Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Novi napadi na Odesu, Grosi: Preduzete mere za bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/06/2023

-

07:40

RAT U UKRAJINI Kijev: Novi napadi na Odesu, Grosi: Preduzete mere za bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje
RAT U UKRAJINI Kijev: Novi napadi na Odesu, Grosi: Preduzete mere za bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 477 dana, a borbe se vode nesmanjenom žestinom. Ukrajina je saopštila da njene snage napreduju u kontraofanzivi protiv ruske vojske, navodeći da su vođene "izuzetno žestoke" borbe, dok Moskva negira te tvrdnje navodeći da su ukrajinske snage bezuspešno pokušale da pokrenu ofanzivu na južni Donjeck, Zaporožje i Donjecki front. Generalni sekretar  NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je ukrajinska kontraofanziva još u početnoj fazi i da se ne zna da li će biti prekretnica u ratu jer "što više Ukrajina bude napredovala, to će biti jača pozicija zvaničnog Kijeva za pregovaračkim stolom".

Ključni događaji:

  • Eksperti UN-a zabrinuti zbog "rasprostranjene torture" Rusa nad Ukrajincima
  • Afrički lideri će Kijevu i Moskvi predložiti plan za izgradnju poverenja
  • Kadirov: Čečenski borci poslati na granicu Rusije sa Ukrajinom
  • Stoltenberg: Još je rano, ne znamo da li će kontraofanziva Kijeva biti prekretnica
  • Ruska duma usvojila zakon kojim se osuđenicima omogućava da se bore u Ukrajini
  • Kuleba: NATO-u je potrebna Ukrajina kao saveznik, a ne kao privilegovani partner
  • Oko 45 naselja i dalje je poplavljeno u Hersonskoj oblasti
  • Holandija započinje obuku ukrajinskih pilota za F-16 u narednim mesecima

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.30 Kadirov: Čečenski borci poslati na granicu Rusije sa Ukrajinom

Čečenski borci raspoređeni su u ruskoj oblasti Belgorod, koja se graniči sa Ukrajinom, kako bi sprečili napade "ukrajinskih diverzantskih grupa", izjavio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov.

Belgorodska oblast je u poslednjih mesec dana prijavila niz prekograničnih upada ''proukrajinskih ruskih partizanskih grupa koje sebe nazivaju protivnicima predsednika Vladimira Putina'', javlja Rojters.

Kadirov je rekao da su borci bataljona „Zapad-Ahmat” raspoređeni u blizini pograničnog sela Nehotejevka i kontrolnog punkta u okrugu Graivoron, mestu prekograničnog napada u maju.

"Stanovnici teritorija uz granicu sa Ukrajinom mogu biti mirni. Ko god uđe u naše granice dobiće munjevit odgovor", napisao je Kadirov na Telegramu.

Ukrajina negira umešanost u prekogranične napade, dodaje Rojters.

19.40 Eksperti UN-a zabrinuti zbog "rasprostranjene torture" Rusa nad Ukrajincima

Grupa eksperata Ujedinjenih nacija saopštila je danas da se obratila vlasti u Moskvi u vezi sa zabrinutošću zbog torture ruskih vojnih snaga nad ukrajinskim civilima i ratnim zarobljenicima. Eksperti UN su u saopštenju naveli da je navedeno mučenje podrazumevalo električne šokove, stavljanje kapuljača i lažne egzekucije, kao i da je korišćeno zarad izvlačenja obaveštajnih podataka ili prisilnih priznanja, preneo je Rojters.

Dodali su da je to rezultiralo oštećenjem unutrašnjih organa, napuknutim kostima i prelomima, moždanim udarima i psihičkim traumama. Moskva je ranije poricala da je mučila ili maltretirala ratne zarobljenike i osporavala osude da namerno napada civile u Ukrajini.

Dok su optužbe o mučenju ranije bile iznošene protiv obe strane u 15-mesečnom sukobu, tim nezavisnih eksperata UN sada napominje da metode ruskih snaga možda imaju podršku države.

Specijalni izvestilac UN za pitanja u vezi s mučenjem Alis Džil Edvards kaže da "konzistentnost i metode torture sugerišu da nivo koordinacije, planiranja i organizacije potiče od nadređenih".

"Poštovanje nadređene komande ili političkih direktiva ne može biti opravdanje za mučenje, a nezavisni organi bi trebalo da svaku umešanu osobu odmah istraže i krivično gone", rekla je ona.


18.20 Afrički lideri će Kijevu i Moskvi predložiti plan za izgradnju poverenja

Afrički lideri mogli bi da predlože niz "mera za izgradnju poverenja" tokom svojih početnih napora da posreduju u sukobu između Rusije i Ukrajine, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

Te mere bi mogle da uključuju povlačenje ruskih trupa, uklanjanje taktičkog nuklearnog oružja iz Belorusije, suspenziju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje protiv Putina i ublažavanje sankcija. Na listi se nalazi i "bezuslovni ugovor o žitu i đubrivu".

"Pomenute mere imaju za cilj da olakšaju stvaranje ambijenta pogodnog za prekid vatre, a to će omogućiti stranama da izgrade poverenje i da razmotre formulisanje svojih strategija za obnovu mira", navodi se u dokumentu. 

Sporazum o prekidu neprijateljstava mogao bi da usledi i trebalo bi da bude praćen pregovorima između Rusije i Zapada, navodi se u dokumentu.

Predsednik Senegala Meki Sal i predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa predvode delegaciju, koja uključuje lidere Zambije, Komorskih ostrva i Egipta, koja će otputovati u Kijev u petak i Sankt Peterburg u subotu. Očekuje se da se delegacija sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

16.38 Pavel: Rusi koji žive na Zapadu treba da budu pod strožim nadzorom

Rusi koji žive u zapadnim zemljama trebalo bi da budu pod strožim nadzorom bezbednosnih službi dok Rusija vodi rat u Ukrajini, izjavio je danas češki predsednik Petr Pavel.

''Verujem da bi, kao i u slučaju brojnih svetskih sukoba u prošlosti, kada je rat u toku, mere bezbednosti koje se odnose na ruske državljane trebalo da budu strože nego u normalnim vremenima. Dakle, sve Ruse koji žive u zapadnim zemljama treba pratiti mnogo više nego u prošlosti'', rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

On je naveo da je to ''cena rata'', prenosi Rojters.

16.01 Grosi: Preduzete mere za bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje

Direktor Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi saopštio je danas da su preduzete su "brojne mere" za stabilizaciju situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini. On je tokom posete nuklearki koja je usledila je posle rušenja brane Kahovka prošle nedelje, što je ugozilo rezervoare iz kojih reaktori dobijaju rashladnu vodu, ocenio da je situacija u Zaporožju "ozbiljna", ali da je nivo rashladne vode dovoljan.

Grosi je rekao i da će inspektori IAEA ostati u tom postrojenju, prenose RIA Novosti.

"Inspektori će i dalje ostati ovde i rad na proceni situacije će se nastaviti", naveo je on.

Grosi je izrazio očekivanje da će nuklearna elektrana Zaporožje raditi punim kapacitetom nakon prestanka neprijateljstava.

13.20 Kijev: Kontraofanziva napreduje uprkos otporu ruskih trupa

Kijev je u četvrtak podneo izveštaj o napretku u kontraofanzivi, uprkos snažnom otporu ruskih trupa.

"Oružane snage napreduju postepeno, ali stalno. U isto vreme, neprijatelj pruža snažan otpor na južnom frontu. Oko žarišta fronta u Bahmutu, neprijatelj povlači dodatne rezerve i svim silama pokušava da spreči napredovanje ukrajinskih snaga", navela je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar, prenosi AFP.

Ipak, Malijar je rekla da je u pitanju napredovanje veće od tri kilometra u oblasti Bahmuta.

Oleksij Gromov iz Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga rekao je da su povratili kontrolu nad sedam naselja i više od 100 kvadratnih kilometara teritorije.

Rusija tvrdi da je odbila sve ukrajinske napade.

11.51 Dnjeprjani pod artiljerijskom vatrom, lokalna administracija saopštila da je poginulo dete

Jedno dete je poginulo u ukrajinskom granatiranju sela Dnjeprjani u Hersonskoj oblasti, saopštila je uprava gradskog okruga Novokahovka.

U saopštenju se navodi da je poginulo dete imalo godinu i četiri meseca i da se u vreme granatiranja nalazilo u dvorištu kuće.

Administracija je prethodno saopštila da je Dnjeprjani pod artiljerijskom vatrom i da ima ranjenih i poginulih, prenele su RIA Novosti.

11.26 Grosi stigao na teritoriju Zaporoške oblasti

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi stigao je danas na teritoriju Zaporoške oblasti, koju kontroliše Rusija, gde treba da poseti nuklearnu elekranu u Energodaru, javile su RIA Novosti.

Grosi je odložio za juče planiranu posetu nuklearnoj elektrani u Zaporožju, koja je pod ruskom kontrolom, dok se ne poboljša bezbednosna situacija, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik ukrajinske vlade, preneo je Rojters. 

Ruska novinska agencija Interfaks objavila je da je ruski lokalni zvaničnik rekao da će Grosi posetiti nuklearku danas.

11.00 Moskva pozvala kanadskog diplomatu na razgovor u MSP

Kanadski diplomatski predstavnik u Moskvi Brajan Ebel, koji je danas pozvan u rusko ministarstvo spoljnih poslova na razgovor, dobio je protesnu notu zbog namere Otave da zapleni ruski teretni avion An-124, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Ruska strana naglasila je da smatra da je potez kanadskog premijera Džastina Trudoa da pokloni avion kijevskom režimu cinična krađa", dodalo je rusko ministarstvo, preneo je Tass.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je, takođe, upozorilo da će potezi Otave imati ozbiljne posledice za rusko-kanadske odnose, koji su, kako se navodi, "na ivici kolapsa zbog Trudoove greške".

10.02 Stoltenberg: Razgovaraće se o povećanju proizvodnje oružja i municije

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a i industrijski partneri razgovaraće danas i sutra o tome kako dalje pojačati proizvodnju oružja i municije, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao novinarima u Briselu da je standard za zemlje NATO da troše dva odsto BDP-a za odbranu i da je to minimum za, kako je naveo, investiranje u zajedničku bezbednost.

Podrška NATO Ukrajini bitno utiče na situaciju na bojnom polju, istakao je Stoltenberg, preneo je Rojters.

09.58 Pogledajte prilog Euronews Srbija o događajima u Ukrajini

Euronews

09.25 Stoltenberg: Ruska nuklearna retorika "nepromišljena i opasna"

Ruska nuklearna retorika je "nepromišljena i opasna", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg novinarima pred sastanak ministara odbrane članica Alijanse u Briselu.

On je dodao da je "ponašanje Rusije deo obrasca na koji je NATO reagovao", i da se "mora nastaviti sa vojnom podrškom Ukrajini ako želimo pravedan i trajni mir".

Takođe, Stoltenberg je rekao da očekuje da lideri NATO govore o potrošnji na odbranu, ali da ne očekuje da će to biti dogovoreno do samita u Vilnjusu sledećeg meseca.

09.00 Muškarac prolazi biciklom pored raketirane zgrade u Hersonu

Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

08.45 Norveška i Danska poslaće Ukrajini dodatnih 9.000 komada artiljerijske municije

Norveška i Danska poslaće Ukrajini dodatnih 9.000 komada artiljerijske municije, saopštilo je danas norveško Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da je Norveška već poslala Ukrajini 7.000 komada artiljerijske municije iz sopstvenih zaliha.

Ta municija se može koristiti u nekoliko vrsta artiljerije, uključujući američku samohodnu haubicu M109 koje je Norveška ranije poslala Ukrajini, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

07.30 Južna vojna komanda Ukrajine: Još jedan napad na Odesu, oboreno 20 dronova

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je, pored Krivog Roga, i Odesa bila meta ruskih udara tokom noći, nakon što je već pretrpela smrtonosni talas napada u sredu.

Južna vojna komanda Ukrajine objavila je saopštenje rano jutros, u kojem se navodi da Rusija napada "bespilotnim letelicama", i da postoji "pretnja od raketnog napada", dok se savetuje stanovnicima da odu u skloništa.

Zvaničnici su kasnije rekli da je svih 20 dronova kojima je napala ruska vojska, oboreno od strane ukrajinske PVO. U sredu su tri osobe poginule, a najmanje 13 povređeno u ruskom raketnom napadu na Odesu, prema saopštenjima iz Kijeva.

07.17 Aksjonov: Oboreno devet dronova na Krimu

Oboreno je devet dronova tokom noći i jutros na Krimu, a jedan od njih je eksplodirao u selu Dokučajevo i niko nije povređen, mada su razbijeni prozori na nekoliko kuća, rekao je lider Krima kog je postavila Moskva, Sergej Aksjonov.

07.00 Ukrajina: Pogođena dva industrijska civilna objekta u Krivom Rogu, značajna šteta

Ruske rakete pogodile su jutros dva industrijska objekta u centralnom ukrajinskom gradu Krivi Rog, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Vikul, a napad dronom je takođe prijavljen u Odesi.

Vikul je rekao da su tri rakete pogodile dva industrijska preduzeća "koja nemaju nikakve veze sa vojskom", pri čemu je povređen jedan 38-godišnji muškarac, prenosi Rojters.

Jedan automobil je oštećen delovima rakete koje je oborila protivvazdušna odbrana, a šteta je, kako je Vikul naveo, "značajna".

06.55 Oko 45 naselja i dalje je poplavljeno u Hersonskoj oblasti

U Hersonskoj oblasti, 45 naselja i dalje je poplavljeno kao posledica dizanja HE Kahovka, uključujući 28 na desnoj obali Dnjepra i 17 na levoj obali, objavila je Hersonska regionalna državna uprava na Telegramu, prenosi Ukrinform.Na desnoj obali poplavljene su 3.103 kuće, a od 14.30 prosečan nivo poplavljenosti je dva metra. 

06.37 Stoltenberg: Još je rano, ne znamo da li će kontraofanziva Kijeva biti prekretnica

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je ukrajinska kontraofanziva još uvek u početnoj fazi, te da ne zna da li ća ona biti prekretnica u ratu.

"Što više Ukrajina bude napredovala, to će ona biti jača za pregovaračkim stolom", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

06.15 Kuleba: NATO-u je potrebna Ukrajina kao saveznik, a ne kao privilegovani partner

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba razgovarao je juče telefonom sa šeficom diplomatije Nemačke Analenom Berbok o predstojećem samitu NATO u julu u Viljnusu i članstvu Ukrajine u toj organizaciji. 

"Stav Ukrajine je jasan: stvaranje saveta NATO-Ukrajina bez snažnog koraka ka članstvu je kao obezbeđivanje tenka bez mitraljeza. NATO-u je potrebna Ukrajina kao saveznik, a ne samo privilegovani partner", napisao je Kuleba na Tviteru.

05.55 Grosi odložio posetu nuklearnoj elektrani u Zaporožju zbog bezbednosne situacije

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi odložio je planirano putovanje i posetu nuklearnoj elektrani u Zaporožju, koja je pod ruskom kontrolom, dok se ne poboljša bezbednosna situacija, izjavio je juče neimenovani visoki zvaničnik ukrajinske vlade. 

05.30 Ruska duma usvojila zakon kojim se osuđenicima omogućava da se bore u Ukrajini

Donji dom ruskog parlamenta (Ruska duma) juče je usvojio predlog zakona kojim se omogućava da se građani sa krivičnim dosijeom bore u Ukrajini.

U predlogu zakona se navodi da je ruska vojska može da potpiše ugovor sa licima koja su izdržala kaznu, kojima je izbrisan krivični dosije, kao i sa građanima koji su izvršili krivična dela, sa izuzetkom onih koji su počinili teška krivična dela, prenosi Tas.

Dodaje se da će o zaključivanju takvih ugovora odluku donositi Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Dokumentom je omogućeno i oslobađanje od kazne ili brisanje krivičnog dosijea građanima koji su pozvani u vojsku ili su sklopili ugovor sa Oružanim snagama Ruske Federacije tokom perioda mobilizacije, vanrednog stanja ili rata.

Komentari (0)

Evropa