Evropa

Vagner grupa je u fokusu, ali nije jedina: Koje još ruske plaćeničke vojske postoje i kakve su njihove veze s Kremljom

Komentari

Autor: Joshua Askew, Euronews

20/05/2023

-

18:35

Vagner grupa je u fokusu, ali nije jedina: Koje još ruske plaćeničke vojske postoje i kakve su njihove veze s Kremljom
Tanjug/AP/Dmitri Lovetsky - Copyright Tanjug/AP/Dmitri Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Ruska plaćenička grupa Vagner često završava na naslovnim stranama, ali isto tako često javnosti promiče da to nije jedina plaćenička vojska iz te zemlje. Vagner je u centru pažnje uglavnom zahvaljujući svom veoma otvorenom i publicitetu sklonom šefu Jevgeniju Prigožinu.

Međutim, mnogi bogati i moćni Rusi poseduju sopstvene privatne vojne kompanije, a sve više ih izlazi na videlo. Oni regrutuju šarolik spektar bivših pripadnika specijalnih snaga, zatvorenika, ekstremista, skitnica, adrenalinskih zavisnika i svih profila ljudi koji se nalaze između, a koji deluju širom sveta. 

Elite su shvatile da to što imaju privatnu vojnu kompaniju može da donese benefite iz Kremlja", navodi direktor Centra za demokratski integritet Anton Šekhovtsov za Euronews i dodaje: "Ako doprinesete u ratnim naporima (u Ukrajini), bićete nagrađeni." 

Jedan od putinovih Pristalica  Ramzan Kadirov, lider Čečenske republike, navodno planira da formira sopstvenu privatnu vojsku sačinjenu od njegove paramilitarne jedinice "TikTok ratnika", koja je ozloglašena po snimanju sopstvenih borbenih akcija u Ukrajini, iako postoje sumnje u autentičnost ovih snimaka.  

Energetski gigant Gazprom je navodno takođe osnovao dve privatne vojske, znane kao Fakel (baklja) i Plamya (plamen), čiji je zadatak čuvanje sredstava koje poseduju u zemljama kao što su Sirija i Ukrajina. 

"Oni navodno samo brane gasovode, ali jednostavno ne možemo da znamo", rekao je predavač ruske politike na Univerzitetu u Batu, dr Stiven Hal.  

Ipak, privatne vojske ne pripadaju isključivo ruskim elitama. Plaćenička grupa Pravoslavno bratstvo, povezana sa moćnom Ruskom pravoslavnom crkvom, "navodno učestvuje u borbama u Ukrajini kako bi zaštitila hrišćansku Rusiju od dekadentnog zapada koji je oteo Kijev", Hol navodi za Euronews. 

profimedia, ssu.gov.ua

 

Pored njih tu je i ENOT, grupa ultradesničarskih, ultranacionalističkih oružanih boraca koji se bore u Ukrajini još od 2014, kada su separatisti uz podršku Rusije podigli oružje na istoku Ukrajine. 

Iako su motivisani "ubitačnim imperijalizmom" koji veruje da Ukrajina treba da pripadne Rusiji, Šekhovtsov misli da ova grupa nastavlja sa borbama jer je uspela da "monetizuje svoju ideologiju", prikupljajući podršku od lokalnih biznisa u otcepljenim provincijama. 

"Oni samo zarađuju novac", on tvrdi, dodajući da je Kremlj više nego srećan što je uspeo "da se reši" ovih nasilnih ekstremista, što ih sprečava da prave nevolje u Rusiji.  

Osnivač ENOT-a, Igor Leonidovič Mangušev, ozloglašeni nacionalista koji je za vreme javnog govora držao, kako on tvrdi, lobanju ukrajinskog borca, ubijen je  u februaru na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji. ENOT je "ugašen" 2019, a Šekhovtsov tvrdi da su Magnuševa verovatno ubili Rusi.  

"Ruski plaćenici su vezani za državu"  

Iako su nominalno nezavisni, Hal tvrdi da privatna vojna kompanija može da postoji iskljucivo uz blagoslov Kremlja. Ovakve grupe su zapravo ilegalne u očima ruskog zakona, koji brani "regrutovanje, obuku i finansiranje" plaćenika. 

"Oni će uvek učiniti ono što država traži od njih", dr Hol je rekao za Euronews, dodajući da većina njih ima veze sa FSB, ruskom tajnom službom. 

"Razlog zbog kog je Vagner grupa najveća (plaćenička grupa) je zato što ima najbolje sponzorstvo, ne samo finansijsko, već i političku zaštitu", dodao je Šekhovtsov. "ENOT nije uspeo da pronađe grupu elita koja bi ih čuvala", rekao je sugerišući da su iz tog razloga na kraju i uništeni.

Za Kremlj, ovakve jedinice koje deluju iz senke su korisne za "uverljivo poricanje", navodi Hal. 

Oni omogućavaju Kremlju da se upusti u prljavije, kontroverznije delatnosti, koje mogu da poreknu, jer su te grupe tehnički privatne. Plaćenici su u značajnoj meri manje regulisani u odnosu na konvencionalne vojske, što im pruža manevarski prostor za upuštanje u kriminalne aktivnosti.  

Hal kaže da je Moskva inspirisana time što su SAD koristile usluge sada neaktivne plaćeničke grupe Blekvoter u Iraku, koja je izašla na loš glas zbog maskara nad iračkim civilima 2007. godine. "To im je dalo ideju", nastavio je. 

Pošto ne spadaju u konvencionalne vojne organizacije, plaćeničke grupe su uspele i da prikriju zvaničan broj ruskih žrtava u Ukrajini. Naime broj poginulih među njihovim članovima ne ulazi u zvaničnu statistiku. 

Pixabay

 

"Ako plaćenici poginu u Ukrajini, to je nepovoljno, ali Kremlj barem ne mora da objavi te podatke", objašnjava Hal. "Kao što je Sovjetski savez naučio za vreme rata u Avganistanu osamdesetih godina, javnost ima tendeciju da bude poprilično uzrujana kada se njihovi momci vrate u kesama." 

Jedan od primera je i plaćenička grupa Patriot koja pruža Rusiji svu vojnu moć bez obaveza. 

Osnovana 2018, pod kontrolom je Ministarstva odbrane i sastoji se od bivših pripadnika ruskih specijalnih jedinica Specnaz, koji zarađuju 5,600 evra mesečno, što je veoma visoka suma za ruske standarde, kako kaže Hal. Ipak, navodno nemaju pravo na penziju ili na benefite u slučaju povrede. 

Patriot je ruski vojni odgovor "rastućoj popularnosti i pregovaračkoj moći" Vagnera, koja je "pionir u celom plaćeničkom pokretu", kaže Šekhovtsov. 

Njihov učinak na bojnom polju tek treba da bude viđen, ali plaćenici zasad nisu ostavili veliki trag na rat, navodi Institut za studije rata u SAD. 

"Mafijaške grupe koje se bore između sebe" 

Uticaj plaćeničkih grupa u Rusiji raste zbog komandovanja velikim brojem muškaraca i ratnih resursa. Neke od njih su uključene i u ekonomske aktivnosti, kao što je rudarenje u Africi, što samo utvđuje njihovu poziciju.  

"Sve dok ne prelaze crvene linije korisni su državi", Šekhovtsov kaže za Euronews. "Ako se upetljaju u odluke političkih aktera, mogli bi da nastradaju." 

Za sada, Kremlj ostaje dovoljno moćan da im stane na put ako preteraju. 

Tanjug AP/ Mikhail Klimentyev

 

Ipak, ovo se možda promeni.  

"Zavisiće od ishoda rata. Sa svakim vojnim porazom na frontu Kremlj gubi sve više kontrole nad raznim oružanim grupama", objasnio je Šekhovtsov. 

Iako Putin i dalje ima moć u svojim rukama, naveo je primer šefa Vagnera, Jevgenija Prigožina, koji je otvoreno pričao protiv Kremlja, verujući da bi ovo bilo "nezamislivo" samo godinu dana ranije.  

"Pojedinci u režimu nisu preterano zabrinuti zbog budućnosti", rekao je Hal, ukazujući na kritike rata i Putina od strane Prigožina i čečenskog vođe Kadirova. "Praveći privatne vojne kompanije, Kremlj je sam sebi otvorio crnu rupu. Oni nisu "privrženi državi jer ih ne plaća ona."  

"Ako Putin izgubi moć, biće kao da se mačke bore u vreći. Pričamo o Igri prestola sa nuklearnim naoružanjem". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa