Evropa

Oland: Rat u Ukrajini zavisi od ishoda američkih predsedničkih izbora

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2023

-

23:48

Oland: Rat u Ukrajini zavisi od ishoda američkih predsedničkih izbora
Fransoa Oland - Copyright AP/Gonzalo Fuentes

veličina teksta

Aa Aa

Bivši francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je da će ishod rata u Ukrajini zavisiti od rezultata američkih predsedničkih izbora 2024. godine.

"Ako Tramp bude izabran, on će reći, stajemo ovde; šta god Rusi imaju mogu da zadrže. Rat previše košta", rekao je Oland u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Prema njegovim rečima, ono što se promenilo u odnosu na vreme kada je bio na vlasti je to što je oblik novog geopolitičkog poretka postao jasniji, sa osovinom Rusija-Kina koja se konsoliduje i izaziva zapad.

Kako piše britanski poslovni list, jedini predsednik u istoriji Pete republike koji je odlučio da ne traži drugi mandat, Oland (68) nakon tri političke knjige i dve knjige za decu, spreman je da se ponovo bavi politikom i tvrdi da žali zbog odluke da se ne kandiduje za drugi mandat.

"Žalim što sam to rekao u to vreme. Nisam imao sve elemente koji su mi bili potrebni da donesem pravu odluku", kaže Oland.

Prema njegovoj oceni, Francuska je u "opasnoj" krizi, sa nedavnim demonstracijama i štrajkovima zbog odluke predsednika Emanuela Makrona da progura penzionu reformu koja podiže starosnu granicu za penziju sa 62 na 64 godine.

"Tradicionalnu levicu su zarobili radikali, a tradicionalna desnica je slomljena, opasnost je da socijalni nemiri koriste samo krajnje desničarskoj partiji Marin Le Pen", smatra Oland.

On je rekao da veruje u koncept evropske strateške autonomije i neophodnost razvoja zajedničke evropske odbrane, ali da, ta autonomija uvek mora biti vezana za NATO savez.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa