Evropa

Nacionalni spomenici "vešticama" planirani u skoro 20 gradova u Holandiji

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2023

-

08:32

Nacionalni spomenici "vešticama" planirani u skoro 20 gradova u Holandiji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novoosnovana Nacionalna memorijalna fondacija veštica počela je kampanju u skoro 20 gradova širom Holandije, sa ciljem podizanja nacionalnih spomenika žrtvama velikih spaljivanja takozvanih veštica u srednjem i novom veku. 

Kako prenosi ''NL tajms'', spaljivanja koja su se desila između 1450. i 1750. godine najviše su pogodila žene.

U gradovima poput Amsterdama, Nijmegena, Delfta i Mastrihta, predstavnici Fondacije položili su cveće na mestima pogubljenja žrtava i čitali njihova imena.

"Lov na veštice je poslednji veliki istorijski masakr koji još ismejavamo. Čineći to, propuštamo priliku da razotkrijemo duboki koren mizoginije", navodi se na veb-sajtu fondacije i dodaje da je vreme za podizanje istorijske svesti o suđenjima vešticama.

profimedia

 

"Fizički spomenik u javnom prostoru mora da oda priznanje ovom bolnom delu naše nacionalne istorije. To će podići svest o tome šta je bio lov na veštice i šta je doneo do sada“, ističe se u saopštenju. 

Pored toga, organizacija se nada da će memorijal podići svest o mizoginiji i edukovati studente o istoriji femicida, prenosi holandski portal.

Žrtve su obično bile babice, iscelitelji ili žene koje su se skupljale lekovito bilje, a koje su u vremenima političkih nemira ili katastrofa, često bile žrtve.One su mučene i spaljivane na lomačama bez suđenja. 

Uprkos nepotpunoj dokumentaciji, prema većini procena, u Evropi je bilo najmanje 50.000 žrtava spaljivanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa