Evropa

Kineski ambasador: Seul se kladi na pogrešnog igrača u rivalstvu SAD i Kine

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2023

-

12:29

Kineski ambasador: Seul se kladi na pogrešnog igrača u rivalstvu SAD i Kine
Kineski ambasador: Seul se kladi na pogrešnog igrača u rivalstvu SAD i Kine - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski ambasador u Seulu Sjing Hajming upozorio je Južnu Koreju da se možda "kladi na pogrešnog igrača" kada je u pitanju američko-kinesko rivalstvo, prenosi Rojters.

"U situaciji u kojoj SAD vrši pritisak na Kinu svom svojom snagom, neki se klade da će SAD pobediti, a da će Kina da izgubi. Ovo je očigledno pogrešna odluka i neuspeh da se pravilno shvati tok istorije. Uveravam vas, oni koji se klade na poraz Kine definitivno će zažaliti zbog toga", rekao je Sjing.

On je pozvao Južnu Koreju da zaustavi "politiku odvajanja" od Kine, kako bi dve zemlje ojačale ekonomske i diplomatske odnose. 

Sjing to rekao na sastanku sa Li Džae Mjungom, liderom Demokratke stranke, najjače južnokorejske opozicione partije, koji je kritikovao predsednika države Jun Suk-jola zbog favorizovanja savezništva sa SAD, na štetu odnosa s Pekingom, glavnim trgovinskim partnerom Seula.

Kineski diplomata je okrivio južnokorejske vlasti za "poteškoće" u bilateralnim odnosima,  i rekao da ne uvažavaju dovoljno ključne interese Pekinga, uključujući Tajvan, dok je s druge strane primetan uticaj SAD.  

On je upozorio Seul da ne donosi "pogrešan sud" o najmnogoljudnijoj zemlji sveta, pogotovo ne zbog "uplitanja spoljnog faktora poput američkog pritiska". Seul i Peking pooštrili su retoriku u aprilu zbog Junovih izjava o Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom.

U intervjuu za Rojters, Jun je izjavio da iza dizanja tenzija oko Tajvana stoje pokušaji za promenom statusa kvo upotrebom sile, što je promena koju, kako je rekao, ne odobrava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa