Evropa

Britanska vlada odbija da preda Vocap poruke o koroni istražiteljima jer su "nedvosmisleno irelevantne"

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2023

-

21:11

Britanska vlada odbija da preda Vocap poruke o koroni  istražiteljima jer su "nedvosmisleno irelevantne"
Tanjug/AP/Patrick Sison - Copyright Tanjug/AP/Patrick Sison

veličina teksta

Aa Aa

Vlada britanskog premijera Rišija Sunaka danas je saopštila da neće predati interne Vocap poruke, koje je zahtevala javna istraga o vladinom postupanju u vezi sa pandemijom kovida i da umesto toga traži pravni spor protiv takvog zahteva.

Istraga, koju je sama vlada naredila 2021. godina, dala je vladi rok do 15 sati da preda dokumente, ali je Kabinetska kancelarija saopštila da istraga o kovidu prevazilazi njenu nadležnost i da su Vocap poruke i drugi traženi zapisi "nedvosmisleno irelevantni", preneo je Rojters.

Kabinetska kancelarija za nadgledanje rada vlade u pismu o istrazi nakon isteka roka danas je saopštila da je zatražila dozvolu da izvrši sudsko preispitivanje.

"To činimo sa žaljenjem i uverenjem da ćemo nastaviti da u potpunosti sarađujemo u istrazi pre, tokom i nakon što sudovi utvrde predmetnu nadležnost", navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da se nacionalni izbori očekuju sledeće godine, detaljno ispitivanje donošenja vladinih odluka moglo bi da stvori političke probleme za Sunaka, koji je bio ministar finansija tokom pandemije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa