kine Makron razgovarao sa Zelenskim 
  • Jermak: Dve žene poginule u ruskom granatiranju Hersona 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE BLOGU 

18.49 Da Silva ponovo predložio osnivanje grupe zemalja za postizanje mira u Ukrajini

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva ponovo je danas u Abu Dabiju predložio osnivanje grupe zemalja koje nisu uključene u rat Rusije i Ukrajine koje bi bile posrednici u postizanju mirovnog rešenja. Da Silva je rekao da je o tome razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom ranije ove sedmice, preneo je Rojters. 

Brazilski predsednik je rekao novinarima u Abu Dabiju da pokušava da okupi grupu lidera koji „radije govore o miru nego o ratu“, apostrofirajući kineskog predsednika i lidera Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, sa kojima se sastao ove sedmice. 

Lula je ranije rekao da grupa treba da ubedi zemlje koje isporučuju oružje Ukrajini da prestanu to da čine.

17.28 Reznikov: Broj žrtava na ukrajinskoj strani manji od broja poginulih u zemljotresu u Turskoj 

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov rekao je danas da su gubici na ukrajinskoj strani tokom rata sa Rusijom manji nego broj žrtava u zemljotresu koji je pogodio Tursku početkom februara i odneo više 50.000 života u toj zemlji.

"Naravno, imamo gubitke, jer ratujemo. Ali su manji nego ruski gubici. Ne mogu da dam tačnu brojku, ali mogu da vas uverim da je totalan broj manji nego broj poginulih u razornom zemljotresu u Turskoj", rekao je Reznikov za španski "Razon", prenela je "Ukrajinska pravda".

On je dodao da ovo znači da je glavni cilj Ukrajine da sačuva živote svojih vojnika, dok, prema njegovim rečima, "Rusija svoje vojnike koristi kao topovsko meso".

"To je taktika za mlevenje mesa. Nije ih briga. Samo u Bahmutu Rusija dnevno ima ukupno 500 ubijenih i ranjenih", dodao je Reznikov.

Tanjug AP/Roman Chop via AP

 

17.26 Bugarska razmatra privremenu zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine

Bugarska razmišlja o zabrani uvoza žitarica iz Ukrajine, kao što su to već učinile Poljska i Mađarska, izjavio je danas ministar poljoprivrede Javor Gečev u Plovdivu i dodao da se moraju zaštititi interesi te zemlje.

"Bugarski interesi se moraju zaštititi, posebno kada dve zainteresovane zemlje reaguju na ovaj način. Ako ne postupimo na sličan način, akumulacija na bugarskoj teritoriji može postati još veća", rekao je Gečev.

U ponedeljak se očekuju izveštaji nadležnih organa u drugim zemljama o zakonskim osnovama za uvođenje zabrana uvoza ukrajinskog žita, podseća bugarska agencija BTA.

16.26 Lavrov od sutra do 21. aprila u poseti Brazilu, Venecueli, Nikaragvi i Kubi

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov boraviće od sutra do 21. aprila u poseti zemljama Latinske Amerike, tokom koje će obići Brazil, Venecuelu, Nikaragvu i Kubu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da će Lavrov imati prijeme kod najvišeg rukovodstva ovih država i pregovore sa ministrima spoljnih poslova, prenose RIA novosti.

15.32 Šmihal: Svetska banka će Ukrajini dodeliti 200 miliona dolara

Ukrajinski premijer Denis Šmihal saopštio je da će Svetska banka izdvojiti 200 miliona dolara pomoći Ukrajini za obnovu energije.

"Svetska banka izdvaja 200 miliona dolara za obnovu energije, a Američka korporacija za finansiranje međunarodnog razvoja (DFC) će pomoći privlačenju privatnih investicija za obnavljanje privrede. Pored toga, Boing je saopštio da će ukrajinske kompanije rasteretiti obaveza u iznosu od 200 miliona dolara“, napisao je Šmihal na svom Telegram kanalu.

14.17 EU: Jednostrane zabrane uvoza žita nisu prihvatljive

Jednostrane akcije članica Evropske unije su neprihvatljive, rekao danas portparol Evropske komisije, nakon što su Poljska i Mađarska uvele zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz susedne Ukrajine kako bi zaštitile domaći poljoprivredni sektor.

"Upoznati smo sa objavama Poljske i Mađarske povodom zabrane na uvoz žitarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine", rekao je portparol, prenosi Rojters.

On je dodao da, u tom kontekstu, potrebno je naglasiti da je trgovinska politika EU u isključivoj nadležnosti tog bloka i stoga "jednostrane akcije nisu prihvatljive".

profimedia

 

14.16 Vagner oslobodio 130 ukrajinskih vojnika: Samo da ne padnete ponovo u naše ruke

Ruska privatna vojna kompanija Vagner oslobodila je više od 100 ukrajinskih zarobljenika kako bi, prema rečima osnivača Jevgenija Prigožina, obeležila pravoslavni Uskrs, preneo je "Independent".

"Spremili smo ih sve, nahranili, napojili, pregledali ranjene", naveo je Prigožin na video snimku objavljenom na Telegramu. Na snimku s vidi da je grupi ukrajinskih vojnika rečeno da će biti vraćeni ukrajinskim snagama u znak obeležavanja Uskrsa.

"Nadam se da nećete ponovo dospeti u naše ruke", rekao je naoružani Vagnerov vojnik zarobljenicima pre nego što su ušli u kamion.

Više od 100 muškaraca, od kojih su neki šepali, a neki bili na nosilima, prikazano je kako prolazi u redu duž blatnjavog puta dok je čovek koji stoji na tenku držao belu zastavu.

Šef kabineta predsednika Volodimira Zelenskog Andrij Jermak rekao je da je 130 ukrajinskih zarobljenika oslobođeno i vraćeno kućama na "veliku uskršnju razmenu". Ne zna se koliko je zauzvrat Rusa oslobođeno.

 

 

13.33 Poljska zabrana Ukrajini odnosi se i na tranzit žita kroz zemlju

Poljska zabrana uvoza ukrajinskog žita i ostale hrane će se takođe primenjivati i na tranzit tih proizvoda kroz Poljsku, rekao je danas ministar za razvoj i tehnologiju Valdemar Buda.

"Zabrana je potpuna, uključujući i zabranu tranzita kroz Poljsku", naveo je Buda na Tviteru, dodajući da će se sa Kijevom održati razgovori kroz koje će pokušati da se dođe do rešenja da roba samo prolazi kroz Poljsku i da ne završava na lokalnom tržištu.

12.13 U ukrajinskom granatiranju Donjecka jedan poginuo, šestoro ranjeno

Jedna osoba je poginula, a najmanje šestoro je ranjeno danas, kada su ukrajinske trupe granatirale gradsku Katedralu Preobraženja tokom vaskršnjeg bdenja u gradu Donjecku, koji je pod ruskom kontrolom.

''Neprijatelj je namerno ciljao u glavnu katedralu tokom uskršnje noći. Prijavljeno je da je jedan ukrajinski projektil pogodio obdanište, kao i pijacu i obližnje prodavnice i apoteku'', napisao je na svom Telegram kanalu vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin. On je dodao da jedinice ruskih oružanih snaga već rade na uništavanju lokacija odakle su granate ispaljene.

11.43 Putin čestitao Vaskrs pravoslavnim hrišćanima

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Vaskrs pravoslavnim hrišćanima, ističući da je crkva uvek bila zajedno sa narodom i delila sa njim radosti i nedaće.

"Na ovaj praznični dan, sa osećanjem dubokog zadovoljstva, želim da istaknem stvaralačku, istinski podvižničku delatnost Ruske pravoslavne crkve i drugih hrišćanskih konfesija, usmerenu na očuvanje našeg najbogatijeg istorijskog i kulturnog nasleđa, rešavanje ključnih društvenih problema, jačanje institucija porodice, vaspitanje mladih, usklađivanje međureligijskih i međunacionalnih odnosa", naveo je Putin u čestitki, prenosi Interfaks.

Tanjug/AP/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin

 

08.34 Zelenski: Pre godinu molili smo se da Ukrajina izdrži, danas - da pobedi

Na današnji dan pre godinu dana svi smo se molili da Ukrajina izdrži. Danas - da Ukrajina pobedi, istakao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u vaskršnjoj čestitki. Zelenski je naveo da Ukrajinci dočekuju Vaskrs sa nepokolebljivom verom u nepovratnost pobede dobrote, istine i života, prenosi Interfaks Ukrajina. Prema oceni Zelenskog, Ukrajina je "već prešla dug put do pobede".

"Pred nama je možda najteži vrh. Mi ćemo ga savladati", rekao je ukrajinski predsednik. Prema rečima Zelenskog, plavo-žuta nacionalna zastava biće podignuta na svim teritorijama koje su privremeno zauzele ruske snage.

08.09 Patrijarh Kiril poželeo Rusima i Ukrajincima da Bog blagoslovi njihove zemlje

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je u televizijskom obraćanja, uoči vaskršnje službe, poželeo je Rusima i Ukrajincima da Gospod čuva njihove zemlje i učvrsti mir i ljubav među njihovim narodima. Patrijarh je rekao sinoć da se na ruskoj, istorijskoj zemlji dešavaju teški događaji i vode međusobne borbe.

"Apelujem i na Ruse i na Ukrajince, posebno na one koji su protiv svoje volje bili umešani u ovaj sukob. Neka Gospod blagoslovi zemlju našu, neka mir i ljubav jačaju odnos među nama, a mi verujemo da ćemo, milošću Božijom, svi mi moći zaista da promenimo svet na bolj", rekao je patrijarh u Uskršnjem televizijskom obraćanju vernicima, prenose RIA Novosti.

Patrijarh je Rusima i Ukrajincima poželeo da prođu kroz iskušenja koja su ih zadesila, kao i "jaku veru" i jačanje u njoj.

Tanjug AP/Oleg Varov, Russian Orthodox Church Press Service via AP

 

 

08.00 Ukrajinski Generalštab: Rusija nastavlja napade u pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke, Marinke

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruske snage nastavljaju napade u pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke. Ukrajinske snage su tokom proteklog dana odbile više od 60 ruskih napada, prenosi Unian.

Nastavljaju se žestoke borbe za grad Bahmut, navodi ukrajinski generalštab i dodaje da su ruske snage granatirale desetine naselja duž cele linije fronta.

07.47 Poljska i Mađarska zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine

Poljska i Mađarska zabranile su uvoz žitarica i druge hrane iz susedne Ukrajine kako bi zaštitile lokalni poljoprivredni sektor, saopštile su vlade dve zemlje, nakon povećanog snabdevanja regiona žitaricama po sniženim cenama.

Ukrajina je izrazila žaljenje zbog odluke Poljske, rekavši da „rešavanje raznih pitanja jednostranim drastičnim akcijama neće ubrzati pozitivno rešavanje situacije", prenosi Rojters.

Nakon što je ruska invazija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskog žita, jeftinijeg od onog koje je proizvedeno u Evropskoj uniji, završio je u centralnoevropskim državama, zbog logističkih uskih grla snabdevanja, što je podiglo cene proizvoda lokalnih poljoprivrednika, navodi Rojters.

07.36 Lula da Silva: SAD treba da prestanu da podstiču rat u Ukrajini

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je, tokom posete Kini, da SAD treba da prestanu da "podstiču" rat u Ukrajini. 

"Sjedinjene Države treba da prestanu da podstiču rat i počnu da govore o miru. Evropska unija treba da počne da priča o miru kako bismo mogli da ubedimo Putina i Zelenskog da je mir u interesu svih i da je rat interesantan, za sada, samo njima dvojici", rekao je Lula novinarima u Pekingu. 

Lula je rekao da je sa kineskim liderom Si Đinpingom razgovarao o formiranju grupe istomišljenika o Ukrajini, odnosno zemalja koje su spremne da pronađu način da sklope mir. 

07.16 Marčenko: Pomoć G7 je ključna za duži rat sa Rusijom 

Novi međunarodni ekonomski paket podrške daće Ukrajini veće samopouzdanje da može da odnese pobedu nakon ruskog napada, usled straha da bi rat mogao da potraje duže nego što se očekivalo, rekao je danas ukrajinski ministar finansija Serhij Marčenko. 

On je rekao da je grupa ministara finansija iz G7 pružila uveravanja tokom nedelje susreta Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu da će podržati Kijev koliko god to bude potrebno, što je pomak u odnosu na prošlu godinu kada je postojao pritisak na Ukrajinu da pristane da se okonča rat, preneo je Rojters. 

On je istakao da je novi paket ekonomske pomoći u vidu četvorogodišnjeg zajma od 15,6 milijardi dolara MMF od "ključne" važnosti za Ukrajinu. "To nam znatno pomaže jer nam pruža sigurnost da će MMF, sa zemljama G7 i ukrajinskim saveznicima, uskočiti sa novcem i pokriti naše potrebe za naredne četiri godine", rekao je Marčenko. Marčenko je naglasio ukrajinsku zahvalnost američkoj ekonomskoj i vojnoj pomoći, u iznosu od oko 50 milijardi dolara od početka rata. 

07.00 Nakon povratka iz Kine Makron razgovarao sa Zelenskim

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Telegramu saopštio da je razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom o Makronovoj nedavnoj državničkoj poseti Kini. Rojters podseća da je Makron tokom posete Kini pozvao kineskog lidera Si Đinpinga da ''utiče'' na Rusiju da bi se zaustavio ratu Ukrajini.

''Rekao sam mu kakva je situacija na frontu, kao i koji su naši naredni potezi u nastojanjima da oslobodimo naše teritorije'', napisao je Zelenski na Telegramu i dodao da je ''pohvalio'' nameru Francuske da dodatno ojača podršku Ukrajini na bojnom polju. 

Komentari (0)

Evropa