Evropa

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora

Komentari

Autor: Rojters

17/04/2023

-

11:08

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora
Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora - Copyright Tanjug/AP Photo, File

veličina teksta

Aa Aa

Opozicionar koji je kritikovao Kremlj Vladimir Kara-Murza osuđen je pred moskovskim sudom na 25 godina zatvora, što je najstroža kazna te vrste od kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Kara-Murza je proglašen krivim za izdaju i druga dela, što je negirao.

Kara-Murza (41) otac troje dece i opozicioni političar koji poseduje ruski i britanski pasoš, u poslednjih nekoliko godina je u javnosti govorio protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.  Takođe, on je lobirao kod zapadnih vlada da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim njenim državljanima zbog navodnih kršenja ljudskih prava, prenosi Rojters.

Državni tužioci, koji su tražili da ga sud zatvori na 25 godina, optužili su ga za izdaju i diskreditaciju ruske vojske nakon što je kritikovao ono što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

U intervjuu za CNN koji je emitovan nekoliko sati pre nego što je uhapšen, Kara-Murza je naveo da Rusijom upravlja "režim ubica". Takođe je u SAD i širom držao gvoore u kojima je optuživao Moskvu za bombardovanje civilnih meta u Ukrajini.

U svom poslednjem govoru pred sudom, prošle nedelje, Kara-Murza je uporedio svoje suđenje, koje je održano iza zatvorenih vrata, sa "pokaznim suđenjima" za vreme Josifa Staljina 1930-ih. On je odbio da zatraži od suda da ga oslobodi, rekavši da je "ponosan na sve što je rekao".

"Zločinci bi trebalo da se pokaju za ono što su uradili. Ja sam u zatvoru zbog svojih političkih stavova. Takođe, znam da će doći dan kada će se mrak nad našom zemljom razvejati", rekao je Kara-Murza.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Fotografija Kara-Murze tokom izricanja presude

Prvo 2015, a potom i 2017. godine, Kara-Murza je pao u komu u Moskvi nakon što je pokazao simptome za koje su lekari rekli da su u skladu sa trovanjem.

Kara-Murza, blizak prijatelj bivšeg opozicionog lidera Borisa Njemcova (koji je ubijen 2015. godine) umalo i sam nije stradao nakon otkazivanja bubrega posle prvog trovanja za koje je okrivio Kremlj.

Zabrinutost zbog Kara-Murzinog zdravlja je rasla poslednjih nedelja, nakon što je bio previše bolestan da bi prisustvovao saslušanju prošlog meseca.

Malo nakon slanja trupa u Ukrajinu, Rusija je donela zakone koji su korišćeni uglavnom kako bi se utišavali oni glasovi kritike prema ratu koji je pokrenula.

Tako je za "diskreditovanje" vojske trenutno predviđena kazna do pet godina zatvora, dok za namerno širenje dezinformacija može biti izrečena presuda do 15 godina zatvora.

Reagovala i britanska vlada, nazvala kaznu "politički motivisanom"

Britanska vlada je pozvala ruskog ambasadora kako bi mu iznela jasnu osudu onoga što je opisala kao "politički motivisanu" osudu i kaznu za Kara-Murzu.

"Nedostatak posvećenosti Rusije zaštiti osnovnih ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja, je alarmantan. Nastavljamo da apelujemo na Rusiju da se pridržava svojih međunarodnih obaveza, uključujući pravo Vladimira Kara-Murze na odgovarajuću zdravstvenu zaštitu", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli u saopštenju.

Velika Britanija je već sankcionisala sudiju koji je predsedavao suđenjem zbog prethodne umešanosti u kršenje ljudskih prava, i rekla da će razmotriti dalje mere za pozivanje na odgovornost onih koji su umešani u Kara-Murzino, kako je opisala, "pritvaranje i maltretiranje".

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ambasadorke SAD, VB i Kanade pred sudom u Moskvi

Slično je reagovala i Debra Bonert, britanska ambasadorka u Rusiji, koja je govoreći novinarima pred sudom u Moskvi presudu nazvala "šokantnom" i rekla da zahteva oslobađanje Kara-Murze.

Američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi, govoreći zajedno sa Bonert, istakla je da je presuda Kara-Murzi pokušaj da se utiša nezadovoljstvo.

"Kriminalizacija kritike vladinih akcija je znak slabosti, a ne snage", rekla je Trejsi.

Brisel i UN osudili presudu Kara-Murzi

Pored ambasada u Moskvi, i druge institucije su reagovale na presudu izrečenu ruskom opozicionaru. Tako je EU saopštila da je "najoštrije osudila presudu moskovskog suda".

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove navodi se da odluka suda jasno pokazuje političku zloupotrebu pravosuđa, kako bi se povećao pritisak na one koji se protive ratu u Ukrajini.

Ističe se da suđenje Kara-Murzi nije ispunilo međunarodne standarde, kao i da su sudske rasprave bile nepristupačne za posmatrače.

''Evropska unija je solidarna sa svim onim Rusima koji su procesuirani, zatvoreni ili zastrašeni jer se bore za ljudska prava, govore istinu i kritikuju režim'', navodi se u saopštenju.

Takođe, visoki komesar za ljudska prava Ujedinjenih nacija, Volker Turk, pozvao je Moskvu da oslobodi Kara-Murzu.

"Nikome ne bi trebalo da bude uskraćena sloboda jer se drže svojih ljudskih prava, i pozivam ruske vlasti da ga oslobode bez odlaganja", naveo je Turk u saopštenju.

Na presudu ruskog suda reagovala je i beloruska opozicionarka u izgnanstvu, Svetlana Tihanovska, koja je pružila podršku Kara-Murzi.

"Osuđujem kaznu zatvora od 25 godina izrečenu mom prijatelju Vladimiru Kara-Murzi, i pozivam na njegovo momentalno oslobađanje. On je hrabar i inteligentan glas razuma koji se protivi Putinovom nehumanom režimu i agresiji protiv Ukrajine. Ova presuda je još jedno izrugivanje pravdi", napisala je Tihanovska na Tviteru.

SAD i Nemačka osudile kaznu zatvora ruskom opozicionaru Kara-Murzi

SAD i Nemačka osudile su danas izricanje kazne zatvora ruskom opozicionom političaru Vladimiru Kara-Murzi.

SAD osuđuju kaznu zatvora izrečenu ruskom opozicionom političaru Vladimiru Kara-Murzi zbog toga što je "govorio protiv agresorskog rata ruske vlade protiv Ukrajine", saopštio je američki Stejt department, preneo je Rojters.

"Kara-Murza je još jedna meta ruske vladine eskalirajuće kampanje represije", stoji u saopštenju.
I nemačko Ministarstvo spoljnih poslova oštro osuđuje kaznu izrečenu Kara-Murzi, rekao je portparol Ministarstva na vladinoj konferenciji za novinare.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa