Fokus

U Japanu počeo sastanak ministara G7 o klimi, energetici i životnoj sredini

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2023

-

09:15

U Japanu počeo sastanak ministara G7 o klimi, energetici i životnoj sredini
G7 samit u Nemačkoj prošle godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak ministara G7 o klimi, energetici i životnoj sredini počeo je danas u gradu Saporo na severu Japana. Sastanak, na kojem učestvuju ministri iz SAD, Japana, Nemačke, Britanije, Francuske, Kanade, Italije i predstavnici Evropske unije, biće uvod u samit lidera u Hirošimi sledećeg meseca, čiji će domaćin biti premijer Fumio Kišida.

Japanski ministar ekonomije, trgovine i industrije Nišimura Jasutoši rekao je u uvodnom obraćanju da se nada da će ministri Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija imati detaljne razgovore o važnim pitanjima, kao i da će poslati poruke za podršku ciljevima stabilizacije energetskih tržišta i smanjenja globalnih emisija ugljenika, prenosi japanska televizija HNK.

Ministar životne sredine u japanskoj vladi Nišimura Akihiro poručio je da je sukob u Ukrajini ozbiljno naštetio globalnoj životnoj sredini i energetskom sistemu i istakao važnost potrebe da G7 predvodi globalni odgovor.

Japan želi da se postigne konsenzus o spornom pitanju proizvodnje električne energije na ugalj, a evropske države zahtevaju vremenski okvir za njeno ukidanje, pa se ne očekuje da zajednička deklaracija sa sastanka uključuje takav cilj, navodi HNK.

Očekuje se da će ministri reafirmisati značaj razvoja tečnog prirodnog gasa za proizvodnju toplotne energije, a Japan i zapadne zemlje i dalje su podeljene oko dekarbonizacije automobilske industrije.
SAD i neke evropske države žele da postave ciljeve u vezi sa električnim vozilima, ali Japan po tom pitanju ima oprezan stav, navodi HNK.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet