Evropa

RAZORNE POSLEDICE PROBIJANJA BRANE Veliki broj mina slobodno pluta, broj utopljenih porastao na pet

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/06/2023

-

07:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 470 dana. Još se ne zna ko je odgovoran za granatiranje brane na jugu Hersona. Optužbe se međusobno i dalje šalju i na rusku i na ukrajinsku adresu. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova naveo je da je napad na branu doveo do toga da je poplavljeno 29 gradova i sela duž reke Dnjepar, a pet osoba je izgubilo život. Istovremeno nižu se i optužbe za još jedno miniranje - rusko ministarstvo obrane optužilo je ukrajinske "sabotere" da su digli u vazduh deo gasovoda Toljati-Odesa u severoistočnoj ukrajinskoj regiji Harkov koji je Rusija pre rata koristila za izvoz amonijaka, ključnog hemijskog spoja u poljoprivrednom đubrivu. S druge strane, Ukrajina je optužila Rusiju za napad na taj gasovod.

Ključni događaji:

  • Kijev: 29 gradova i sela poplavljeno zbog eksplozije na Kahovskoj hidroelektrani
  • Pet osoba izgubilo život u poplavama
  • Zelenski posetio poplavljene oblasti kod Hersona
  • Putin: Napad na Kahovku varvarski zločin, ekološka i humanitarna katastrofa
  • IAEA povećava broj inspektora u Zaporožju nakon vanredne situacije u Kahovki
  • SZO: Realna opasnost od kolere

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.43 Bajden: Zapad učinio sve da Ukrajinu pripremi za kontraofanzivu

Zapadne države su učinile sve da pripreme Ukrajinu za kontraofanzivu, izjavio je danas američki predsednik Džo Bajden i dodao da je optimista.

"Kolektivno smo uradili sve da im pomognemo da budu spremni. Pomoć će se nastaviti", poručio je Bajden na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

On je dodao da je bio da je "veoma optimističan u razgovorima sa Ukrajincima".
Istakao je da SAD i saveznici nameravaju da pruže pomoć Kijevu u obezbeđivanju "dugoročne bezbednosti".

21.27 Saldo: Najmanje 5.000 osoba evakuisano iz poplavljenih područja u Hersonskoj oblasti

Ruski guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo saopštio je danas da je iz te oblasti evakuisano 5.000 osoba nakon pucanja brane Nova Kahovka.

"Do danas je broj evakuisanih iz poplavljenih područja gradskog okruga Nova Kahovka, opštinskih okruga Aleškin i Golaja Pristan u Hersonskoj oblasti porastao na 5.000 ljudi. Među njima je 178 dece i 62 invalida", napisao je Saldo na Telegramu, prenosi TASS.

20.30 SZO: Realna opasnost od kolere

U Ukrajini je pojačan sanitarni nadzor nakon rušenja brane, jer je utvrđeno da je uzročnik kolere prisutan u životnoj sredini, ali za sada nije otkriven nijedan slučaj te bolesti, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zbog plavljenja velikog područja nakon rušenja brane Kahovke na Dnjepru, "epidemiološki nadzor bolesti koje se prenose vodom je pojačan", rekla je na konferenciji za medije u Kijevu Tereza Zakarija, koja je u SZO zadužena za hitne operacije, prenela je Hina.

17.30 Ukrajinska vojska demantuje da je pokrenula kontraofanzivu

Ukrajinska vojska demantovala je danas vest koju je objavio En-Bi-Si njuz da je pokrenula kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

"Nemamo takvu informaciju. I ne komentarišemo anonimne izvore", rekao je za Rojters portparol Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga.

Prethodno je NBC News javio, pozivajući se na jednog višeg oficira i jednog vojnika u blizini linija fronta, koji su želeli da ostanu anonimni, da je ukrajinska vojska pokrenula dugo očekivanu kontraofanzivu.

Nakon višemesečnog napretka ukrajinske vojne kampanje, koja bi se mogla pokazati presudnom u namerama Kijeva da povrati okupiranu teritoriju, novi talas napada fokusiran je na jugoistočne linije fronta, prenosi En-Bi-Si Njuz.

Ukrajinska vlada je dosad govorila da neće biti javnog objavljivanja početka ofanzive, a portparol ukrajinske vojske odbio je da komentariše tekuće vojne operacije.

15.30 Peskov: Sabotaža cevovoda amonijaka može negativno uticati na sporazum

Sabotaža cevovoda za amonijak Toljati - Odesa komplikuje situaciju sa produženjem ugovora o žitu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Kako je rekao, ta vanredna situacija može ''samo negativno'' da utiče na budućnost sporazuma o izvozu žita, prenosi TASS.

"Ne znamo kakvo je to tačno razaranje, ne znamo šta će ukrajinska strana da učini. Znate, ova tema je bila sastavni deo dogovora o žitu koji nas se ticao. Dakle, na neki način, ovo je još jedan momenat koji komplikuje situaciju u smislu održavanja dogovora", ocenio je Peskov.

15.11 Britanija uvela nove sankcije Belorusiji zbog podrške Rusiji

Velika Britanija objavila je danas novi paket sankcija protiv Belorusije zbog njene podrške ruskom napadu na Ukrajinu, u šta ulazi zabrana uvoza, izvoza i mere kojom se sprečava, kako se navodi, internet propaganda, preneo je Rojters.

"Ovaj novi paket stavlja ekonomski pritisak na Lukašenka i njegov režim, koji aktivno podržava ruske ratne napore i ignoriše ukrajinski teritorijalni integritet", naveo je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli.

U novi paket sankcija uključeni su zabrana uvoza zlata, cementa, drveta i gume iz Belorusije, dok će biti zabranjeno da se Minsku isporučuju novčanice, izvoze mašine, kao i roba, tehnologije i materijal koji bi mogao da se koristi za proizvodnju hemijskog i biološkog oružja.

14.39 Vašington post: CIA znala za plan dizanja Severnog toka u vazduh

Američka CIA je još prošlog juna pomoću jedne evropske špijunske agencije saznala da šest pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga namerava da digne u vazduh gasovod Severni tok, koji je služio za transport prirodnog gasa severnim morem iz Rusije do Nemačke, preneo je danas Vašington Post pozivajući se na podatke koji su procureli na internet. ''Već smo razgovarali o podacima koje imamo o mogućoj umešanosti Anglosaksonaca u ovaj teroristički napad na međunarodnu energetsku infrastrukturu'', rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da ostale detalje treba otkriti u toku ''transparentne međunarodne istrage'', i istakao da se takva istraga ne odvija i da ruskoj strani nije dozvoljeno da se pridruži bilo kakvom pokušaju istrage, prenosi Rojters.

14.06 Ukrajinska vojska: Poplave prinudile ruske trupe na povlačenje

Poplave izazvane uništenjem brane hidroelektrane Kahovka na jugu Ukrajine prinudile su ruske trupe u Hersonskoj oblasti da se povuku pet do 15 kilometara, izjavila je danas portparolka južne ukrajinske komande Natalija Humenjuk. Humenjuk je za ukrajinsku televiziju rekla da je preraspoređivanje trupa "praktično prepolovilo" rusko granatiranje u regionu Hersona.

13.26 Leontijev: Ukrajina šest meseci pripremala uništenje brane Kahovka

Ukrajinske trupe pripremale su se više od šest meseci da unište hidroelektranu Kahovka pre nego što su izvršile poslednji, razorni udar, izjavio je danas ruski šef administracije Nove Kahovke, Vladimir Leontijev. On je istakao da je ''čudnom slučajnošću'' vodostaj uzvodno od brane Kahovka bio podignut za 1,5 metara pre nego što je ukrajinska vojska srušila branu 6. juna, prenosi TASS.

''Njihove bespilotne letelice bile su iznad tog područja, i savršeno su znali gde će svaka raketa sistema HIMARS američke proizvodnje, koju su kijevskom režimu isporučile zapadne zemlje, pogoditi ciljeve i znali su u kakvom je sranju HE. Završni udar pao je upravo na slabe delove brane'', rekao je Leontijev.

Associated Press • Euronews Serbia

12.30 Crveni krst: Mine koje plutaju posle poplave mogu da predstavljaju opasnost za civile

Mine koje plutaju rekom Dnjepar posle uništavanja brane u Novoj Kahovki mogu da predstavljaju veliku opasnost za civile širom južne Ukrajine narednih decenija, saopštio je danas Crveni krst.

Neki ruski zvaničnici kažu da je moguće da se brana urušila, a vode su, takođe, razlile veliki broj mina postavljenih tokom 15-mesečnog rata i niko ne zna gde su: moguće je da su i dalje u minskim poljima, ali je isto tako moguće da su u rečnom mulju ili na poljoprivrednim poljima, baštama ili putevima na velikoj površini.

"U prošlosti, znali smo gde leži opasnost. Sada, ne znamo. Jedino što znamo je da su negde nizvodno. Sa jezom dočekujemo vesti koje stižu", rekao je šef Jedinice za dekontaminaciju oružja pri Međunarodnom komitetu Crvenog krsta Erik Tolefsen, dodajući da su podvodne mine iz Drugog svetskog rata bile aktivne u Danskoj u 2015. godini.

Osim nagaznih mina za neprijateljsku vojsku, obe strane su koristile i veliku količinu artiljerijskih granata i protivtenkovskih mina.

Associated Press • Euronews Serbia

12.20 Eksplozije u Lugansku

Projektili su danas preleteli Lugansk, a nekoliko eksplozija se moglo čuti u tom gradu u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, javio je dopisnik agencije TASS. Zvuci projektila čuli su se u centru Luganska oko 8.00, dok je veliki broj eksplozija odjeknulo nekoliko minuta kasnije. "Pretpostavljamo da je Lugansk napadnut projektilima. Razjašnjavamo situaciju", rekao je penzionisani pukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

12.10 EU započela pravno procesuranje Poljske zbog zakona o ruskom uticaju

Evropska komisija je danas saopštila da je preduzela prvi korak u pravnom procesuiranju Poljske zbog zakona o ispitivanju ruskog uticaja za koji kritičari navode da bi mogao da dovede do zabrane delovanja opozicionih političara. "Evropska komisija je danas otvorila postupak tako što je poslala zvanično pismo opomene Poljskoj zbog kršenja zakona EU“, navodi se u saopštenju EK.

10.36 Leontjev: Pet osoba poginulo nakon uništenja hidroelektrane Kahovska

Pet osoba je poginulo nakon rušenja hidroelektrane Kahovska u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine, izjavio je načelnik gradskog okruga Novokahovka, Vladimir Leontjev. On je naveo da je danas potvrđeno da se od sedam osoba koje su vođene kao nestale, njih pet udavilo, prenosi RIA Novosti. "Sada evakuišemo preostalu dvojicu“, rekao je Leontjev. Rusija i Ukrajina se uzajamno optužuju za rušenje dela Kahovske hidroelektrane na Dnjepru, na jugu Ukrajine.

Associated Press

10.28 Zelenski posetio Hersonsku oblast

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je Herson nakon što je granatirana brana Nova Kahovka. U postu na Telegramu Zelenski je napisao da je tokom radne posete Hersonskoj oblasti održan i koordinacioni sastanak o sanaciji štete, a ključne teme bile su:

"Operativna situacija u regionu kao posledica katastrofe, evakuacija stanovništva iz potencijalnih poplavnih zona, otklanjanje vanrednog stanja izazvanog eksplozijom brane, organizacija održavanja života u poplavljenim područjima. Takođe, izgledi za obnavljanje ekosistema regiona i operativne vojne situacije u oblasti katastrofe izazvane ljudskim faktorom", napisao je Zelenski.

"Važno je izračunati štetu i izdvojiti sredstva za obeštećenje stanovnika pogođenih katastrofom i razviti program za nadoknadu gubitaka ili premeštanje preduzeća u oblasti Herson"

Telegram/printscreen

 

08.50 Kijev: Oko 600 kvadratnih kilometra Hersonske oblasti pod vodom

Oko 600 kvadratnih kilometara Hersonske oblasti na jugu Ukrajine je pod vodom, od čega se 68 odsto nalazi na levoj obali reke Dnjepar koju kontroliše Moskva, saopštile su ukrajinske vlasti. Guverner Hersonske oblasti Oleksandar Prokudin je na Telegramu napisao da prosečan vodostaj jutros iznosi 5,61 metar, prenosi Rojters.

Associated Press

08.05 Sastaju se Bajden i Sunak, rat u Ukrajini "prioritet razgovora"

Američki predsednik Džo Bajden dočekaće britanskog premijera Rišija Sunaka, što će biti Sunakova prva poseta Beloj kući od kada je premijer. Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da će ruska invazija na Ukrajinu biti "prioritet u razgovorima", prenosi AP. SAD i UK su dva najveća donatora ukrajinske vojske i imaju centralnu ulogu u dugoročnim naporima najavljenim prošlog meseca da se obuče ukrajinski piloti za borbene avione F-16.

07.18 Porošenko: Ništa neće zaustaviti ukrajinsku kontraofanzivu

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je rušenje brane Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti "katastrofa" za Ukrajinu. "Pogođeni smo u srce, ovo je najveća katastrofa koju je napravio čovek u 21. veku", rekao je Porošenko za CNN. On je takođe naveo da će artiljerijski kamioni biti poslati na jug ka brigadi koja je sada u "toku završnih priprema za kontraofanzivnu operaciju", i ocenio da je moguće da je katastrofu na brani izazvala Rusija da bi zaustavila kontraofanzivu, ali da svakako ukrajinske trupe neće biti sprečene da je izvedu. 

07.11 Grosi: Nivo vode u rezervoarima NE Zaporožje opada 5-7 centimetara na sat

Nivo vode u rezervoarima za hlađenje reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje opada za 5-7 centimetara na sat, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi. "Tamo postoji rezervoar i veliki broj unutrašnjih kanala koji obezbeđuju da voda stalno cirkuliše kako bi reaktori mogli kontinuirano da se hlade. Ako bi postrojenje ostalo bez vode, onda bismo imali veoma ozbiljnu situaciju", rekao je juče Grosi u intervjuu za CNN.

Prema njegovim rečima, ne postoji neposredan rizik od nestanka vode koja je tamo dostupna, ali situacija je ozbiljna jer se nivo vode neprekidno smanjuje.

AP Photo

 

07.07 Razgovarali Gutereš i Makron, Francuska kao pomoć šalje deset tona opreme

Humanitarna situacija u Ukrajini nakon urušavanja brane Nova Kahovka bila je tema razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, navodi se u saopštenju Jelisejske palate. 

"Predsednik republike je naveo činjenicu da će Centar za krizne situacije uz podršku Ministarstva spoljnih poslova vrlo brzo poslati prvi konvoj od oko deset tona opreme za hitne potrebe civilnog stanovništva (zdravstvo, higijena, prečišćavanje vode, prenosive cisterne)", navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

07.00 Kijev independent: Tri osobe stradale u poplavama

Tri osobe su poginule u poplavama koje su se dogodile prilikom razaranja brane Nova Kahovka na jugu Ukrajine, javili su lokalni mediji, što su prvi potvrđeni smrtni slučajevi. Pozivajući se na Jevgena Riščuka, prognanog gradonačelnika grada Oleški, koji su okupirali Rusi, list "Kijev independent" objavio je da su se "troje ljudi udavilo" u oblasti Herson.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

06.58 Zelenski pozvao na brzu humanitarnu reakciju međunarodne zajednice

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je sinoć situaciju u okupiranom delu Hersonske oblasti kao "katastrofalnu" jer je nivo vode juče nastavio da raste nakon što su se brana Nova Kahovka i hidroelektrana srušile u utorak rano ujutru.

"Danas smo ceo dan fokusirani na posledice ruskog terorističkog napada na hidroelektranu (Nova) Kahovka. Poplavljeno je desetine naselja na teritoriji pod našom kontrolom. Poplavljene su hiljade kuća", rekao je Zelenski tokom svog noćnog obraćanja, prenosi CNN.

06.55 IAEA će povećati broj inspektora u Zaporožju nakon vanredne situacije u Kahovki

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) povećaće broj svojih inspektora u nuklearnoj elektrani Zaporožje, posle eksplozije u hidroelektrani Kahovka, rekao je juče generalni direktor agencije Rafael Grosi u intervjuu za RIA Novosti.

On je objasnio da nakon proboja na stanici, koja se nalazi na Dnjepru, IAEA prati smanjenje nivoa vode koja se koristi za hlađenje reaktora nuklearne elektrane Zaporožje kako bi se izbegle "radiološke posledice".

06.48 Sunak: Ne možemo sa sigurnošću reći da li je Rusija uništila branu u Ukrajini

Premijer Velike Britanije Riši Sunak izjavio je juče da London još uvek ne može da kaže da li je Rusija odgovorno za uništenje brane Nova Kahovka, na jugu Ukrajine.

"To ne mogu definitivno da kažem. Naše obaveštajne i vojne službe rade na tome", rekao je Sunak, odgovarajući na pitanje novinara, prenosi Rojters.
Istakao je da će, ukoliko se dokaže da je brana namerno uništena, to biti novo dno.

"To je onda akt varvarizma ruske strane", poručio je Sunak.

06.27 Kijev: 29 gradova i sela poplavljeno zbog napada na Kahovku

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko saopštio je da je napad na branu Kahovka doveo do toga da je poplavljeno 29 gradova i sela duž reke Dnjepar. On je na Telegramu naveo da je 10 od tih naseljenih mesta na ukrajinskoj strani reke, prenosi BBC. Šef ukrajinske vojne uprave u Hersonu Oleksandr Prokudin prethodno je saopštio da je Ukrajina evakuisala oko 1.700 ljudi iz poplavljenih područja od 13 časova po lokalnom vremenu.

Associated Press

06.15 Putin: Napad na Kahovku varvarski zločin, ekološka i humanitarna katastrofa

Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom napad na HE Kahovka nazvao "varvarskim zločinom" koji je doveo do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmera. Putin je naglasio da Kijev, na predlog Zapada, nastavlja da zaoštrava situaciju i koristi "teroristička sredstva", navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi TASS. Dodaje se da su se dvojica lidera složila da održavaju redovnu komunikaciju.

06.05 Rusija: Ukrajinski diverzanti digli cevovod za dpšremanje  amonijaka kod Harkova

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinska diverzantska grupa digla u vazduh u ponedeljak uveče cevovod u oblasti Harkov, a budući da je bilo i civilnih žrtava čin je nazvan terorističkim, navode RIA Novosti.

Nekoliko eksplozija je moglo da se čuje na cevovodu u okrugu Kupjansk, rekao je šef regionalne vojne administracije Oleg Sinegubov kojeg je imenoval Moskva, preneo je TASS. Prema Sinegubovu, čulo se šest eksplozija u blizini pumpne stanice u selu Maksjutovka.

05.55 Pogledajte kako izgleda Herson nakon rušenja brane:

05.40 Rusija: Ukrajinska vojska granatirala naselje u Rusiji na dva kilometra od granice

Guverner ruskog regiona Belgorod Vjalčeslav Gladkov rekao je da je Ukrajina granatirala naselje Grafovka, koje se nalazi na oko dva kilometara od ukrajinske teritorije, i da je koristila projektile "grad". Gladkov je dodao da su neke od granata pale u blizini škole i da su oštetile zgrade, ali da nije bilo žrtava, preneo je Rojters. Kijev zasad nije komentarisao ove optužbe, dok britanska novinska agencija navodi da nije mogla nezavisno da potvrdi ovu informaciju.

Komentari (0)

Evropa