Fokus

SAD će odgovoriti na kineski nadzor američkih kompanija

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2023

-

23:29

SAD će odgovoriti na kineski nadzor američkih kompanija
SAD će odgovoriti na kineski nadzor američkih kompanija - Copyright Tanjug AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Države će odgovoriti na kinesko ciljanje američkih firmi, koje Vašington smatra politički motivisanim i nepravednim, izjavio je danas američki ambasador u Kini Nikolas Berns.

On je rekao da su kineski vlasti poslednjih meseci izdvojile i počele sa pojačanim nadzorom pet američkih kompanija: Micron, Deloitte, Bain&Company, Capvision i Mintz Group.

"To se ne dešava kompanijama drugih zemalja, ali se dešava našim", rekao je Berns, prenosi Rojters.

On je ocenio da je reč o potezima političke prirode.

"Iz kineske perspektive to izgleda kao uzvraćanje, ali to je pogrešno. Očigledno ćemo se odupreti ovome i uzvratićemo", poručio je Berns.

Američki diplomata je dodao da SAD ograničavaju mogućnost američkih kompanija da Kini prodaju naprednu tehnologiju, poput naprednih poluprovodnika.

"Dok se takmičimo, važno je da upravljamo tom utakmicom tako da ona ima granice, a to je da takmičenje mora da bude mirno", rekao je on.

Nekoliko američkih kompanija suočilo se sa pojačanim nadzorom u Kini poslednjih meseci, uključujući američkog proizvođača memorijskih čipova Micron Technology, za koji je kineski regulator sajber prostora u maju saopštio da će mu biti zabranjena prodaja operaterima kritične infrastrukture u Kini. 
 

Komentari (0)

Svet