Evropa

Desničari u Francuskoj digli glas nakon napada na decu kod jezera Ansi

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2023

-

11:17

Desničari u Francuskoj digli glas nakon napada na decu kod jezera Ansi
Desničari u Francuskoj digli glas nakon napada na decu kod jezera Ansi - Copyright Tanjug/Florent Pecchio/L'Essor Savoyard via AP

veličina teksta

Aa Aa

Napad na decu kod jezera Ansi u francuskim Alpima bio je povod desničarima i ultra-desničarima da zahtevaju pooštravanje uslova za prijem stranaca u Francuskoj, preneo je "Mond".

Međutim, pojedini političari su požurili sa osudama na račun islamskih ekstremista, kada su čuli da je napadač Sirijac, jer se ispostavilo da je u pitanju hrišćanin, koji je navodno tokom napada na četvoro dece nožem vikao: "U ime Hrista".

Bivši lider Nacionalnog okupljanja Marin le Pen prvo je reagovala putem Tvitera, rekavši da je užasnuta napadom, a onda je, kako navodi "Mond", prepustila političku eksploataciju događaja predsedniku stranke Žordanu Bardeli.

"Posle tragedije u Ansiju, cela naša migraciona politika i niz evropskih pravila se moraju dovesti u pitanje", naveo je Bardela na Tviteru.

Tanjug/Florent Pecchio/L'Essor Savoyard via AP

 

Međutim, već danas, Le Pen je promenila ton i koristila oštre reči, osuđujući neuspehe aktuelne politike i pozivajući Francusku da povrati svoj suverenitet u pogledu politike prema migrantima, kako se "više ne bi potčinjavali neprilagođenim pravilima Evropske unije".

Ona je kritikovala ministra unutrašnjih poslova Žerala Darmanena zato što je u četvrtak prihvatio reformu migracione politike EU, koja predviđa obaveznu solidarnost između država da primi određen broj tražilaca azila.

"To je neprihvatljivo. Gospodin Darmanen, koji pokušava da se predstavi kao neko odlučan, nikada nije trebalo da prihvati ovu situaciju", rekla je Le Pen za "Evropu 1".
 

Komentari (0)

Evropa