Evropa

Ključni čovek za ukrajinsku kontraofanzivu: Ko je general Zalužnji koji je među Ukrajincima popularan koliko i Zelenski

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Kijev independent

15/06/2023

-

22:44

Ključni čovek za ukrajinsku kontraofanzivu: Ko je general Zalužnji koji je među Ukrajincima popularan koliko i Zelenski
Valerij Zalužnji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za veliki broj Ukrajinaca, prvi među jednakima koji su zaslužni za odbranu zemlje je general Valerij Zalužnji, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga. Za ovih godinu i po dana, Zalužnji je prošao put od malo poznatog generala do jedne od najistaknutijih figura ukrajinske vojske.

Dugo čekana ukrajinska kontraofanziva počela je nedavno, a upravo se Zalužnji smatra ključnom figurom za planiranje i izvršavanje ove operacije. Na poziciju na kojoj se sada nalazi, postavljen je u julu 2021. godine uz podršku predsednika Volodimira Zelenskog, a oni koji ga poznaju kažu da je imenovanje iznenadilo mnoge u vojsci, pa i samog Zalužnjog, piše BBC.

Mada je poznat kao ambiciozan i "moderan" komandant, ne smatra se prepotentnim i često se može čuti kako se šali sa podređenima, a samo sedam meseci od postavljenja, dobio je težak zadatak - komandovanje vojskom u odbrani od Rusije.

Na samom početku rata, ukrajinski zvaničnici pozivali su narod da ne paniči, i mada je bilo jasno da Rusija nije "osvojila Kijev za tri dana" kao što se govorilo, došla je opasno blizu prestonice.

Ukrajinski zvaničnici su razmatrali su da li da raznesu mostove u Kijevu, i kako prenosi ukrajinski ogranak BBC-ja, visoki vladin zvaničnik nazvao je Ivana Bakanova, koji je u to vreme bio šef Službe bezbednosti Ukrajine.

Ovaj zvaničnik je zahtevao da Bakanov naredi bezbednosnim snagama da dignu u vazduh mostove, kako Rusi ne bi mogli da pređu reku i kako bi ostali "odsečeni". Međutim, do toga nije dušlo nakon što se Zalužnji usprotivio kada mu je Bakanov izneo ideju.

"Ni pod kojim uslovima ne smemo to da uradimo. Bila bi to izdaja, kako civila, tako i vojske koja ostane na istočnoj obali", navodno je rekao Zalužnji zvaničnicima koji su ga pitali za mišljenje.

Nije da Zalužnji baš nema iskustva sa Rusima - pre sedam godina, 2014, imenovan je za zamenika komandanta na istoku Ukrajine, gde su se odvijali sukobi sa separatističkim snagama koje potpomaže Moskva.

U Ukrajini popularan koliko i Zelenski

Kako je rat sve više besneo, predsednik Zelenski je odigrao ključnu ulogu u održavanju morala ukrajinske javnosti kroz svoja noćna obraćanja. Uspeo je do danas da sačuva sliku o jedinstvenoj vladi, dok istovremeno zajedno sa drugim zvaničnicima vrši pritisak na strane saveznike kada su u pitanju finansijska i vojna podrška.

Fokus Zalužnjog, međutim, bio je na držanju vojne strategije. Posle uspešnog napredovanja krajem leta i početkom jeseni prošle godine, ukrajinske trupe su oslobodile velike delove teritorije na istoku i jugu zemlje.

Zalužnji je tada postao nacionalni heroj, uprkos tome što je retko viđen u javnosti i još ređe pristajao na intervjue. Njegovo ime je postalo sinonim za hrabrost i odlučnost, i u Ukrajini je popularan koliko i Zelenski, što je dovelo do glasina o njihovom neslaganju koje su obojica negirali.

profimedia

Zelenski i Zalužnji, jul 2022. godine

Dok su iz kancelarije Zelenskog rekli da je on "jednostavno prezauzet da bi razmišljao o ljubomori", Zalužnji je rekao prošle godine u jednom intervjuu da se ni ne trudi da predsedniku objasni sve vojne detalje operacija, jer i nije potrebno da ih zna.

Politički analitičari i sociolozi rekli su za BBC da je popularnost Zalužnjog prirodna u trenutnoj situaciji kada je Ukrajincima potrebno da podignu moral. 

Jednom se, na primer, pojavio na venčanju vojnika koji je prvobitno bio primoran da odloži ceremoniju jer je poslat da se bori Bahmutu. Na kraju je vojnik dobio kratak period odsustva kako bi mogao da se oženi.

Razlika između Zalužnjog i Šojgua

Kako je prošle godine pisao list "Kijev independent", Zalužnji se po svemu razlikuje od ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Dok se Šojgu čvrsto drži sovjetskih stereotipa, strogo se drži i stalno nosi odlikovanja, Zalužnji ima nešto moderiji pristup - često se može videti kako se osmehuje i pravi selfije sa vojnim osobljem.

Takođe, za razliku od Šojgua, kome nedostaje bilo kakvo praktično vojno iskustvo i vojno obrazovanje, Zalužnji se uzdigao kroz činove do najvišeg položaja u oružanim snagama. Smatra se i ključnim pokretačem modernizacije ukrajinske vojske i potpunog oslobađanja od "sovjetskog razmišljanja".

Svoje razmišljanje je Zalužnji sažeo na sledeći način u obraćanju oružanim snagama kada je postavljen za glavnokomandujućeg: "Opšti kurs reforme ukrajinskih oružanih snaga u skladu sa principima i standardima NATO ostaje nepovratan", naveo je Zalužnji. 

"Promene se moraju dešavati pre svega u pogledu na svet i odnosu prema ljudima. Voleo bih da se okrenete ka narodu, prema svojim potčinjenima. Moj odnos prema ljudima se nije promenio tokom službe", dodao je on u obraćanju.

Glasine o ranjavanju

Pred početak ukrajinske kontraofanzive, ruski vojni blogeri počeli su da šire društvenim mrežama o tome kako je Zalužnji navodno povređen, ili čak ubijen. Čak se oglasio i sam šef jedne ruske obaveštajne službe, Sergej Nariškin.

"Naravno da imamo sve podatke o zdravstvenom stanju komandanta ukrajinske vojske, ali nećemo da ih otkrijemo", naveo je Nariškin.

Ove glasine su dodatno podgrejane time što Zalužnji nije učestvovao na sastanku sa NATO zvaničnicima, ali je predsednik vojnog komiteta Alijanse rekao da je razlog za to "veoma napeta operativna situacija u Ukrajini".

profimedia

"Bog je s nama i komandantom Zalužnjim" - grafit u Zaporožju

Početkom juna, ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je nekoliko fotografija na kojima general Zalužnji prisustvuje vojnoj ceremoniji u Kijevu. Za sada je njegov status heroja među Ukrajincima siguran, ali s obzirom na to da mnogi polažu nade u Zalužnjog, budućnost će verovatno biti neizvesna.

Sociolog Aleksij Antipovič rekao je za BBC da bi, čak i ako Ukrajina uspe u potpunosti da porazi Rusiju, Zalužnji mogao da odluči da se kloni politike.

Ima i onih koji smatraju da bi mogao imati dobru političku karijeru, a među njima je i politički analitičar Mikola Davidjuk koji je rekao da "dok je Zelenski lider koji nije napustio Ukrajince, Zalužnji je taj koji ih je branio, i to je ono što je potrebno društvu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa