Evropa

Makron imenovao bivšeg šefa diplomatije Le Drijana za svog izaslanika u Libanu

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2023

-

22:21

Makron imenovao bivšeg šefa diplomatije Le Drijana za svog izaslanika u Libanu
Tanjug/AP/Michel Euler - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron imenovao je danas iskusnog političara, svog saradnika i bivšeg ministra spoljnih poslova Francuske Žan-Iva Le Drijana za predsedničkog izaslanika u Libanu. 

Le Drian se vratio u francusku diplomatiju kao lični izaslanik francuskog predsednika za Liban nakon što je Francuska bez uspeha pokušavala da predvodi međunarodne napore za pomoć Libanu i rešavanje političke i ekonomske krize u toj zemlji nakon razorne, smrtonosne eksplozije u Bejrutu 2020. godine, prenosi Rojters.

"U duhu prijateljstva koje vezuje Francusku za Liban, predsednik Republike nastavlja da se angažuje na rešavanju institucionalne krize i na sprovođenju reformi neophodnih za oporavak ove zemlje. Zbog toga je imenovao Žan-Iva Le Drijana za svog ličnog izaslanika koji će razgovarati sa svima u Libanu i u svetu koji mogu da doprinesu napretku ovog procesa", navodi se u sopštenju Jelisejske palate.

Bivši poslanik iz redova Socijalističke partije Francuske, nekadašnji ministar odbrane i ministar spoljnih poslova, Le Drian se smatra iskusnim političarem i jedan je od nekoliko političkih "teškaša" koji su u poslednjih nekoliko meseci rekativirani i vraćeni na funkcije u Makronovoj administraciji.

 

Komentari (0)

Evropa