Fokus

Ministri G7 se obavezali da će raditi na sprečavanju Rusije da izbegava sankcije

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

08:47

Ministri G7 se obavezali da će raditi na sprečavanju Rusije da izbegava sankcije
Ministri G7 se obavezali da će raditi na sprečavanju Rusije da izbegava sankcije - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) industrijski najrazvijenijih zemalja obavezali su se danas da će sprečiti Rusiju da izbegava ekonomske sankcije i zaustaviti dostavljanje oružja Moskvi preko trećih zemalja.

Tokom drugog dana trodnevnog sastanka u Karuizavi, u centralnom Japanu, šef japanske diplomatije Jošimasa Hajaši naglasio je značaj jačanja saradnje G7 sa globalnim Jugom u suprotstavljanju Rusiji, saopštila je japanska vlada.

Pored ruskog rata u  Ukrajini, koji dominira ministarskim sastankom G7, jedna od važnih tema je jačanje saradnje sa zemljama u razvoju globalnog Juga i situacija u Indopacifičkom regionu u trenutku dok Kina pojačavaja svoj uticaj na tom području, rekli su japanski zvaničnici, a prenosi Kjodo. 

Agencija navodi da je japanski ministar spoljnih poslova izrazio nadu da će trodnevni sastanak u Karuizavi iznedriti snažnu poruku o značaju očuvanja međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. 

"Međunarodna zajednica je na prekretnici, snažno ćemo odbaciti bilo kakve jednostrane pokušaje da se status kvo promeni silom, i ruski napad na Ukrajinu, kao i njenu pretnju upotrebom nuklearnog oružja", rekao je Hajaši na sastanku G7, koji je delom bio otvoren za medije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet