Evropa

RAT U UKRAJINI Oprečno o Bahmutu: Rusi tvrde da su preuzeli kontrolu, Zelenski tvrdi da grad nije okupiran

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/05/2023

-

08:30

RAT U UKRAJINI Oprečno o Bahmutu: Rusi tvrde da su preuzeli kontrolu, Zelenski tvrdi da grad nije okupiran
RAT U UKRAJINI Oprečno o Bahmutu: Rusi tvrde da su preuzeli kontrolu, Zelenski tvrdi da grad nije okupiran - Copyright Tanjug AP/LIBKOS, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Invazija Rusije na Ukrajinu traje 450 dana. Fokus borbi je na Bahmutu, a od kako je juče ruske plaćeničke vojske Vagner Jevgenij Prigožin izneo tvrdnje da su oni potpuno zauzeli taj grad, informacije o kontroli nad gradom ostaju oprečene. Prvobitno su juče iz Kijeva odmah negirali tvrdnje o padu grada, navodeći da je situacija u tom mestu kritična.

Međutim, danas je i rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je preuzeta kontrola nad gradom, kao i da je Putin čestitao. Potom je AP preneo da je Zelenski na samitu G7 u Hirošimi odgovarajući na pitanje da li Kijev kontroliše grad, odgovorio sa "Mislim da ne", što je protumačeno kao njegova potvrda da je grad pao. Ubrzo se, međutim, oglasio portparol Zelenskog koji tvrdi da Zelenski nije potvrdio pad Bahmuta i da je zapravo odgovarao na pitanje da li Moskva kontroliše Bahmut, a ne da li Kijev kontroliše grad. 

Ključni događaji:​

  • Japan šalje Ukrajini oko 100 vojnih vozila i 30.000 paketa hrane
  • Ukrajinski generalštab: Četiri raketna i 45 vazdušnih udara tokom dana
  • Nakon što su globalni mediji objavili da je Zelenski rekao da veruje da je Bahmut pao, oglasio se njegov portparol koji tvrdi da Zelenski nije potvrdio pad Bahmuta
  • Rusko ministasrstvo tvrdi da su preuzeli kontrolu nad Bahmutom
  • Prigožin tvrdi da su ruske snage preuzele kontrolu nad Bahmutom, Kijev negira te tvrdnje
  • G7 pozvao Iran da prestane da podržava Rusiju u sukobu sa Ukrajinom
  • Volodimir Zelenski na svetskoj turneji, posle samita Arapske lige doputovao na Samit G7
  • Ukrajinski generalštab: Rusija dosad izgubila 202.430 vojnika

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

 

23.30 Japan šalje Ukrajini oko 100 vojnih vozila i 30.000 paketa hrane

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da će Japan poslati Ukrajini oko 100 vojnih vozila i oko 30.000 paketa hrane. On je tokom susreta sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na marginama samita G7 u Hirošimi rekao i da bi Japan mogao da primi ranjene ukrajinske vojnike, preneo je "Kijev independent".

 

 

20.23 Ukrajinski generalštab: Četiri raketna i 45 vazdušnih udara tokom dana

Ukrajinski generalštab saopštio je danas da su ruske snage tokom dana izvele četiri raketna i 45 vazdušnih udara, kao i više od 30 napada iz raznih artiljerijskih sistema. Kako prenosi "Ukrajinska pravda", uništene su i oštećene privatne stambene zgrade i druga civilna infrastruktura.

"Za raketne udare na ukrajinske gradove Liman, Slavjansk i Kostjantinovku, neprijatelj je ponovo upotrebio sisteme protivvazdušne odbrane S-300, koji nisu visokoprecizno oružje, što zauzvrat naglašava terorističku taktiku Ruske Federacije. Verovatnoća izvođenja raketnih i vazdušnih udara širom teritorije Ukrajine ostaje velika", istakli su iz ukrajinskog generalštaba.

19.10 Uspon i pad slova "Z" : Šta se desilo i gde je nestao ruski ratni simbol? 

Ubrzo nakon što su ruski tenkovi prošlog proleća ušli u Ukrajinu, zlokobni simbol Z, pojavio se niotkuda i postao viralan u Rusiji. Smrtno bolesna deca su fotografisana kako prave oblik slova Z  ispred lečilišta na jugozapadu zemlje, dok je ruskom gimnastičaru Ivanu Kuliaku izrečena jednogodišnja zabrana nakon što je pokazao simbol na podijumu pored svog ukrajinskog protivnika. 

Munjevito pojavljivanje karakteristične oznake izazvalo je priličnu pometnju, zadobivši naslovnice širom sveta.  Ali čini se da je poslednjih meseci upotreba "Z" opala. Njegovo upadljivo odsustvo primetili su korisnici Tvitera na ruskoj vojnoj paradi povodom Dana pobede u maju, iako je to bio slučaj i prošle godine. Opširnije u odvojenoj vesti.

 

profimedia

 

 

18.08 Kadirov: Ukrajinski obaveštajci planiraju da me ubiju

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je danas da ukrajinske i zapadne specijalne službe spremaju terorističke napade protiv njega da ga ubiju.

"Čine sve da me se otarase. Postoje informacije da evropske obaveštajne agencije pripremaju terorističke napade na mene preko ukrajinskih", rekao je on za kanal "Rosija 1".

On je izrazio uverenje da će oni koji planiraju atentat na njega "u svakom slučaju izgubiti", prenela je RIA Novosti.

"I da me ubiju hiljadu puta, i dalje ćemo pobediti. I ako umremo, pobedićemo! Naravno, ukoliko ostanemo živi, pobedićemo 100 odsto. Neće biti ono što oni ionako žele", rekao je.

17.40 Ruski sud podigao optužnice protiv tužioca i sudija MKS

Ruski istražni komitet saopštio je danas da je optužio tužioca i sudije Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je 17. marta izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i poverenice za dečija prava Marije Lvove-Belove. Ruski Komitet je ranije pokrenuo krivični slučaj protiv tužioca MKS Karima Ahmada Kana, sudija MKS Tomoka Akanea, Rozarija Salvatorea Ajtale i Serhia Herarda Ugalde Godineza, prenosi TASS.

"Do sada, istražioci su prikupili dovoljno dokaza da optuže u odusustvu tužioca Karima Ahmada Kana i sudiju Rozarija Ajtalu", istakao je Komitet. Njima se na teret stavljaju odredbe iz krivičnog zakonika jer gone osobu koja je nevina, kao i izvršavanje napada na predstavnike strane države koji imaju međunarodnu zaštitu, sa ciljem da zakomplikuju međunarodne odnose.

14.38 Kišida: G7 nastoji da donese pravedan i trajni mir Ukrajini što je pre moguće

Grupa sedam nacija nastoji da donese "pravedan i trajni mir u Ukrajinu što je pre moguće", izjavio je danas japanski premijer Fumio Kišida, posle razgovora lidera G7 i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Hirošimi.

Kišida je naveo da je samit održan zbog „ugroženosti principa koje su naši prethodnici kovali i branili tokom godina“, uključujući poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i da je pozivanje Zelenskog pokazalo „nepokolebljivu solidarnost“ između G7 i Ukrajine. 

Tanjug AP/Japan Pool via AP

 

 

13.24 Bajden dobio uveravanje da Ukrajina neće koristiti F-16 za ulazak na rusku teritoriju

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da je od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog dobio "izričito  uveravanje" da neće koristiti borbene avione F-16 koje će obezbediti Zapad za ulazak na rusku teritoriju.

Bajden je rekao da bi ratni avioni F-16, međutim, mogli biti korišćeni gde god se ruske trupe nalaze unutar Ukrajine, preneo je Rojters.

13.15 Zelenski o dešavanjima u Bahmutu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas na samitu G7 da Bahmut nije okupiran od strane Rusije, i da ukrajinske trupe ostaju u tom gradu, navodeći da ne može da pruži precizne informacije.

Nakon nekoliko oprečnih izveštaja o dešavanjima u Bahmutu, Zelenski je rekao je da ukrajinsko vojno osoblje u ovom gradu "ostvaruje veoma važnu misiju", piše BBC.

Kako je naveo, iako Bahmut nije taktički ključan, ovaj razrušeni grad je dobio simboličku važnost nakon višemesečnih borbi. Zelenski je, piše BBC, rekao da "neće deliti" precizne detalje ali insistira na tome da grad od danas "nije okupiran od strane Rusije". 

"Ne postoje dva ili tri tumačenja ovih reči", zaključio je Zelenski.

Gardijan takođe prenosi reči ukrajinskog predsednika koji je rekao da ne može sa novinarima da podeli taktičke stavove svoje vojske.

12.50 Bajden: G7 saglasna u prisutupu prema Kini, ne želi da se udalji od nje

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je Grupa sedam (G7) saglasna u svom pristupu Kini i potrebi da diversifikuje svoje lance snabdevanja kako ne bi zavisila od jedne zemlje.

"Ne želimo da se udaljimo od Kine. Mi želimo da smanjimo rizik i diversifikujemo naše odnose sa Kinom", rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Hirošimi, preneo je Rojters.

12.29 Zelenski predložio održavanje mirovnog samita u julu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je danas da se u julu održi međunarodni samit posvećen ukrajinskoj formuli mira.

"Za kratko vreme, već u julu, rat u punom obimu će ući u 500 dan. A to je simboličan vremenski period, dobar mesec da se sazove Samit Formule mira, samit globalne većine. Samit svih onih koji podržavaju poštenje i odlučni su da ovaj rat privedu kraju. Pozivam vas da se pridružite zajedničkim naporima!" rekao je Zelenski tokom govora na radnoj sednici samita G7.

12.07 Kijev tvrdi da su ukrajinske trupe "delimično opkolile" Bahmut

Ukrajinske snage su delimično opkolile Bahmut duž gradskih oboda i dalje kontrolišu neke stambene četvrti grada, izjavila je danas zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar. 

12.30 Ko kontroliše Bahmut

Nakon što je juče ruske plaćeničke vojske Vagner Jevgenij Prigožin izneo tvrdnje da su oni potpuno zauzeli Bahmut, informacije o kontroli nad gradom ostaju oprečene. Prvobitno su juče iz Kijeva odmah negirali tvrdnje o padu grada, navodeći da je situacija u tom mestu kritična.

Međutim, danas je i rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je preuzeta kontrola nad gradom, kao i da je Putin čestitao. Saopštenje je usledilo nekoliko sati nakon što je šef "Vagnera" objavio na društvenim mrežama da su njegovi borci preuzeli potpunu kontrolu nad gradom. Međutim, ukrajinska vojska negirala je ove navode i rekla da njene trupe tamo nastavljaju borbu u Bahmutu. Ovo je juče za Rojters naveo portparol vojske Serhij Čerevatiji.

Potom je AP preneo da je Zelenski danas na samitu G7 u Hirošimi odgovarajući na pitanje da li Kijev kontroliše grad, odgovorio sa "Mislim da ne", što je protumačeno kao njegova potvrda da je grad pao.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

AP je preneo da je Zelenski rekao da veruje da je Bahmut pao i naveo da je taj grad sada "samo u njihovim srcima". Istovremeno, Gardijan je preneo da je Zelenski je na pitanje da li Kijev ima kontrolu nad Bahmutom, odgovorio sa "Ja mislim da ne. Za danas, Bahmut je samo u našim srcima". 

"Morate sa shvatite da tamo ništa nije ostalo. Sve su uništili (Rusi)", rekao je Zelenski, a preneo AP koji je, nakon što se oglasio njegov portparol, korigovao vest.

"Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, nije potvrdio da su ruske snage zauzele grad Bahmut na istoku Ukrajine", izjavio je danas njegov portparol Sergij Nikiforov. 

Nikiforov je napisao na Fejsbuku da je, na pitanje novinara da li je tačno to što su Rusi rekli da su zauzeli Bahmut, Zelenski odgovorio:  "Mislim da ne".

Tanjug/AP Photo/Libkos

 

"Na ovaj način predsednik je demantovao da je Bahmut zauzet", tvrdi Nikiforov, preneo je Rojters.

11.07 Zelenski razgovarao sa južnokorejskim predsednikom o ratu u Ukrajini

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, izjavio je danas da je razgovarao sa predsednikom Južne Koreje Jun Suk-jeolom o ratu u Ukrajini i da je zahvalio Seulu na pomoći. 

To je bio prvi sastanak dvojice lidera, a sastali su se na marginama samita Grupe sedam (G7) u Hirošimi u Japanu, preneo je Rojters. Zelenski je zahvalio na Tviteru Junu na humanitarnoj i pomoći u opremi, a posebno za isporuku vozila za deminiranje. 

10.37 Bajden na sastanku sa Zelenskim najavio novi paket pomoći Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden najavio je danas novi paket  pomoći Ukrajini tokom sastanka sa predsednikom te zemlje Vladimirom Zelenskim na samitu G7 u Japanu. To je bio njihov prvi sastanak licem u lice otkako je Bajden posetio Kijev u februaru, piše CNN.

"Sjedinjene Države nastavljaju da čine sve što mogu da ojačaju sposobnost Ukrajine da se brani", rekao je Bajden, podsećajući na svoju nedavnu odluku da pošalje borbene avione F16 u Ukrajinu.

Novi paket bezbednosne pomoći, za koji je visoki zvaničnik američke administracije ranije rekao da će iznositi 375 miliona dolara, uključiće municiju, artiljeriju i vozila, rekao je Bajden.

10.30 Trudo: Kanada će nastaviti da podržava Ukrajinu u sukobu sa Rusijom

Kanada će nastaviti da podržava Ukrajinu u sukobu sa Rusijom onoliko dugo koliko bude potrebno, uključujući i obuku ukrajinskih vojnika, ali verovatno i pilota, izjavio je danas kanadski premijer Džastin Trudo.

On jepotvrdio je preneo svoju podršku predsedniku Ukrajine za vreme samita lidera Grupe sedam (G7), prenosi Rojters. Tudo i drugi lideri G7, poslali su ovog vikenda jasan signal Rusiji da će nastaviti snažno da podržavaju Ukrajinu. Na pitanje o obuci ukrajinske vojske Trudo je rekao da će Kanada nastaviti da obučava ukrajinske vojnike i potvrdio da se će ovaj vid podrške možda biti proširen i na obuku pilota.

10.20 Portparol Zelenskog: Zelenski nije potvrdio pad Bahmuta

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, nije potvrdio da su ruske snage zauzele grad Bahmut na istoku Ukrajine, izjavio je danas njegov portparol Sergij Nikiforov. 

Nikiforov je napisao na Fejsbuku da je, na pitanje novinara da li je tačno to što su Rusi rekli da su zauzeli Bahmut, Zelenski odgovorio:  "Mislim da ne".

"Na ovaj način predsednik je demantovao da je Bahmut zauzet", tvrdi Nikiforov, preneo je Rojters.

Prethodno je ta britanska agencija objavila da je Zelenski, na pitanje da li je Bahmut i dalje pod kontrolom Kijeva, odgovorio: "Mislim da ne".

"Danas je Bahmut samo u našim srcima", rekao je Zelenski i dodao da "tamo nema ničega".

Američka agencija Asošijeted pres je, takođe, bila javila da je Zelenski potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom.

Kako je u prvom izveštaju preneo AP, Zelenski je kazao da veruje da je Ukrajina izgubila taj grad, ali je dodao da "tamo nije ništa ostalo" i da su Rusi "sve uništili".

09.53 Britanski premijer Sunak najavio obuku ukrajinskih pilota za ovo leto

Britanski premijer Riši Sunak najavio je danas da će njegova zemlja ovog leta početi da obučava ukrajinske pilote u znak podrške ukrajinskom ratnom vazuhoplovstvu u ratu sa Rusijom.

Na samitu G7 u Hirošimi pojavio se i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, podseća se u izveštaju Rojtersa.Sunak je izjavio da "niko ne želi mir više od Zelenskog", istakavši da taj mir mora biti zasnovana na principima koje je postavila Ukrajina.

09.40 Zelenski na samitu G7 zatražio globalnu podršku za ukrajinsku "formulu mira"

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, zatražio je danas na samitu Grupe 7 (G7) u Hirošimi globalnu podršku za okončanje rata u Ukrajini na osnovu plana Kijeva, navodeći da je to "očigledno izraz racionalnosti". 

"Uvek delujemo praktično štiteći naše vrednosti. I ukrajinska 'formula mira' je očigledan izraz racionalnosti. Zahvaljujem vam što podržavate našu formulu", rekao je Zelenski, a objavljeno je na njegovom sajtu. U odvojenoj objavi na društvenim mrežama, Zelenski je naveo da je predstavio taj plan liderima G7 na samitu u Hirošimi.

09.21 AP: Zelenski o padu Bahmuta - danas je Bahmut samo u našim srcima

Ukrajinski presednik Volodimir Zelenski rekao je danas na samitu G7 u japanskom gradu Hirošimi da veruje da je Bahmut pao i naveo da je taj grad sada "samo u njihovim srcima", prenosi AP. Zelenski je ovo rekao nekoliko sati nakon što je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je uz pomoć snage Vagnera zauzelo Bahmut.

Kako prenosi Gardijan, Zelenski je na pitanje da li Kijev ima kontrolu nad Bahmutom, odgovorio sa "Ja mislim da ne. Za danas, Bahmut je samo u našim srcima". 

Govoreći na samitu G7 u Japanu, gde se sastaje i sa predsenikom SAD Džoom Bajdenom, Zelenski je, kako prenosi AP rekao da veruje da je grad pao, ali je i dodao: "Morate sa shvatite da tamo ništa nije ostalo. Sve su uništili (Rusi)".

"Danas je Bahmut samo u našim srcima, na ovom mestu nema ničega", rekao je Zelenski, perenosi AP.

08.21 Šolc: Obuka ukrajinskih pilota na avionima F16 poruka Rusiji da ne očekuje uspeh

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Hirošimi da je potencijalni program obuke ukrajinskih pilota na borbenim avionima F16, poruka Rusiji da ne očekuje da će uspeti u invaziji na Ukrajinu čak i u slučaju produženog sukoba.

Zvanični Kijev nije dobio potvrdu o isporukama američkih borbenih lovaca, ali predsednik SAD Džozef Bajden i drugi visoki američki zvaničnici potvrdili su u petak liderima G7 da Vašington podržava zajedničke savezničke programe obuke za ukrajinske pilote na avionima F16, prenosi Rojters.

08.05 Makron: Samit G7 prilika da se Indija i Brazil ubede da podrže Ukrajinu

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas na samitu G7 u Hirošimi da je taj skup u Japanu bio prilika da se velike države u usponu kao što su Indija i Brazil, ubede da podrže Ukrajinu.

Makron je razgovarao sa novinarima dan nakon što je ocenio da je iznenadni dolazak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Hirošimu na samit G7 "preokrenulo igru", navodi se u izveštaju Rojtersa.Makron i Zelenski sastali su se u subotu na marginama samita u Hirošimi.

07.45 Vlasti DNR tvrde da su ukrajinske snage izvršile 37 artiljerijskih napada 

Ukrajinske snage izvršile su u protekla 24 sata 37 artiljerijskih napada na ciljeve u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), tokom kojih su ranjena četiri civila, saopšteno je jutros iz misije DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju ratnih zločina u UkProšle subote, organizatori masovnih demonstracija otkazali su nedeljni protest iz bezbednosnih razlogarajini.

U saopštenju misije DNR se navodi da su ukrajinske snage koristile višecevne raketne sisteme zemlja-zemlja, kao i topove kalibra 152 i 155 milimetara, prenosi TASS. Ukrajinska vojska je ispalila ukupno 148 projektila na naseljena mesta Aleksandrovka, Vladimirovka, Gorlovka, Donjeck, Makejevka, Ozerjanovka i Jasinovata u DNR, stoji u saopštenju misije objavljenom na Telegram kanalu.

07.30 Oglasilo se Rusko Ministarstvo odbrane o Bahmutu

Rusko Ministarstvo odbrane izjavilo je da je juče preuzeta kontrola nad ukrajinskim gradom Bahmutom, kao i da je Putin čestitao. Saopštenje je usledilo nekoliko sati nakon što je šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin objavio na društvenim mrežama da su njegovi borci  preuzeli potpunu kontrolu nad gradom. Međutim, ukrajinska vojska negirala je ove navode i rekla da njene trupe tamo nastavljaju borbu u Bahmutu. Ovo je juče za Rojters naveo portparol vojske Serhij Čerevatiji.

Bahmut, grad sa 72.000 stanovnika pre sukoba, više meseci bio je bio u fokusu ratnih dejstava. Grad je u velikoj meri uništen tokom borbi, a večina stanovnika ga je napustili.

06.50 Bajden će se sastati sa Zelenskim i liderima Južne Koreje i Japana

Američki predsednik Džozef Bajden će se danas, na marginama samita G7 u Hirošimi, sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i održati zajednički sastanak sa liderima Južne Koreje i Japana.

06.45 Koje još ruske plaćeničke vojske postoje osim Vagnera?

Ruska plaćenička grupa Vagner često završava na naslovnim stranama, ali isto tako često javnosti promiče da to nije jedina plaćenička vojska iz te zemlje. Vagner je u centru pažnje uglavnom zahvaljujući svom veoma otvorenom i publicitetu sklonom šefu Jevgeniju Prigožinu.

Međutim, mnogi bogati i moćni Rusi poseduju sopstvene privatne vojne kompanije, a sve više ih izlazi na videlo. Oni regrutuju šarolik spektar bivših pripadnika specijalnih snaga, zatvorenika, ekstremista, skitnica, adrenalinskih zavisnika i svih profila ljudi koji se nalaze između, a koji deluju širom sveta. Opširnije u posebnom tekstu.

06.20 Lavrov: Odluke G7 imaju za cilj dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine

Odluke donete na samitu G7 u japanskom gradu Hirošimi imaju za cilj dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine, izjavio je juče ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Zadatak je postavljen glasno i otvoreno: poraziti Rusiju na bojnom polju, ali ne stati na tome, već je eliminisati kao geopolitičkog konkurenta. Zapravo, svaka druga zemlja koja pretenduje na neku vrstu nezavisnog mesta u svetskom poravnanju će, takođe, potisnuti konkurenta", rekao je Lavrov, prenele su RIA Novosti. 

06.10 Prigožin: Preuzeli smo kontrolu nad Bahmutom, Kijev demantuje

Šef ruske Vagnerove plaćeničke grupe Jevgenij Progožin izjavio je juče preuzeta potpuna kontrola nad ukrajinskim gradom Bahmutom, žarištem najduže bitke u ratu. Međutim, ukrajinska vojska negirala je ove navode i rekla da njene trupe tamo nastavljaju borbu.

"Ovo nije istina. Naše jedinice se bore u Bahmutu", rekao je portparol vojske Serhij Čerevatiji za Rojters.

06.00 G7 pozvala Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da okonča rat u Ukrajini

Grupa sedam najbogatijih zemalja sveta (G7) pozvala je danas Kinu da izvrši pritisak na svog strateškog partnera Rusiju da okonča rat protiv Ukrajine. U zajedničkom saopštenju, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže "konstruktivne i stabilne odnose" sa Pekingom, prepoznajući važnost iskrenog angažovanja i izražavanja zabrinutosti direktno Kini, preneo je AP.

 

Komentari (0)

Evropa