Fokus

Lula da Silva: SAD treba da prestanu da podstiču rat u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2023

-

21:24

Lula da Silva: SAD treba da prestanu da podstiču rat u Ukrajini
Luis Ignasio Lula Da Silva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je , tokom posete Kini, da SAD treba da prestanu da "podstiču" rat u Ukrajini.

"Sjedinjene Države treba da prestanu da podstiču rat i počnu da govore o miru. Evropska unija treba da počne da priča o miru kako bismo mogli da ubedimo Putina i Zelenskog da je mir u interesu svih i da je rat interesantan, za sada, samo njima dvojici", rekao je Lula novinarima u Pekingu.

Lula je rekao da je sa kineskim liderom Si Đinpingom razgovarao o formiranju grupe istomišljenika o Ukrajini, odnosno zemalja koje su spremne da pronađu način da sklope mir.

Kako prenosi Si-En-En, Lula je u petak razgovarao u Pekingu sa kineskim predsednikom, u pokušaju "resetovanja" kinesko-brazilskih odnosa, koji su bili napeti pod bivšim liderom Žairom Bolsonarom.

Dok je ruska invazija na Ukrajinu dominirala mnogim diplomatskim razgovorima u Evropi i Vašingtonu, prema pisanju američke TV mreže, Lulin put u Kinu je uglavnom fokusiran na trgovinu i kineske investicije koje mogu pomoći brazilskoj ekonomiji da se vrati na pravi put.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet