Evropa

Holandski sud dozvolio korištenje šifrovanih servisa za razmenu poruka kao dokaz

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2023

-

18:52

Holandski sud dozvolio korištenje šifrovanih servisa za razmenu poruka kao dokaz
Holandski sud dozvolio korištenje šifrovanih servisa za razmenu poruka kao dokaz - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandske vlasti mogu da koriste informacije iz zaplenjenih šifrovanih servisa za razmenu poruka kao dokaz, presudio je danas Vrhovni sud u vezi sa porukama presretnutim sa EncroChat-a i SkyECC-a. 

Nekoliko sudova je zatražilo od Vrhovnog suda da odluči o ovom pitanju na zahtev branilaca.
Državno tužilaštvo je koristilo poruke koje su kriminalci slali jedni drugima putem ovih aplikacija kao dokaz u nekoliko krivičnih postupaka.

Budući da su serveri ovih aplikacija bili u Francuskoj i da su ih presrele francuske vlasti, advokati su izneli prigovor da nemaju pristup načinu na koji su podaci dobijeni, delom i zato što se korišćeno sredstvo presretanja smatra francuskom državnom tajnom, prenosi NL Times. 

Tužilaštvo je navelo da se primenjuje "princip poverenja među državama", koji se zasniva na opštem poverenju u pravni sistem druge države, što je slučaj između Holandije i Francuske.

Takođe je navelo da su dve zemlje uspostavile zajedničke timove za istraživanje šifrovanih poruka preko SkiECC-a i EncroChat-a.

Vrhovni sud se saglasio da se ovde primenjuje princip međudržavnog poverenja, što podrazumeva da holandski sudovi pretpostavljaju da su francuske vlasti svoje istrage sprovele zakonito i da su rezultati pouzdani. 

"Holandski sud je u obavezi da detaljnije raspravlja o pouzdanosti rezultata samo ako postoje konkretne indikacije suprotnog", saopštio je Vrhovni sud, napominjući da se iz tog razloga poruke presretnute sa servera EncroChat i SkiECC mogu koristiti kao dokaz u holandskim krivičnim predmetima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa