Evropa

Kišinjev spreman za evropske lidere: Moldavija u četvrtak domaćin samita Evropske političke zajednice

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2023

-

17:19

Kišinjev spreman za evropske lidere: Moldavija u četvrtak domaćin samita Evropske političke zajednice
Samit u Moldaviji - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Moldavija će sutra biti domaćin drugog po redu samita Evropske političke zajednice, koji će okupiti sve najviše zvaničnike država Evropske unije i evropskog kontinenta. 

Osim evropskih lidera, pozvani su i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.

Pored francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, samitu će prisustvovati, između ostalih, italijanska premijerka Đorđa Meloni, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Mađarske Viktor Orban, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Evropska politička zajednica, neformalni diplomatski forum nastao je 2022. godine, na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona. Prvi samit se održao u oktobru prošle godine u Pragu i  ima za cilj promovisanje dijaloga i saradnje o pitanjima od zajedničkog interesa, jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta na evropskom kontinentu.

Tri glavne teme ovgodišnjeg samita su zajednički napori za mir i bezbednost, energetska otpornost i klimatske akcije i interkonekcije u Evropi za bolje povezan i stabilniji kontinent. Na samitu neće biti razgovora o pristupnim procesima zemalja kandidata za Evropsku uniju, saopšteno je uoči događaja iz Jelisejske palate. 

Ovo je prvi samit Evropske političke zajednice čiji je domaćin zemlja koja nije članica EU i to će biti najveći politički događaj ikada održan u Moldaviji. 

"Samit EPC je izuzetna platforma koja malim i velikim zemljama, kako unutar tako i van EU pruža ravnopravan glas tokom diskusija. Ovo ga čini forumom bez premca", rekla je Maja Sandu, predsednica Moldavije i domaćin drugog samita EPC. 

Samit će biti održan u zamku Mimi u mestu Bulboaki, udaljenom oko 35 kilometara od glavnog grada Moldavije, Kišinjeva. Ujedno, to mesto je udaljeno oko 20 kilometara od ukrajinske granice. 

Piripreme za događaj se privode kraju, a velika bezbednosna i logistička operacija je u toku. 

Na ulicama Kišinjeva, kao i oko zamka Mimi primetan je povećan broj pripadnika policije i obezbeđenja, zatvoreni su određeni delovi grada i sređuju se ulice. Na putu od Kišinjeva do zamka Mimi svuda su okačene zastave Moldavije i Evropske Unije. 

Pojedini zvaničnici su već stigli u Kišinjev, a aerodrom u Kišinjevu je spreman da sutra dočeka desetine liderskih aviona. 

Sutra se zatvara vazdušni saobraćaj za civilne letove u glavnom gradu, a do zamka Mimi, gde se održava samit, pripadnici medija sutra mogu doći organizovanim specijalnim vozovima. 

U dvorištu zamka postavljen je medijski centar, a prema podacima organizatora, za događaj je akreditovano više od 600 medijskih ekipa iz celog sveta. 

Dan uoči sajma, u Kišinjevu se održavaju posebni prijemi u Palati Republike i umetničkom prostoru Artkor, a u samom centru grada za medije je obezbeđen poseban radni prostor. 

Naredni samit biće održan u oktobru u španskom gradu Granadi, dok će domaćin četvrtog susreta biti Velika Britanija. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa