Evropa

Rušenje brane u Ukrajini glavna tema među evroposlanicima, brojne optužbe na račun Rusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2023

-

13:43

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Evropskog parlamenta su drugi dan junskog zasedanja u Strazburu počeli debatom o rušenju brane Nova Kakovka u Ukrajini, kao i razgovorima o finansijskoj pomoći Ukrajini.

Kada je u pitanju prva tema, poslanici Evropskog parlamenta koji su govorili nemaju dileme ko je odgovoran - redom optužuju Rusiju i mnogi kažu da će to biti "samo još jedna tačka" kada Rusija pred međunarodnim sudom bude odgovarala za ratne zločine.

Takođe, razne poruke su stigle i po pitanju životne sredine, pa su tako iz Zelenih uključili i taj segment rata ali i to što je, kako kažu, ugrožena nuklearna elektrana u Zaporožju i priroda u Ukrajini generalno.

Oni su rekli da će se Ukrajina teško oporaviti od "ekocida", kako zbog rušenja brane, tako i zbog svega ostalog što se dešava na njenoj teritoriji.

"Evropska komisija izbliza prati situaciju i stalno je u kontaktu sa ukrajinskim službama. Do sada je 14 zemalja članica kroz Mehanizam civilne zaštite EU ponudilo pomoć Ukrajini, što uključuje 76 plovila, više od 300 pumpi za vodu, i objekte za sklonište", rekao je Janez Lenarčič, evropski komesar za upravljanje vanrednim situacijama.

"Komisija je vrlo brzo reagovala na pucanje brane, što je rezultat rada koji je počeo pre više meseci. Otkako su je ruske snage okupirale, koordinacioni centar je napravio detaljne analize uticaja i modalitete. Te analize se stalno dopunjuju novim informacijama i dele sa ukrajinskim službama", istakao je Lenarčič.

Jedna od tema bilo je i potencijalno članstvo Ukrajine u NATO. Bilo je onih poslanika koji se toga nisu doticali, ali oni koji jesu, istakli su da bi Ukrajina trebalo da postane članica Alijanse - ili što pre, ili kada se završi rat na njenoj teritoriji.

Takođe, mnogi poslanici su govorili o tome koliko će novca biti potrebno za obnovu Ukrajine. Svi su za to da joj treba pomoći vojno i finansijski, a pominjali su se i načini na koje bi mogao da se iskoristi zamrznuti ruski novac u te svrhe.

Kada su u pitanju prikupljanje novca i finansijska pomoć za obnovu Ukrajine, Lenarčič je podsetio i na konferenciju koja će se održati u Londonu, a pre toga je jedna slična već održana u Luganu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa