Evropa

RAT U UKRAJINI Oko 45 naselja i dalje je poplavljeno u Hersonskoj oblasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2023

-

07:32

RAT U UKRAJINI Oko 45 naselja i dalje je poplavljeno u Hersonskoj oblasti
RAT U UKRAJINI Oko 45 naselja i dalje je poplavljeno u Hersonskoj oblasti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 476 dana. Zvaničnici NATO tvrde da ukrajinske snage napreduju i osvajaju teritorije u kontraofanzivi, što ruski predsednik Vladimir Putin negira i tvrdi da ukrajinska kontraofanziva nije bila uspešna ni u jednoj oblasti, a da su ukrajinski ljudski gubici deset puta veći od ruskih. Na izjavu ruskog predsednika da bi dobrovoljačke grupe koje se bore u Ukrajini što pre trebalo da potpišu ugovore sa ministarstvom da bi stekle legalan status stigao je odgovor Jevgenija Prigožina, osnivača plaćeničke grupe Vagner, da "nije siguran da li će Vagner ostati u Ukrajini".

Ključni događaji:

  • Ruska duma usvojila zakon kojim se osuđenicima omogućava da se bore u Ukrajini
  • Oko 45 naselja i dalje je poplavljeno u Hersonskoj oblasti
  • Holandski medij: MIVD u junu 2022. upozorio CIA o planu Kijeva da uništi Severni tok
  • Zelenski pozdravio napredovanje trupa na istoku i jugu Ukrajine
  • Prigožin: Nisam siguran da li će Vagner ostati u Ukrajini
  • Stoltenberg: Ukrajinske snage napreduju i osvajaju teritorije u kontraofanzivi

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.35 Rusija će u Savetu bezbednosti UN pokrenuti pitanje sabotaže "Severnog toka"

Rusija će sutra pokrenuti pitanje istrage bombardovanja Severnog toka na zatvorenim konsultacijama Saveta bezbednosti UN, izjavio je danas prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski na svom Telegram kanalu.

"Stalna misija Rusije pri UN će sutra tokom zatvorenih konsultacija članica Saveta bezbednosti UN pokrenuti pitanje istrage o bombardovanju Severnog toka", naveo je Poljanski.

22.48 Zelenski razgovarao s predsednikom Poljske o potrebama ukrajinskih snaga

Predsednik Ukrajine razgovarao je danas sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom o situaciji u zoni oružanih sukoba u Ukrajini i potrebama ukrajinskih snaga na ratištu.

"Imao sam sadržajan razgovor sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom. Razgovarali smo o situaciji na ratištu i potrebama ukrajinskih branilaca. Zahvalio sam se Poljskoj na implementaciji postignutih sporazuma u ​​oblasti pomoći u odbrani", napisao je zelenski na svom Tviter nalogu.

Predsednik Ukrajine je potvrdio da se sa svojim poljskim kolegom dogovorio o daljim koracima u kontekstu priprema za Samit NATO.

"Nastavljamo da radimo zajedno kako bi članstvo Ukrajine u NATO postalo stvarnost", napisao je Zelenski.

 

22.11 UNICEF: Od početka sukoba Ukrajinu je moralo napustiti više od dva miliona dece

Više od dva miliona dece bilo je prisiljeno napustiti Ukrajinu od početka rata, navodi UNICEF. Još milion dece je raseljeno unutar ratom razorene zemlje, dodaje se. 

21.10 Ukrajina: Rusi izveli 37 vazdušnih i 32 raketna napada u poslednja 24 sata

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je da su ruske snage zvele 37 vazdušnih i 32 raketna napada u poslednja 24 sata. Prema Glavnom štabu, ruske snage koristile su šest raketa Kh-22, četiri krstareće rakete Kalibr i 10 iranskih bespilotnih letelica Šahid kamikaze.

"Na prvoj liniji, najveće koncentracije borbi između ukrajinskih i ruskih snaga i dalje su u područjima u blizini Limana, Bahmuta, Avdivke i Marinke. U poslednja 24 sata bilo je 39 sukoba na prvoj liniji. Ukrajinske snage izvele su 12 vazdušnih napada na koncentrirana područja ruskog vojnog osoblja. Ukrajinske rakete i artiljerijske jedinice pogodile su 11 koncentrisanih područja ruskog vojnog osoblja, jedan protivvazdušni raketni kompleks i tri stanice za elektronsko ratovanje", objavio je glavni štab.

20.50 Misteriozni nestanak A. Delimhanova, čečenskog komandanta ranjenog u Ukrajini

Visoko rangirani čečenski komandant i član ruskog parlamenta Adam Delimhanov ranjen je u Ukrajini i ne zna se gde se nalazi iako njegovi saoborci tvrde da je živ i zdrav. Delimhanov je blizak saveznik čečenskog lidera Ramzana Kadirova koji je potvrdio da je komunikacija sa Delimhanovom u prekidu, prenosi Bi-Bi-Si.

Kadirov je apelovao na ukrajinske obaveštajne službe da pomognu da se pronađe njegov "dragi brat".

Čečenske paravojne formacije pridružile su se ruskim snagama u ratu u Ukrajini, a nestali Delimhanov je komandovao čečenskim snagama 2022. godine tokom višemesečnih borbi za ukrajinsku luku Marijupolj. Ranije ove nedelje, nestali poslanik je potvrdio da se sastao sa šefom ruskog pograničnog regiona Belgorod i obećao da će pomoći u zaštiti te oblasti od neprijateljskih napada. Za sada, sudbina Adama Delimhanova ostaje misterija.

18.58 Oko 45 naselja i dalje je poplavljeno u Hersonskoj oblasti

U Hersonskoj oblasti, 45 naselja i dalje je poplavljeno kao posledica dizanja HE Kahovka, uključujući 28 na desnoj obali Dnjepra i 17 na levoj obali, objavila je Hersonska regionalna državna uprava na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Na desnoj obali poplavljene su 3.103 kuće, a od 14.30 prosečan nivo poplavljenosti je dva metra.
Kako je saopšteno iz Vojne uprave, od prepodneva prosečan nivo plavljenja iznosio je 2,13 metara, što je 32 centimetra manje nego prethodne noći.

Kako podseća ukrajinska agencija, ruska vojska je u noći 6. juna digla u vazduh branu hidroelektrane Kahovka.

Oružane snage Ukrajine oslobodile su desnoobalni deo Hersonske oblasti, uključujući i grad Herson.  Ruske trupe su privremeno zauzele deo regiona koji se nalazi na levoj obali reke Dnjepar.

18.41 Holandija započinje obuku ukrajinskih pilota za F-16 u narednim mesecima

Holandija će započeti obuku ukrajinskih pilota za borbene avione F-16 u roku od nekoliko meseci i radi sa partnerima na stvaranju centra za obuku, izjavila je danas holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

"Upravo sam obavestila Predstavnički dom o novoj podršci Ukrajini. Počećemo obuku za F-16 u roku od nekoliko meseci i radimo sa partnerima na centru za obuku. Takođe ćemo nastaviti da jačamo ukrajinsku protivvazdušnu odbranu", napisala je ona na Tviteru.

17.38 Kuleba: NATO-u je potrebna Ukrajina kao saveznik, a ne kao privilegovani partner

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba razgovarao je danas telefonom sa šeficom diplomatije Nemačke Analenom Berbok o predstojećem samitu NATO u julu u Viljnusu i članstvu Ukrajine u toj organizaciji. 

"Stav Ukrajine je jasan: stvaranje saveta NATO-Ukrajina bez snažnog koraka ka članstvu je kao obezbeđivanje tenka bez mitraljeza. NATO-u je potrebna Ukrajina kao saveznik, a ne samo privilegovani partner", napisao je Kuleba na Tviteru.

15.34 Stoltenberg: Još je rano, ne znamo da li će kontraofanziva Kijeva biti prekretnica

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je ukrajinska kontraofanziva još uvek u početnoj fazi, te da ne zna da li ća ona biti prekretnica u ratu.

"Što više Ukrajina bude napredovala, to će ona biti jača za pregovaračkim stolom", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

On je naveo da očekuje da se ministri odbrane zemalja članica NATO-a saglase o uspostavljanju novog pomorskog centra alijanse za bezbednost kritične podmorske infrastrukture na sastanku u četvrtak.

"Centar će povećati našu svest o situaciji i poboljšaće naše prisustvo na moru kada je reč o odvraćanju i odbrani", rekao je Stoltenberg.

15.04 Kremlj: Dobra volja Rusije po pitanju sporazuma o žitu nije beskonačna

Ruska "dobra volja" ne može da traje beskonačno kada se govori o obnavljanju sporazuma o žitu, saopštio je danas Kremlj, dan nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da Moskva razmišlja da se povuče iz sporazuma. "Produženje sporazuma o žitu je bio gest dobre volje. Rusija je više puta učinila takve gestove. Nažalost, u nedostatku reciprociteta i odsustvu želje kolektivnog Zapada da ispuni deo dogovora koji se tiče Rusije, ova manifestacija dobre volje i političke volje ne može da bude beskrajna", poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

14.55 Ruska duma usvojila zakon kojim se osuđenicima omogućava da se bore u Ukrajini

Donji dom ruskog parlamenta (Ruska duma) danas je usvojio predlog zakona kojim se omogućava da se građani sa krivičnim dosijeom bore u Ukrajini.

U predlogu zakona se navodi da je ruska vojska može da potpiše ugovor sa licima koja su izdržala kaznu, kojima je izbrisan krivični dosije, kao i sa građanima koji su izvršili krivična dela, sa izuzetkom onih koji su počinili teška krivična dela, prenosi Tas.

Dodaje se da će o zaključivanju takvih ugovora odluku donositi Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Dokumentom je omogućeno i oslobađanje od kazne ili brisanje krivičnog dosijea građanima koji su pozvani u vojsku ili su sklopili ugovor sa Oružanim snagama Ruske Federacije tokom perioda mobilizacije, vanrednog stanja ili rata.

13.40 Šolc: Važno je razgovarati o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je važno razgovarati sa partnerima o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, uključujući i period nakon završetka rata sa Rusijom. "Ruski predsednik očigledno želi da pripoji delove teritorije svojih suseda", rekao je Šolc, predstavljajući prvu nemačku Nacionalnu strategiju bezbednosti, prenosi Rojters. Kao primere agresije, naveo je ono što je učinjeno u Ukrajini i Belorusiji.

13.35 Lukašenko: Preteran odgovor na provokacije može da dovede do Trećeg svetskog rata

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da preterano oštar odgovor na provokacije Kijeva može da dovede do trećeg svetskog rata. "Ne bi trebalo da bude preteranih odgovora na provokacije Kijeva jer bi to dovelo do eskalacije i trećeg svetskog rata", rekao je Lukašenko u intervjuu za televiziju Rusija 1, prenosi TASS. On je naveo da neće tražiti savet od javnosti u slučaju da izbije rat.

13.15 Erdogan: Švedska neće dobiti odobrenje za NATO dok ne spreči antiturske proteste

Švedska ne treba da očekuje promenu stava Turske povodom švedske kandidature za članstvo u NATO-u na samitu Alijanse sledećeg meseca, osim ukoliko spreči antiturske proteste u Stokholmu, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Erdogan je to rekao uoči današnjih razgovora sa švedskim zvaničnicima u Ankari, navodeći da će takav stav izneti i u tim susretima, preneo je Rojters.

13.13 Putin naložio formiranje centara za proizvodnju i testiranje dronova

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je danas vladi da, u saradnji sa Nacionalnom platformom za tehnološku inicijativu, razmotri uspostavljanje centara za proizvodnju i testiranje dronova u različitim regionima. Na sajtu Kremlja je objavljeno da u Nižnjem Novgorodu, Rjazanju, Samari, Sahalinu, Tomsku, Tulskoj oblasti, Republici Baškortostan, Tatarstan, kao i u Moskvi, Sankt Peterburgu i Sevastopolju treba napraviti lanac centara za podršku inženjeringu, ispitivanju, proizvodnji i pripremi bespilotnih vazdušnih sistema za sertifikaciju, u okviru nacionalnog projekta razvoja bespilotnih vazdušnih sistema do 2030. godine, prenosi Tass.

12.15 Odložena poseta Grosija NE Zaporožje

Putovanje Rafaela Grosija, šefa UN za nuklearna pitanja u NE Zaporožje odloženo je zbog zabrinutosti za bezbednost putovanja, saopštio je visoki zvaničnik ukrajinske vlade.
"On čeka kako bi mogao bezbedno da putuje", rekao je visoki zvaničnik ukrajinske vlade za Rojters.

10.51 Lukašenko: Počela isporuka ruskog taktičkog nuklearnog oružja Belorusiji

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Belorusija počela da preuzima isporuku ruskog taktičkog nuklearnog oružja, od kojih je pojedino, kako je naveo, tri puta moćnije od atomskih bombi koje su SAD bacile na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

"Imamo projektile i bombe koje smo dobili od Rusije", rekao je Lukašenko u intervjuu za rusku državnu televiziju Rusija 1, prenosi Rojters.

Na snimku intervjua koji objavljuje beloruska agencija Belta, Lukašenko je na pitanje novinarke da precizira li je Belorusija već dobila taktičko nuklearno oružje iz Rusije odgovorio: "Ne sve... kad dobijemo, pozvaću te da dođeš bez kamere".

09.40 Švedska se nada da će "do jeseni" otkriti krivce za eksplozije na Severnom toku

Švedska se nada da će do jeseni moći da utvrdi ko stoji iza sabotaže gasovoda Severni tok, rekao je za švedski radio tužilac koji vodi istragu u toj zemlji. Rojters prenosi da je tužilac Mats Ljungkvist rekao za da se sastao sa nemačkim tužiocem i da su radili zajedno, ali je odbio da iznese više detalja.

"Nadam se da ćemo bar ove jeseni moći da donesemo odluku u vezi sa optužnicama, barem je to ambicija kako stvari sada stoje. Mislim, zapravo, da će vremenom biti otkriveno ko je izvršio sabotažu", rekao je Ljungkvist za švedski javni servis SR.

09.05 Odesa jutros nakon ruskih raketnih napada

08.35 Zelenski: Strože sankcije Moskvi jeftinije od stalnog unapređivanja odbrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na uvođenje strožih sankcija Moskvi, kako bi se zaustavio protok delova za proizvodnju ruskih projektila. On je rekao i da je za Kijev i saveznike jeftinije da se zaustavi njihov tranzit od stalnog unapređivanja protivavionskih sistema za eliminaciju njihovog dejstva.

To je drugi put za nešto više od nedelju dana da je Zelenski pozvao na pooštravanje mera u cilju zaustavljanja onoga što ukrajinske vlasti nazivaju ruskim "raketnim terorom" protiv civilnih ciljeva, prenosi Rojters.

08.15 Kijev: U ruskom napadu na Odesu i region Donjecka poginulo najmanje šest civila

U ruskom napadu na crnomorsku luku Odesu i Donjecku oblast tokom noći pogođeni su civilni objekti, a najmanje šest osoba je poginulo, saopštile su ukrajinske vlasti.

Rusija je lansirala četiri krstareće rakete na grad Odesu, saopštila je Južna komanda Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Rojters. Vojska je ranije saopštila da su dve rakete uništene pre nego što su pogodile svoje ciljeve.

"Kao rezultat vazdušnih borbi i eksplozija, oštećeni su poslovni centar, obrazovna ustanova, stambeni kompleks, prehrambeni objekti i prodavnice u centru grada", saopštila je ukrajinska vojska na Telegramu.

07.24 Grosi će posetiti Zaporožje

Očekuje se da će šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi posetiti nuklearnu elektranu u Zaporožju, kako bi izneo sopstvenu procenu o rizicima koji vladaju kada je ovaj kompleks u pitanju.

Grosi se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u utorak uveče uoči njegove posete lokaciji, kako bi razgovarali nakon uništenja brane Kahovka koja je formirala rezervoar za rashladno jezero u elektrani.

07.12 Troje ljudi stradalo u ruskom napadu na Odesu 

U ruskom napadu na crnomorsku luku Odesa tokom noći pogođeni su civilni objekti, a najmanje tri osobe su poginule i 13 je ranjeno, saopštila je ukrajinska vojska. 

Rusija je lansirala četiri krstareće rakete na grad, saopštila je Južna komanda Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Rojters. Vojska je ranije saopštila da su dve rakete uništene pre nego što su pogodile svoje ciljeve.

"Kao rezultat vazdušnih borbi i eksplozija, oštećeni su poslovni centar, obrazovna ustanova, stambeni kompleks, prehrambeni objekti i prodavnice u centru grada", saopštila je ukrajinska vojska na Telegramu.

Troje poginulih radilo je u skladištu maloprodajnog lanca kada ga je projektil pogodio i zbog čega je izbio požar, navodi se u saopštenju. Na toj lokaciji je ranjeno sedam ljudi, a pretraga  ruševina još traje.

Vojska je objavila i video snimak i fotografije na kojima se vide višespratnice koje su delimično urušene i sa razbijenim prozorima, kao i vatrogasci koji se bore sa plamenom u objektu koji izgleda kao skladište, navodi Rojters.

07.00 Lukašenko: Neću oklevati da upotrebim taktičko nuklearno oružje

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko kaže da neće oklevati da upotrebi rusko taktičko nuklearno oružje ako se suoči sa činom agresije.

Lukašenkov ugovor o komentaru Ranije izjave ruskog predsednika Vladimira Putina koji je ranije tvrdio da će bilo kakvo nuklearno oružje stacionirano u Belorusiji ostati isključivo pod kontrolom Moskve.

Beloruski predsednik je u utorak rekao da je "sve spremno" za raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja, dodajući da bi "moglo potrajati samo nekoliko dana da dobijemo ono što smo tražili, pa čak i nešto više".

06.45 Zelenski pozdravio napredovanje trupa na istoku i jugu Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas napredovanje ukrajinskih trupa u blizini Bahmuta na istoku i na južnom frontu.

"Hvala svima koji se sada bore, koji štite i unapređuju naše pozicije", poručio je Zelenski u svom video-obraćanju.

On je pohvalio i jedinice na južnom frontu "Tavrija".

"Hvala vam vojnici! Hvala vam za svaki korak i svaki metar oslobođenog od ruskog zla", naveo je Zelenski.

06.40 Putin: Rusija razmišlja o povlačenju iz sporazuma o žitu

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da je Rusija otvorena za mirovne pregovore sa Ukrajinom, ali da je jedini način da se sukob zaustavi da Zapad prekine isporuke oružja Kijevu. 
Putin je ponovio da Zapad želi da pobedi Rusiju u Ukrajini, kao i da Moskva ima svoj mirovni plan, preneo je Rojters.

Putin je rekao da podržava nalog ruskog ministarstva odbrane da dobrovoljačke grupe koje se bore u Ukrajini potpišu ugovore sa ministarstvom pre 1. jula da bi stekle legalan status, navodeći da to mora da se uradi što je pre moguće.

Putin je rekao da Rusija razmišlja o povlačenju iz sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka jer je, kako je naveo, Moskva "prevarena" u sprovođenju delova sporazuma u vezi sa izvozom ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.

"Moskva je spremna da besplatno isporučuje žito najsiromašnijim zemljama sveta", istakao je Putin.

06.37 Stoltenberg: Ukrajinske snage napreduju i osvajaju teritorije u kontraofanzivi

Ukrajinske snage ostvaruju napredak i osvajaju teritorije u svojoj kontraofanzivi, izjavio je  generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, navodeći da je tek počelo ponovno zauzimanje ukrajinske teritorije koju je osvojila Rusija.

Stoltenberg je, u kratkom obraćanju novinarima uoči sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Vašingtonu, rekao da se NATO priprema za samit lidera Alijanse u litvanskoj prestonici Viljnusu u julu, gde se očekuje da će pojačati dalju podršku Ukrajini, preneo je Rojters.

06.15 Prigožin: Nisam siguran da li će Vagner ostati u Ukrajini

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske grupe plaćenika Vagner, rekao je u utorak da "nije siguran da li će Vagner ostati u Ukrajini nakon što je zauzeo grad Bahmut na istoku Ukrajine posle višemesečnih borbi".

Vagnerovi plaćenici su u prošlosti takođe bili aktivni u Africi i na Bliskom istoku i još uvek imaju neke ugovore tamo, preneo je Rojters.

05.30 Holandski medij: MIVD u junu 2022. upozorio CIA o planu Kijeva da uništi Severni tok

Holandska vojnoobaveštajna agencija MIVD upozorila je američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) u junu 2022. godine o ukrajinskom planu da digne u vazduh Severni tok, nakon čega je Vašington poručio Kijevu da ne napada gasovod, objavio je danas holandski medij NOS.

Dodaje se da je plan sabotaže otkazan, ali gasovod je u septembru uništen po skoro istom scenariju koji je MIVD razotkrio tri meseca ranije. 

Komentari (1)

Leskovac

14.06.2023 08:15

Ovi prokleti rusi namerno gadja samo civile,(običan narod).Sankcije im ne treba skinuti ni za 50 godina nek pate od siromaštva i gladi.

Evropa