Evropa

Evropski sud pravde: Poljska krši zakon EU

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2021

-

11:57

Evropski sud pravde: Poljska krši zakon EU
Evropski sud pravde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud pravde utvrdio je danas da novi diciplinski režim u Poljskoj, koji se odnosi na sudije visokog suda, krši zakon EU. Sud je ocenio da se novi disciplinski sistem u Poljskoj može ”iskoristiti u političke svrhe” da napravi pritsak na sudije, njihove odluke, a samim tim i da utiče na nezavisnost sudstva.

Najvši evropski sud je tako podržao žalbu Evropske komisije na pravosudne reforme koje se sprovode u Poljskoj.

Brisel i Poljska su već duže vreme u sukobu oko vladavine prava u zemlji odnosno pravosudnih reformi.

U Briselu naglašavaju da je Poljska, kao zemlja članica EU, u obavezi da poštuje presude ovog suda i ponaša se u skladu sa osnovimn EU vrednostima. Sa druge strane, Varšava naglašava da se odluke protiv nje u EU donose na osnovu političkih motiva. Poljski Ustavni sud juče je odbacio sprovođenje presude Evropskog suda pravde u vezi sa sukobom poljskog pravosuđa sa nacionalnim ustavom.

Sud je prethodno izdao privremenu naredbu za obustavljanjem funkcionisanja Disciplinske komore poljskog Vrhovnog suda, za koju je ocenjeno da služi za represiju nad sudijama i tužiocima koji se zalažu za odbranu vladavine prava u zemlji.

U Evropskom parlamentu su ocenili da je odbijanje sprovođenja presuda Evropskog suda pravde u Poljskoj ”jasan korak ka izlasku Poljske iz EU”.

”Plašimo se da je poljska vlada na putu ka Polegzitu”, poručili su poslanici Evropske narodne partije.

Komentari (0)

Evropa