Evropa

RAT U UKRAJINI Švedska i SAD šalju novu pomoć Kijevu, Putin: Rusko nuklearno oružje stiglo u Belorusiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2023

-

08:07

RAT U UKRAJINI Švedska i SAD šalju novu pomoć Kijevu, Putin: Rusko nuklearno oružje stiglo u Belorusiju
RAT U UKRAJINI Švedska i SAD šalju novu pomoć Kijevu, Putin: Rusko nuklearno oružje stiglo u Belorusiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 478 dana. Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar navodi da ukrajinske snage napreduju postepeno, ali konstantno i uprkos otporu ruskih trupa, dok visoki oficir Oleksij Hromov navodi i podatak da je Ukrajina u proteklih nedelju dana oslobodila više od 100 kvadratnih kilometara teritorije u smeru Zaporožja. Preduzete su mere za bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje, poručuju iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Ključni događaji:

  • U toku ukrajinska kontraofanziva
  • Grosi: Preduzete mere za bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje
  • Eksperti UN-a zabrinuti zbog "rasprostranjene torture" Rusa nad Ukrajincima
  • Kadirov: Čečenski borci poslati na granicu Rusije sa Ukrajinom
  • Zelenski: Ključno je da Švajcarska dozvoli izvoz svog oružja u Ukrajinu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu
 

11.43 Poljski parlament usvojio zakon kojim se podržava ulazak Ukrajine u NATO

Donji dom poljskog parlamenta, usvojio je rezoluciju podrške ulasku Ukrajine u NATO, javio je danas Poljski radio.

"Uzimajući u obzir posvećenost ukrajinske nacije i njeno suvereno pravo da izabere sopstveni put razvoja, Sejm Republike Poljske u potpunosti podržava evropske i evroatlantske težnje Ukrajine", navodi se u rezoluciji, prenosi Kijev independent.

22.15 Lavrov: Rusija se neće oslanjati na zapadna obećanja

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov  danas je izjavio da se Moskva neće oslanjati na obećanja, pa čak ni na dokumenta koja bi Zapad mogao da ponudi kada je reč o bezbednosnim garancijama.

"Rat koji je pokrenut protiv Rusije je geopolitički", rekao je Lavrov u intervjuu za RT, prenosi TASS. On je naveo da Zapad pokušava da uspori konkurente i da se ovakva situacija može rešiti samo uz uvažavanje činjenice da je reč o geopolitičkom sukobu.

22.00 Zašto je kontraofanziva počela baš sada?

U prvoj nedelji ukrajinske kontraofanzive, Kijev tvrdi da je oslobodio više od 100 kvadratnih kilometara teritorije. Moskva negira uspeh ukrajinskih snaga, dok NATO uočava napredak.  Za to vreme, afrički lideri u Kijevu i Moskvi predstavljaju mirovno rešenje za sukobljene strane, ali analitičari tvrde da ni Kijev ni Moskva trenutno nisu zainteresovani za pregovore. Opštinije u posebnoj vesti.

20.29 Zaharova: Govori Ukrajine u Međunarodnom sudu pravde su obična farsa

Govori predstavnika Kijeva u Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju "Ukrajina protiv Rusije" bili su "demonstrativna farsa", dok su predstavnici Moskve argumentovano predstavili neosnovanost ukrajinskih tvrdnji, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Prema njenim rečima, spor je pokrenula Ukrajina u januaru 2017. godine.

19.55 Zelenski pozvao afričke lidere na svetski mirovni samit koji je u pripremi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da je pozvao afričke lidere da učestvuju na svetskom mirovnom samitu, čije je održavanje ranije predložio, i odbacio ideju o mirovnim pregovorima sa Moskvom.

Zelenski je prvi put predložio ideju o globalnom mirovnom samitu u novembru kada je izneo "formulu mira" od 10 tačaka, preneo je Rojters.Pomenuto mirovno rešenje predviđa potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, što je, kako se navodi u formuli, jedini održiv put do mira.

19.46 Evropska komisija će predložiti izmene budžeta EU kako bi podržala Ukrajinu

Evropska komisija će sledećeg utorka predložiti izmene budžeta Evropske unije kako bi podržala Ukrajinu u narednim godinama i kako bi se izborila sa većim troškovima servisiranja zajedničkog duga.

"Evropska unija je spremna da Ukrajini pruži održivu i predvidivu finansijsku podršku i nakon 2023. godine kako bi održala makrofinansijsku stabilnost i podržala rekonstrukciju", rekao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, prenosi Rojters.

19.03 Putin uskoro ide u posetu Turskoj

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se danas da će ruski lider uskoro posetiti Tursku, saopštio je danas savetnik u Kremlju Jurij Ušakov.

"Putin i Erdogan su se dogovorili da će poseta biti organizovana u bliskoj budućnosti, ali još nismo razgovarali o konkretnom danu i konkretnim datumima", rekao je Ušakov za Interfaks, prenosi Rojters. To bi bila prva poseta nekoj zemlji članici NATO od početka ruske invazije u Ukrajini 24. februara prošle godine.

17.45 Završen dvodnevni sastanak NATO, veća podrška Ukrajini ostaje ključna

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da su ukrajinske snage pojačale operacije duž linije fronta i da napreduju, ali da se suočavaju sa teškim terenom, ukopanim ruskim trupama i žestokim borbama.

U tom kontekstu, on je podvukao da sve veća podrška Ukrajini ostaje ključna, navodi se u saopštenju alijanse nakon završenog dvodnevnog sastanka u Briselu ministara odbrane NATO u okviru priprema za samit u Vilnjusu u julu.

17.28 Putin: Rusko nuklearno oružje stiglo u Belorusiju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva prebacila prvi kontingent nuklearnog oružja Belorusiji.

"Dogodilo se, prvi kontingent nuklearnog oružja je isporučen na teritoriju Belorusije", rekao je Putin na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, prenosi Blumberg. Dodao je da će prebacivanje taktičkog nuklearnog naoružanja biti završeno do kraja godine.

17.10 Švedska vlada potpisala paket podrške Ukrajini od 24 miliona dolara

Švedska vlada odlučila je danas za dvanaesti paket podrške Ukrajini, vredan blizu 23,7 miliona dolara, koji uključuje testiranje ukrajinskih pilota na borbenim avionima "Gripen" u vlasništvu te nordijske zemlje. U saopštenju se navodi da će najveći deo novca biti prosleđen kroz jedan britanski i jedan fond NATO-a, pored ostalog, za nabavku opreme za odbranu i vojnu obuku, preneo je Rojters.

16.45 Kanada u Letoniju šalje još 15 tenkova Leopard 2

Kanada će u Letoniji rasporediti 15 tenkova ''Leopard 2A4M'', u okviru napora NATO-a da izgradi borbeno sposobnu brigadu u toj zemlji koja se graniči sa Rusijom, saopštila je danas kanadska ministarka odbrane Anita Anand.

''Ovo će značajno povećati sposobnosti NATO-ove borbene grupe na čelu sa Kanadom u Letoniji, osiguravajući njenu kontinuiranu sposobnost da zaštiti istočni bok našeg saveza'', rekla je Anand, obraćajući se novinarima u Briselu.

''Dozvolite da budem jasna. Kanada i svi saveznici u NATO-u će uvek braniti svaki pedalj teritorije NATO-a, a mi raspoređujemo neophodne sposobnosti i osoblje da ispunimo to obećanje'', dodala je Anand, prenosi Rojters.

16.20 Blinken: SAD obezbeđuju 205 miliona dolara dodatne humanitarne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države pružiće Ukrajini dodatnih 205 miliona dolara humanitarne pomoći, izjavio je danas državni sekretar Entoni Blinken.

On je istakao da bi podrška trebalo da bude usmerena najugroženijim građanima Ukrajine i obuhvata hranu, sigurnu vodu za piće, usluge zaštite, obrazovanje, sredstva za život, pravnu pomoć, dostupnost skloništa, zdravstvenu zaštitu i još mnogo toga, preneo je Rojters.

Pomenuti novac biće korišćen i za pomoć članovima porodice kako bi održali kontakt ako su razdvojeni ili raseljeni, rekao je on.

15.18 Orban: Male šanse za mir jer Zapad preko Ukrajine želi da pobedi Rusiju

Mađarski premijer Viktor Orban je danas izjavio da su male šanse za uspostavljanje mira u Ukrajini jer Zapad, pre svega SAD, želi da pobedi Rusiju, a Kijev vidi kao sredstvo za postizanje tog cilja. U intervjuu za italijanski list Libero, naveo je da Evropa, sa izuzetkom Mađarske, ćuti zato što niko ne želi da izazove Vašington jer je svako ko se ne slaže sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom označen kao "putinista". "Ipak, tiha većina se slaže sa mnom i uveren sam da će se raspoloženje promeniti u roku od nekoliko meseci. Već vidim prve znake toga", rekao je Orban, prenosi MTI.

13.55 Ušakov: Rusija verovatno neće napustiti sporazum o žitaricama pre 17. jula

Jurij Ušakov, glavni spoljnopolitički savetnik Kremlja, rekao je u petak da je malo verovatno da će Rusija napustiti ugovor o izvozu žitarica Crnim morem pre nego što istekne 17. jula, preneli su državni mediji. Ruski zvaničnici su, međutim, rekli da ne vide razloga da se sporazum produži nakon toga, prenosi Rojters.

Vladimir Putin je ove nedelje rekao da Moskva razmatra povlačenje iz sporazuma, koji Ukrajini omogućava da isporučuje žito iz svojih crnomorskih luka, jer ju je Zapad "prevario" zbog obećanja da će ukloniti barijere ruskom izvozu žitarica i đubriva.

13.53 Tim eksperata: Rusija "vrlo verovatno" stoji iza urušavanja Kahovke

Urušavanje brane Kahovka na jugu Ukrajine je "vrlo verovatno" prouzrokovano eksplozivom koji je postavila Rusija, saopštio je danas međunarodni tim pravnih stručnjaka koji pomažu ukrajinskim tužiocima u njihovoj istrazi. U pitanju je tim eksperata koje finansiraju Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija, navodi NBC.

Eksperti međunarodne advokatske firme "Global Rights Compliance" bili su u poseti Hersonskoj oblasti od 10. do 11. juna, zajedno sa generalnim tužiocem Ukrajine i timom Međunarodnog krivičnog suda.

"Dokazi i analiza dostupnih informacije, koje uključuju seizmičke senzore i razgovore sa vrhunskim stručnjacima, ukazuju na to da postoji velika verovatnoća da je uništenje prouzrokovano eksplozivom koji je unapred postavljen na kritičnim tačkama unutar strukture brane", navodi se u preliminarnom izveštaju u koji je Rojters imao uvid.

Associated Press • Euronews Serbia

13.48 Troje povređenih u Kijevu

Dvoje dece i jedna starija žena povređeni su u Kijevskoj oblasti nakon ruskog raketnog napada, pri čemu je oštećeno više od 30 kuća, preneo je Kyiv Post pozivajući se na regionalnu policiju.

13.45 Balicki: Nema strateške predaje ruskih snaga u oblasti Zaporožja

Ruski guverner Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki izjavio je danas da ruske snage nisu predale nijedan strateški važan lokalitet ukrajinskim trupama koje pokušavaju da napreduju ka Zaporožju. "Neprijatelj je u proteklih devet dana pokušavao da probije odbranu u pravcu Zaporožja. U međuvremenu, nismo predali nijedan strateški važan lokalitet", poručio je Balicki na Telegramu, prenosi Rojters. Dodao je da će ruske snage iskoristiti priliku da "svare" neprijatelja na teritorijama gde im to koristi.

13.23 Velika Britanija izdvaja 60 miliona funti za ukrajinski fond NATO-a

Velika Britanija će izdvojiti 60 miliona funti za ukrajinski fond NATO-a, saopštila je danas vlada te zemlje. Time će sveukupni doprinos Londona fondu Alijanse iznositi preko 80 miliona funti, prenosi Rojters. "Ovaj novi doprinos je deo naše kontinuirane posvećenosti da Ukrajini obezbedimo opremu i obuku koja joj je potrebna", poručio je britanski ministar odbrane Ben Volas.

13.12 Matvijenko: Nemoguće produžiti sporazum o žitu u sadašnjim okolnostima

Predsednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko izjavila je danas da je "nemoguće" produžiti sporazum o žitu u sadašnjim okolnostima. Ona je, govoreći na marginama ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, poručila da su granice ruskog strpljenja iscrpljene, prenosi Rojters. Međutim, takođe je istakla da je važno izbeći pogoršanjae prehrambene krize kada je reč o siromašnijim zemljama.

13.07 Šeik Mohamed bin Zajed sa Putinom o situaciji u Ukrajini

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan, razgovarao je danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu o situaciji u Ukrajini i tom prilikom istakao da UAE podržavaju napore usmerene ka postizanju političkog rešenja. Šeik Mohamed bin Zajed je i ranije u više navrata isticao da je njegova zemlja spremna da bude posrednik u razgovorima između Rusije i Ukrajine, a on je u Rusiju doputovao nakon posete Beogradu, gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

12.27 Putin spreman da pregovara

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da bilo s kim razgovara o rešavanju ukrajinskog sukoba, saopšteno je danas iz Kremlja.

''Predsednik Putin bio je otvoren, i ostaje otvoren za bilo koje kontakte kako bi se razgovaralo o mogućim scenarijima za rešavanje ukrajinskog problema'', poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako navodi Rojters, ovo je saopšteno u danu kada je u Kijev doputovala afrička mirovna misija na čelu sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom, a koja bi trebalo da razgovara sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, nakon čega bi trebalo da doputuju u Sankt Peterburg i tamo razgovaraju sa Putinom.

11.35 Ukrajinska PVO oborila šest raketa

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je uspelo da obori šest projektila "Kalibr" i "Kindžal".

11.24 Kremlj: Putin planira posetu Turskoj na poziv Erdogana, datum nije preciziran

Ruski predsednik Vladimir Putin planira posetu Turskoj na poziv svog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, ali o konkretnim datumima još nije razgovarano, saopštio je danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov. "Predsednik Erdogan je potvrdio poziv našem predsedniku da poseti Tursku. Planovi postoje, ali o konkretnim datumima još nije razgovarano", rekao je Ušakov odgovarajući na pitanje da li je predsednik Ruske Federacije planirao put u Tursku, prenosi Interfaks.

11.00 Pogledajte Euronews Kocku: Izjava češkog predsednika koja je izazvala kritike

Češki predsednik Petar Pavel rekao je da ruske civile koji žive na zapadu treba da nadgledaju bezbednosne službe.

"Kada je počeo Drugi svetski rat, svo japansko stanovništvo koje je živelo u SAD takođe je bilo pod strogim režimom nadgledanja", naveo je Pavel u intervjuu za RSE.

On govori o odluci iz 1942. koju je potpisao predsednik SAD Frenklin Ruzvelt, a koja je otvorila put zatvaranju američkih Japanaca u logore. Pavelova izjava je izazvala mnoge kritike na durštvenim mrežama, a pojedini korisnici rekli su da je on ranije bio NATO general u obaveštajnom sektoru. Više o temi pogledajte u Euronews Kocki.

Euronews TV

10.50 Eksplozija na periferiji Kijeva

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvestio je o eksploziji u Kijevskoj oblasti Podilski.

10.44 PVO sistemi u punoj snazi nad Kijevom

Eksplozije su zabeležene u Kijevu tokom posete afričkih lidera u okviru mirovne misije, javlja državni emiter Suspilne. Prepostavlja se da je u pitanju rad PVO sistema koji je presreo dve rakete "Kalibr". Napad je usledio nedugo nakon što je predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa stigao u prestonicu u okviru mirovne delegacije za koju se takođe očekuje da poseti Moskvu.

10.00 Ramafosa stigao u Ukrajinu u okviru afričke mirovne misije

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa stigao je danas u Ukrajinu u okviru afričke mirovne misije, saopštilo je predsedništvo Južnoafričke Republike na svom nalogu na Tviteru.

Ramafosa bi trebalo da se danas sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a sutra da otputuje u Rusiji i razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, prenosi Rojters.

Predsedništvo Južnoafričke Republike objavilo je snimak na kojem se vidi kako Ramafosa dolazi u Buču, u blizini Kijeva, vozom, nakon putovanja preko Poljske, prenosi Rojters.

Zajedno sa predsednikom Senegala Makijem Salom,  Ramafosa je na čelu delegacije koja uključuje lidere Zambije, Komorskih ostrva i premijera Egipta.

09.56 Kanal 24: Rusi ispalili "Kalibre" sa Crnog mora

Ruska vojska je lansirala krstareće rakete "Kalibr" iz Crnog mora zbog čega su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine, prenosi ukrajinski Kanal 24.

09.01 Bonusi za vojnike koji su uništili "leoparde"

Ruske trupe koje su uništile tenkove nemačke proizvodnje "leopard" i oklopna vozila koja su isporučena Ukrajini dobiće bonuse, saopštilo je ministarstvo odbrane u petak. Ministarstvo je saopštilo da je ovo deo šire šeme nagrađivanja pre makojoj je više od 10.000 ruskih vojnika dobilo pojedinačne bonuse od početka rata pre skoro 16 meseci, prenosi Gardijan.

09.00 Sirski: Naši vojnici pobeđuju Ruse na njihovim položajima

"Neprijatelj stalno gubi tehniku kod Bahmuta, naši vojnici pobeđuju Ruse na njihovim položajima", napisao je na Telegramu ukrajinski general-pukovnik Oleksandar Sirski. On je objavio i video na kojem se, kako tvrdi, vidi da ukrajinske snage zauzimaju ruske položaje u blizini grada Bahmuta, oblasti oko koje se mesecima vode žestoke borbe. 

08.05 Britansko ministarstvo odbrane: Ubijen istaknuti ruski general u napadu na Zaporožje

Visoki ruski general Sergej Gorjačov poginuo je u ukrajinskom raketnom napadu na region Zaporožja u utorak, verovatno je bio vršilac dužnosti komandanta ruske vojske u trenutku svoje smrti, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane. Ministarstvo je na svom najnovijem obaveštajnom brifingu saopštilo da je general-major Gorjačov "gotovo sigurno" ubijen u napadu na komandno mesto na jugu Ukrajine. Ruski zvaničnik u Ukrajini Vladimir Rogov, potvrdio je smrt Gorjačova.

07.40 Afrički lideri spremaju niz "mera za izgradnju poverenja", žele da posreduju u stvaranju mira

Afrički lideri mogli bi da predlože niz "mera za izgradnju poverenja" tokom svojih početnih napora da posreduju u sukobu između Rusije i Ukrajine, navodi se u nacrtu okvirnog dokumenta koji je Rojters video. Predsednici Senegala i Južne Afrike predvode delegaciju uključujući egipatskog premijera i lidere Zambije i Komora, koja će otputovati u Kijev u petak i Sankt Peterburg u subotu, javila je novinska agencija. Očekuje se da će se sastati sa ukrajinskim i ruskim predsednikom.

07.13 Ukrajina: 150 dece ilegalno odvedeno iz Luganske oblasti

Ukrajina je saopštila da je 150 dece ilegalno odvedeno iz okupirane Luganske oblasti u Rusiju. Nacionalni centar otpora Ukrajine saopštio je da su deca odvedena iz Luganskog okruga Starobiljsk 8. juna u dva centra u okrugu Prikuban u ruskoj republici Karačaj-Čerkezi.

Takođe, navodi se se navodi da je 19.393 dece do sada ilegalno prebačeno u Rusiju sa ukrajinskih okupiranih teritorija, citirajući predsednika Volodimira Zelenskog prošlog meseca.

07.00 Konvoj IAEA zaustavljen na nekoliko minuta zbog pucnjave, nema povređenih

Konvoj Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA sa generalnim direktorom Rafaelom Grosijem morao je da se zaustavi na nekoliko minuta u povratku na teritoriju pod kontrolom Kijeva zbog pucnjave u toj oblasti, ali delegacija nije bila u neposrednoj opasnosti, saopštio je Rojtersu portparol IAEA. "Konvoj je zaustavljen i nekoliko minuta se jasno čula pucnjava, ali konvoj nije bio u neposrednoj opasnosti. IAEA nema drugih informacija o incidentu", rekao je portparol.

Tanjug AP/IAEA Press Office via AP

 

06.53 Zelenski: Vesti s prve linije fronta su pozitivne, ali situacija je teška

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u intervjuu za NBC News rekao da su vesti s prve linije uglavnom pozitivne, ali da je situacija teška. Kontraofanziva je vrlo važna za Ukrajinu, ne samo u smislu vraćanja teritorije, već i u dokazivanju da milijarde funti podrške Zapada nisu uzalud potrošene. "Naš herojski narod, naše trupe koje su sada na prvoj liniji suočavaju se s vrlo teškim otporom i razumemo zašto... Ako Rusija bude poražena sada, to zapravo znači da je izgubila rat", rekao je Zelenski.

Associated Press

06.20 Kadirov: Čečenski borci poslati na granicu Rusije sa Ukrajinom

Čečenski borci raspoređeni su u ruskoj oblasti Belgorod, koja se graniči sa Ukrajinom, kako bi sprečili napade "ukrajinskih diverzantskih grupa", izjavio je juče čečenski lider Ramzan Kadirov.

Belgorodska oblast je u poslednjih mesec dana prijavila niz prekograničnih upada ''proukrajinskih ruskih partizanskih grupa koje sebe nazivaju protivnicima predsednika Vladimira Putina'', javlja Rojters. Kadirov je rekao da su borci bataljona „Zapad-Ahmat” raspoređeni u blizini pograničnog sela Nehotejevka i kontrolnog punkta u okrugu Graivoron, mestu prekograničnog napada u maju.

06.05 Eksperti UN-a zabrinuti zbog "rasprostranjene torture" Rusa nad Ukrajincima

Grupa eksperata Ujedinjenih nacija saopštila je juče da se obratila vlasti u Moskvi u vezi sa zabrinutošću zbog torture ruskih vojnih snaga nad ukrajinskim civilima i ratnim zarobljenicima. Eksperti UN su u saopštenju naveli da je navedeno mučenje podrazumevalo električne šokove, stavljanje kapuljača i lažne egzekucije, kao i da je korišćeno zarad izvlačenja obaveštajnih podataka ili prisilnih priznanja, preneo je Rojters.

Dodali su da je to rezultiralo oštećenjem unutrašnjih organa, napuknutim kostima i prelomima, moždanim udarima i psihičkim traumama. Moskva je ranije poricala da je mučila ili maltretirala ratne zarobljenike i osporavala osude da namerno napada civile u Ukrajini.

05.38 Ko je general Valerij Zalužnji koji je među Ukrajincima popularan koliko i Zelenski

Za veliki broj Ukrajinaca, prvi među jednakima koji su zaslužni za odbranu zemlje je general Valerij Zalužnji, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga. Za ovih godinu i po dana, Zalužnji je prošao put od malo poznatog generala do jedne od najistaknutijih figura ukrajinske vojske. Detaljnije o njemu u posebnoj vesti.

profimedia

 

05.15 Grosi: Preduzete mere za bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje

Direktor Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi saopštio je juče da su preduzete su "brojne mere" za stabilizaciju situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini. On je tokom posete nuklearki koja je usledila je posle rušenja brane Kahovka prošle nedelje, što je ugozilo rezervoare iz kojih reaktori dobijaju rashladnu vodu, ocenio da je situacija u Zaporožju "ozbiljna", ali da je nivo rashladne vode dovoljan.

05.00 Gutereš: Nadam se pozitivnom ishodu planiranih razgovora Putina i čelnika Afrike

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš rekao je danas kako se nada pozitivnom ishodu planiranih razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina s afričkim čelnicima o budućnosti sporazuma koji omogućuje siguran izvoz žitarica iz Ukrajine u Crno more.

Komentari (0)

Evropa