Fokus

Izvinjenje javnog radija Novog Zelanda zbog emitovanja proruske propagande

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2023

-

09:49

Izvinjenje javnog radija Novog Zelanda zbog emitovanja proruske propagande
Izvinjenje javnog radija Novog Zelanda zbog emitovanja proruske propagande - Copyright Tanjug/Mark Mitchell/New Zealand Herald photograph via AP

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor novozelandske javne radio stanice Radio Novi Zeland (RNZ) izvinio se slušaocima zbog emitovanja "proruskog smeća" jer je ustanovljeno da je više od deset agencijskih informacija o Ukrajini prepravljano i izmenjeno u redakciji RNZ.

Većinu priča, koje datiraju od pre godinu dana, emitovala je novinska agencija Rojters, ali one su izmenjene u redakciji Radija Novi Zeland i pridodata im je proruska propaganda, prenosi AP. U međuvremenu je suspendovan jedan novinar RNZ do objavljivanja rezultata interne istrage.

Pol Tompson, izvršni direktor javnog medija RNZ koji se finansira od poreskih obveznika, rekao je da je pronašao 16 ​​spornih priča koje je sa ispravkama i napomenama urednika ponovo objavio na svojoj veb stranici.

"To je razočaravajuće i iznuđeno. To je bolno i šokantno. Moramo doći do potpunog saznanja kako se to dogodilo", rekao je Tompson u emisiji RNZ.

Promene unete u originalne tekstove britanske agencije su uključivale dodavanje prokremaljskih narativa kao što su "Rusija anektirala Krim posle referenduma" ili (ukrajinski) "neonacisti zapretili" ruskim granicama.

Referendum, koji je održan nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad Krimom, smatra se lažnim i nije međunarodno priznat. Rusija je, takođe, godinama pokušavala da poveže Ukrajinu sa nacizmom, a posebno rukovodstvo koje je na čelu vlade u Kijevu od rušenja proruskog režima 2014. godine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je Jevrej, ljutito odbacuje te tvrdnje, a bivša novozelandska premijerka Helen Klark napisala je na Tviteru da je očekivala bolje od (novozelandskog) javnog emitera.

Komentari (0)

Svet