Evropa

Berlin će razmotriti izveštaj da su bivši nemački piloti obučavali kineske

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2023

-

21:00

Berlin će razmotriti izveštaj da su bivši nemački piloti obučavali kineske
Boris Pistorijus - Copyright Tanjug AP/Sven Hoppe/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemački ministar odbrane rekao je danas da će njegova zemlja razmotriti izveštaj o tome da su bivši oficiri sa borbenih aviona nemačkog vazduhoplovstva obučavali pilote za kinesku vojsku.

Magazin Špigel i javni emiter ZDF izvestili su danas i da nekolicina bivših oficira nemačkih vazduhoplovnih snaga rade kao instruktori u Kini, kao i da su u nekoliko slučajeva očigledno plaćeni preko kompanija na Sejšelima, preneo je AP.

Rekli su da takva obuka traje godinama, kao i da nekoliko pilota nije odgovaralo na upite za komentare ili su nedostupni, a da je jedan odbacio navode.

Upitan o izveštaju tokom posete Singapuru, u kojem je u toku azijski bezbednosni samit, ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da postoje jasna pravila o tome šta vojnici smeju da rade nakon što napuste oružane snage.

"Svaki pojedinačni slučaj mora da se ispita i to ćemo raditi temeljno, a svi prestupi biće kažnjeni, mada je jasno da vojnici mogu da pređu na druge poslove po završetku službe, ali u granicama naših zakona i svojih obaveza", istakao je Pistorijus.

Vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca nastoji da uravnoteži jake trgovinske veze s time da je Kina sve više konkurent i sistemski rival, kao i partner po pitanjima kao što su klimatske promene.

Njegova trostranačka koalicija obećala je da će izraditi "sveobuhvatnu strategiju o Kini", iako se ne zna kada će ona biti spremna.

Komentari (0)

Evropa