Evropa

"Žele da Rusi nagađaju gde će udariti": Kakva je ukrajinska taktika za kontraofanzivu i šta će biti ključni faktor

Komentari
"Žele da Rusi nagađaju gde će udariti": Kakva je ukrajinska taktika za kontraofanzivu i šta će biti ključni faktor
"Žele da Rusi nagađaju gde će udariti": Kakva je ukrajinska taktika za kontraofanzivu i šta će biti ključni faktor - Copyright Tanjug/Iryna Rybakova via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinska vojska saopštila je da je povratila kontrolu nad četvrtim selom na jugoistoku zemlje. Zamenica ministra odbrane Hana Malijar na Telegramu je napisala da se ukrajinska zastava ponovo vijori nad selom po imenu Starožovo, i predvidela je da će oslobađanje "cele ukrajinske zemlje" biti konačan ishod. Dan ranije, ukrajinski generalštab je saopštio da su tri sela oslobođena u istočnom delu Donjecke oblasti.

Ova saopštenja ukrajinskih zvaničnika označavaju prve uspehe vojske u objavljenoj kontraofanzivnoj operaciji, a zapadni analitičari i vojni zvaničnici predviđaju da će biti potrebni meseci kako bi se pobedile ruske snage duž 1.000 kilometara linije fronta u južnoj i istočnoj Ukrajini.

U subotu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se "izvršavaju kontraofanzivne odbrambene akcije", mada nije rekao da li je u pitanju sveopšta kontraofanziva. 

Samo dan ranije, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je kontraofanziva ukrajinskih snaga počela i da Kijev "trpi značajne gubitke", mada za to nije pružio nikakve dokaze.

Kontraofanziva ukrajinske vojske je dugo najavljivana i dugo očekivana među zapadnim zvaničnicima i medijima. Ukrajinski zvaničnici su bili oprezni da ne daju nikakve detalje o tome kada će se i gde izvršiti, pa ni sam Zelenski u poslednjoj izjavi, mada je bio najotvoreniji do sada, nije izneo mnogo više od osnovnih informacija.

Ideja o kontraofanzivi, međutim, može biti obmanjujuća, pošto se stvara utisak da je postojao jasan period pre i nakon početka kontranapada. U stvarnosti, ukrajinske snage već mesecima slabe ruske položaje, i učestvuju u akcijama za vraćanje kontrole nad teritorijama, piše CNN u analizi.

"Krim je naša zemlja"

Već mesecima, linija fronta je ustaljena na jugu i istoku Ukrajine, što znači da operacija kontraofanzive nema onaj element iznenađenja kao u septembru, kada je vraćena kontrola nad dobrim delom Hersonske oblasti.

Najverovatniji region koji će biti u fokusu ukrajinske vojske, sada je jug Zaporoške oblasti, što se već vidi jer se na tom području odvija sve više vojnih akcija. Gubitak kontrole nad ovim delom teritorije značio bi ozbiljan udarac za šire planove Rusije, jer se čini kao da je primarni cilj Kijeva da razbije kopneni koridor koji Rusi koriste od Donbasa do Krima.

"To je naša zemlja. Krim je naše more, naše planine", rekao je Zelenski nedavno, mada ostaje da se vidi koliko je dostižno vraćanje kontrole nad ovim poluostrvom koje je Rusija ilegalno anektirala 2014. godine.

To što je ukrajinska kontraofanziva dugo čekana, dalo je i Rusiji vremena da se pripremi, pa već mesecima imamo izveštaje sa juga i istoka kako ljudi viđaju duge konvoje ruskih vozila koja idu ka položajima. 

Tanjug AP/Susan Walsh

 

Sa druge strane, Ukrajina je pokušavala da pripremi temelje za šire vojne poduhvate, pa je tako prethodnih meseci pokušavala da ošteti ruske linije snabdevanja, skladišta municije i rezervoare goriva.

Takođe, jedna od važnih stavki mogao bi da bude Bahmut, grad oko kog su se vodile najžešće i najduže bitke do sada. 

Mada je plaćenička Vagner grupa tvrdila kako je ruska strana osvojila Bahmut, ukrajinski vojni zvaničnici su nedavno rekli da su imali određenih uspeha u vraćanju kontrole nad nekim delovima te teritorije.

Međutim, ono što je još važnije, jeste bilo ono što je izgledalo kao ukrajinska taktika što se Bahmuta tiče - iscrpeti ruske resurse i ljudstvo kako bi ruska vojska bila oslabljena na drugim delovima gde se vode bitke.

Vazduhoplovne snage ključ uspeha

Pred pojačane kontarofanzivne operacije, Ukrajini je stigao svež paket naoružanja. Velika Britanija je poslala Kijevu nedavno određeni broj krstarećih reketa "Olujna senka", što je doprinelo arsenalu koji se odnosi na dalekometna oružja.

Pored ovoga, Ukrajina je primila i najmanje dva Patriot sistema PVO, jedan od SAD, a jedan od Nemačke, kako bi poboljšala zaštitu od sve jačih i sve učestalijih vazdušnim napada Rusije.

Dodatno, Vašington je objavio novi paket pomoći Kijevu vredan 1,2 milijarde dolara. 

Upravo sposobnost Ukrajine da njeno vazduhoplovstvo pokriva napredak trupa na kopnu mogla bi da se pokaže kao ključna u nastavku rata, smatra u analizi bezbednosni dopisnik BBC-ja Frenk Gardner.

"Nedavni teško izboreni teritorijalni dobici Ukrajine u Donbasu mogu dobro doći za podizanje morala, ali u strateškom smislu ipak nisu od ključnog značaja. Područje teritorije pod ruskom kontrolom kojr je najvažnijr u ovoj kontraofanzivi je jug, osnodno područje između Zaporožja i Azovskog mora", piše Gardner.

Tanjug/AP Photo/Libkos, File

 

Dodaje da, ako Ukrajina može da ovaj "kopneni koridor" koji povezuje Rusiju sa Krimom podeli na dva dela i zadrži kontrolu, može reći da je imala uspeha u ovom ciklusu vojnih operacija.

"Rusija je imala nekoliko meseci da izgradi odbranu ovde, a ukrajinski probni napadi imaju malo ili nimalo vazdušnog pokrivanja. Napad na dobro ukopanog neprijatelja bez dovoljne vazdušne podrške je veoma rizičan, a Ukrajina to zna, pa zato već dugo traži od Zapada borbene avione F-16", smatra Gardner.

"U situaciji koja je ključna za Ukrajinu, ovi avioni bi mogli da stignu prekasno na bojno polje kako bi imali važnu ulogu u ranim fazama ove kontraofanzive", navodi on.

"Žele da Rusi nagađaju gde će udariti"

Većina posmatrača saglasna je da je primarni vojni cilj ukrajinske letnje kontraofanzive presecanje kopnenog mosta preko južne Ukrajine koji povezuje samu Rusiju i okupirani region Donbasa sa poluostrvom Krim.

"Proglašeni cilj Ukrajine ostaje oslobađanje samog Krima, koji je pod ruskom okupacijom od 2014. godine. Uspešno napredovanje ka Krimu ostavilo bi poluostrvo izloženo ukrajinskim vazdušnim udarima i moglo bi izazvati političku krizu unutar Rusije", piše u analizi Pitera Dikinsona na sajtu "Atlantic Council"

"Vojni neuspesi u proteklih šesnaest meseci već su doveli do značajnih sukoba među različitim elementima unutar ruskog establišmenta, a ako je i Krim ugrožen, međunarodna zajednica mora da se pripremi za veliku eskalaciju Putinovih nuklearnih pretnji dok on pokušava da spreči ono što bi bio katastrofalan poraz", dodaje se.

profimedia

Patriot PVO sistem

Kako Dikinson kaže, mnogi veruju da će obračun oko sudbine Krima poslužiti kao završnica celog rata, ali pre toga, Ukrajina mora da efikasno rasporedi svoje snage i savlada duboko ukopanu vojsku Rusije, što će uključivati mnogo manevrisanja i diverzionih napada pre bilo kakvog većeg napretka.

"Uspešne ukrajinske kampanje 2022. godine mogu ponuditi najbolji pokazatelj šta se može očekivati od letnje kontraofanzive. U avgustu 2022. ukrajinski zvaničnici su glasno govorili o kontraofanzivi na jugu, sa ciljem povratka kontrole nad Hersonom. Kada je Rusija poslala mnoge od svojih najboljih jedinica u susret očekivanom ukrajinskom napadu, Ukrajina je umesto toga udarila na slabo branjeni istok i oslobodila veći deo Harkovske oblasti. Dok se Rusija oporavljala od ovog poraza i borila se da zadrži liniju odbrane, ukrajinska vojska je obnovila južnu kontraofanzivu i primorala Rusiju da napusti Herson", piše Dikinson.

"Ovaj majstorski potez je s pravom doneo značajne pohvale Ukrajini. Ukrajinski komandanti će nastojati da naprave slična iznenađenja u narednim mesecima. Njihov cilj je potpuno oslobođenje ukrajinske teritorije, ali će nastojati da Rusi nagađaju kako tačno planiraju da to postignu", zaključuje on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa