Evropa

RAT U UKRAJINI Grosi: Situacija oko nuklearne elektrane Zaporožje sve manje predvidiva i potencijalno opasna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/05/2023

-

08:52

RAT U UKRAJINI Grosi: Situacija oko nuklearne elektrane Zaporožje sve manje predvidiva i potencijalno opasna
RAT U UKRAJINI Grosi: Situacija oko nuklearne elektrane Zaporožje sve manje predvidiva i potencijalno opasna - Copyright AP/Efrem Lukatsky, Evgeniy Maloletka, Russian Defense Ministry PS, Alex Babenko, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 437. dan ruske invazije na Ukrajinu. Kijev je juče optužio ruske snage da su napale opkoljeni grad Bahmut fosfornom municijom, a takođe je tvrdio i da je oborio ruski raketu Kinžal. U međuvremenu su iz Rusije stigle poruke da oni još nisu zadovoljni ponudom o izvozu žitarica Crnim morem. Zelenski je objavio da je razgovarao sa američkom kompanijom o detaljima stvaranja investicionog fonda za obnovu zemlje.

Ključni događaji

  • Ukrajina tvrdi da je oborila rusku raketu Kinžal 
  • SBU ne može da potvrdi niti da negira umešanost u eksploziju vozila Prilepina 
  • Kijev optužuje Moskvu za napad fosfornom municijom na Bahmut 
  • Rusija nije zadovoljna ponudom produženja ugovora o izvozu žitarica Crnim morem 
  • U granatiranju Belgorodske oblasti oštećeni gasovod i dalekovod

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

22.05 Prilepin: Ja sam bio za volanom kada je automobil dignut u vazduh

Ruski pisac Zahar Prilepin saopštio je danas da je on upravljao vozilom koje je dignuto u vazduh na auto-putu u Nižnjem Novgorodu na zapadu Rusije, a da je njegov suvozač poginuo. Prilepin je na Telegramu naveo da je do eksplozije došlo ispod suvozačevog mesta, prenose RIA Novosti. Kako je dodao, na licu mesta bile su dve mine, ali je samo jedna eksplodirala. Ruski pisac rekao je da ima prelom obe noge, od kojih je jedan otvoreni. Automobil u kojem se nalazio Prilepin dignut je u vazduh u subotu na auto-putu u Nižnjem Novgorodu, a mediji su prvobitno objavili da je poginuo vozač.

profimedia

 

17.45 Ukrajinski generalštab: Ruske snage evakuišu stanovnike Energodara

Ruske snage evakuišu stanovnike grada koji opslužuje elektranu Zaporožje Energodar, okupiranom od strane Rusije, na jug Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska.

Rojters prenosi da je ukrajinski generalštab u jutarnjem ažruriranju naveo da ruske snage evakuišu lokalne vlasnike ruskih pasoša u lučke gradove Berdjansk i Primorsk, na obali Azovskog mora. "Prvi se evakuišu oni koji su u prvim mesecima okupacije prihvatili rusko državljanstvo", piše u saopštenju.

Associated Press

Inače, šef UN-ovog nadzornog tela za nuklearnu energiju rekao je u subotu da je situacija oko nuklearke, inače najveće u Evropi, postala potencijalno opasna. Obe strane su jedna drugu optuživale za granatiranje elektrane, a napori da se obezbedi sigurnosna zona oko nje, su propali.

16.13 Moskva: Oborena 22 ukrajinska drona iznad Crnog mora

Rusija tvrdi da su njeni odbrambeni sistemi u subotu oborili 22 ukrajinska drona iznad Crnog mora. Ministarstvo odbrane zemlje je na Telegramu objavilo da su "tokom noći 22 ukrajinske bespilotne letelice otkrivene iznad Crnog mora pomoću PVO". "Sve ukrajinske bespilotne letelice su uništene vatrom iz protivvazdušnih raketnih sistema ili potisnute pomoću elektromagnetskog spektra", navodi se u saopštenju.

14.27 Konašenkov: Rusija sinoć uništila 22 ukrajinska drona iznad Crnog mora

Ruska vojska uništila je 22 ukrajinska drona prošle noći iznad Crnog mora, rekao je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Igor Konašenkov.

"Ruske protivvazdušne jedinice otkrile su 22 bespliotne ukrajinske letelice iznad Crnog mora prošle noći. Svi dronovi su uništeni raketnim sistemima", rekao je Konašenkov, preneo je TASS.

On je dodao da su ruski PVO sistemi uništili više od 4.000 ukrajinskih dronova od početka rata u Ukrajini.

13.42 Čavušoglu: SAD su tražile od nas da pošaljemo Ukrajini S-400, odbili smo

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države tražile od Ankare da pošalje svoje protivvazdušne sisteme S-400 Ukrajini, ali da je Turska to odbila.

"Rekli smo ne", rekao je Čavušoglu za "Haberturk", navodeći da su SAD dale različite predloge u vezi sa S-400, a usput je rekao da se ti predlozi tiču turskog suvereniteta.

Upitan o povratku Turske projektu američkih borbenih aviona F-35, Čavušoglu je rekao da "Turska ne želi sada da se vraća na F-35, već želi svoj novac nazad".

13.09 Moskva obećala Vagneru oružje za nastavak akcija u Bahmutu

Osnivač ruskih paravojnih snaga Vagner Jevgenij Prigožin saopštio je da je njegovim borcima obećano da će dobiti municiju i oružje za nastavak daljih akcija u Ukrajini, ne precizirajući da li to znači da odustaje od najavljenog povlačenja iz Bahmuta 10. maja.

Prema rečima Prigožina, u naredbi se navodi da Vagner može da deluje u Bahmutu onako kako smatra za potrebno, prenose Izvestija. Prigožin je ranije rekao da će 10. maja povući Vagnerove snage iz Bahmuta zbog nedostatka municije.

10.15 U granatiranju Belgorodske oblasti oštećeni gasovod i dalekovod

U ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti u Rusiji, na granici sa Ukrajinom, tokom noći su oštećeni gasovod i dalekovod, kao i kuća u selu Spodarjušino, rekao je danas načelnik regiona Vjačeslav Gladkov. 

"Najvažnije je da nije bilo žrtava", napisao je Gladkov na Telegramu.Belgorodska oblast je jedna od nekoliko oblasti na jugozapadu Rusije gde su nakon početka rata sa Ukrajinom na meti bila skladišta goriva i municije, prenosi Rojters.

09.37 Razvožajev: Ukrajina lansirala više od 10 dronova na Krim

Ukrajina je protekle noći lansirala više od 10 dronova na Krim, uključujući tri na luku Sevastopolj, izjavio je jutros gubernator Sevastopolja, Mihail Razvožajev. 

Razvožajev je napisao na Telegramu da su ruski sistemi PVO odbili sve napade na Sevastopolj i da u tom gradu nije pričinjena šteta. Prethodno su ruske agencije za sprovođenje zakona saopštile na Telegramu da nije bilo žrtava u seriji napada dronovima na Krim.

08.51 Grosi: Situacija oko NE Zaporožje postaje sve manje predvidiva

Situacija oko nuklearne elektrane Zaporožje postaje sve manje predvidiva i potencijalno opasna, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

"Izuzetno sam zabrinut zbog veoma realnih rizika u vezi sa nuklearnom bezbednošću sa kojima se elektrana suočava", istakao je on, preneo je TASS. Grosi je rekao da stručnjaci IAEA koji su prisutni na lokaciji i dalje čuju granatiranje i dodao da to veliko nuklearno postrojenje mora biti zaštićeno. 

08.44 Ukrajinska bezbednosna služba ne može da potvrdi niti da negira umešanost u eksploziju vozila Prilepina

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) saopštila je da ne može ni da potvrdi ni da negira umešanost u eksploziju automobila u kojoj je povređen ruski pisac Zahar Prilepin ili druge napade.

"Zvanično, ne možemo ni da potvrdimo ni da demantujemo umešanost SBU u ovu ili druge eksplozije koje se dešavaju kod okupatora ili njihovih poslušnika", rečeno je iz SBU državnoj ukrajinskoj novinskoj agenciji Ukrinform, prenosi Rojters.

08.36 Razvožajev: Ukrajina lansirala više od 10 dronova na Krim

Ukrajina je protekle noći lansirala više od 10 dronova na Krim, uključujući tri na luku Sevastopolj, izjavio je jutros gubernator Sevastopolja, Mihail Razvožajev. 

Razvožajev je napisao na Telegramu da su ruski sistemi PVO odbili sve napade na Sevastopolj i da u tom gradu nije pričinjena šteta. Prethodno su ruske agencije za sprovođenje zakona saopštile na Telegramu da nije bilo žrtava u seriji napada dronovima na Krim.

Ukrajinski zvaničnici napisali su na Telegramu da su se eksplozije dogodile u Sevastopolju i gradu Saki, gde Rusija ima vazduhoplovnu bazu, kao i u nekoliko drugih mesta na Krimu, prenosi Rojters.

08.30 Podoljak: Prigožin nema direktnu komunikaciju sa Kremljom

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je da ponašanje šefa Vagner grupe Jevgenija Prigožina pokazuje da on nema direktnu komunikaciju sa Kremljom.

"Prigožin više ne dobija budžetska sredstva, ne dobija sredstva preko Ministarstva odbrane", rekao je Podoljak, prenosi Kijev Independent.

Prema njegovim rečima, sada se u Rusiji formiraju mnogi "mali klanovi, koji su svi deo Putinovog klana". 

"Prigožinovo ponašanje u poslednje vreme pokazuje pukotine među ovim klanovima", ocenio je Podoljak.

Prigožin je u petak u uvredljivom video obraćanju ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku Generalštaba Valeriju Gerasimovu, zapretio da će povući svoje trupe 10. maja zbog nedostatka municije. Prigožin je juče najavio da će snage čečenskog predsednika Ramzana Kadirova zameniti Vagnerove plaćenike u Bahmutu.

profimedia

 

08.00 Šta se zna o ekploziji vozila Zahara Prilepina? 

Automobil koji je vozioruski pisac Zahar Prilepin dignut u vazduh na autoputu u Nižnjem Novgorodu, prilikom čega je Prilepin zadobio prelome i potres mozga, a njegov vozač poginuo. 

Pres služba ruskog Istražnog komiteta je saopštila da je uhapšen Aleksandar Permjakov koji je priznao da delovao po naređenju ukrajinskih tajnih službi", doj he ukrajinska SBU navela da ne može niti da potvrdi niti da negira umešanost u eksploziju.  

07.30 Ukrajina optužuje Rusiju za napad fosfornom municijom 

Ukrajina je optužila Rusiju da je napala opkoljeni grad Bahmut fosfornom municijom. Na snimcima koje je objavila ukrajinska vojska dronom, može se videti kako gori Bahmut dok ono što izgleda kao beli fosfor pada na grad, preneo je BBC. 

Oružje od belog fosfora nije zabranjeno međunarodnim zakonima, ali je njegovo korišćenje u civilnim područjima zabranjeno Ženevskom konvencijom. 

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je saopštilo na Tviteru da je napad bio usmeren na "neokupirana područja Bahmuta" i da je izveden "zapaljivom municijom". 

Za sada se ne zna kada se napad dogodio, ali na snimcima koje je objavila Ukrajina snimljenim verovatno dronom za nadzor, mogu se videti visoke zgrade koje su zahvaćene plamenom. Na drugim video snimcima objavljenim na društvenim mrežama mogu se videti požari kako besne na zemlji i beli oblaci koji osvetljavaju nebo tokom noći. 

BBC navodi da je analizom videa koje je postavilo Ministarstvo odbrane Ukrajine utvrdio da je snimljen u oblasti zapadno od centra grada Bahmuta, blizu dečije bolnice. Iako je analiza potvrdila da je u napadu korišćena neka vrsta zapaljive municije, nije mogla da se potvrdi upotreba fosfora. 

Tanjug AP/Iryna Rubakova via AP

 

07.00 Rusija nije zadovoljna ponudom produženja ugovora o izvozu žitarica Crnim morem 

Rusija još nije zadovoljna načinom na koji se problem izvoza njenih agrikulturnih proizvoda rešava pomoću ugovora o izvozu žitarica Crnim morem, saopštio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinin. 

''Nismo zadovoljni napretkom, to je za nas veoma važno'', rekao je Verišin nakon poslednjih razgovora sa predstavnicima UN. Kako prenosi Rojters, on je u Moskvi razgovarao sa zvaničnikom UN za trgovinu Rebekom Grinspen. 

06.30 Ukrajina tvrdi da je oborila rusku raketu Kinžal

Komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Mikola Oleščuk izjavio je da je ukrajinska vojska tokom ruskog napada 4. aprila prvi put uspela da obori rusku raketu "Kinžal". 

"Da, oborili smo "Kinžal" koji je bez premca", napisao je Oleščuk na Telegramu. 

Prema rečima Oleščuka, „Kinžal“ je oboren uz pomoć kompleksa Patriot, navodi Unian. Oleščuk navodi da je raketa oborena tokom ruskog napada u noći između 3. i 4. maja iznad Kijevske oblasti, a da je ispaljena sa aviona MiG-31K sa teritorije Rusije. 

Gradske vlasti u Kijevu saopštile su 4. maja da je te noći Rusija izvela napad na Kijev dronovima Šahed, a da je upotrebila i raketu, verovatno balističkog tipa. 

Komentari (1)

Vrtlog

07.05.2023 13:15

Bravo braćo. Samo slomite do kraja Rusiju i Putina jer su vam doneli ZLO u Ukrajini kao i ovde u Srbiji. Dosta više Rusofilstva.

Evropa