Evropa

RAT U UKRAJINI Napad ukrajinskih dronova na rafineriju nafte Družba u Brjanskoj oblasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/06/2023

-

09:16

RAT U UKRAJINI Napad ukrajinskih dronova na rafineriju nafte Družba u Brjanskoj oblasti
RAT U UKRAJINI Napad ukrajinskih dronova na rafineriju nafte Družba u Brjanskoj oblasti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 479 dana. Ratna dejstva se nastavljaju. Nekoliko eksplozija juče se čulo u Kijevu i to  tokom posete afričkih lidera u okviru mirovne misije koja je predvođena predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom. Švedska vlada odlučila se za dvanaesti paket podrške Ukrajini vredan 24 miliona dolara. SAD takođe obezbeđuju 205 miliona dolara dodatne humanitarne pomoći Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Moskva prebacila prvi kontingent taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiju. 

Ključni događaji:

  • U raketnom napadu na Kijev u petak povređeno šestoro ljudi
  • Švedska vlada potpisala paket podrške Ukrajini od 24 miliona dolara
  • Evropska komisija će predložiti izmene budžeta EU kako bi podržala Ukrajinu
  • Putin tvrdi da je rusko nuklearno oružje stiglo u Belorusiju
  • SAD obezbeđuju 205 miliona dolara dodatne humanitarne pomoći Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.46 Peskov: Ukrajinski suverenitet je "apstraktan koncept", sve radi po diktatu SAD

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Ukrajina nema suverenitet, već da sve radi po diktatu Sjedinjenih Američkih Država.

"Ukrajinski suverenitet je veoma apstraktan koncept", rekao je Peskov u intervjuu za RT, prenosi TASS.

Dodao je da Ukrajina "nema ni volje, ni želje, ni mogućnosti" da iznese bilo kakav suvereni stav. "Ukrajini se iz Vašingtona diktira šta da radi", naveo je Peskov.

On je dodao da je to "sasvim očigledna i razumljiva činjenica".

23.21 Zelenski zahvalio zapadnim partnerima na podršci Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je zapadnim partnerima u video poruci na odlukama koje su doneli da povećaju odbrambenu sposobnost oružanih snaga Ukrajine.

"Danas bih želeo da se zahvalim svim našim partnerima koji su ove nedelje preduzeli nove korake u podršci našoj državi, našem narodu", rekao je on, prenosi ukrajinski Interfaks.

On je posebno zahvalio SAD na još jednom značajnom paketu pomoći u naoružanju - artiljeriji, granatama za raketni sistem HIMARS, naoružanju protiv dronova, oklopnim vozilima i drugoj opremi.

21.20 Raste broj Amerikanaca koji smatraju da se Kijevu šalje previše pomoći

Skoro polovina Amerikanaca (47 odsto) smatra da SAD šalju dovoljnu količinu pomoći Ukrajini, a 16 odsto njih da je potrebno poslati više, navodi se u istraživanju Istraživačkog centra Pju.

Sa druge strane, 28 odsto Amerikanaca kaže da SAD šalju previše pomoći Ukrajini.

Trenutno, 44 odsto republikanskih birača navodi da SAD šalju previše pomoći, u poređenju sa 40 odsto u januaru ove godine.

Istovremeno, tek 14 odsto glasača Demokratske stranke deli taj stav.

19.40 Danska: Kijevu vojni avioni F-16 samo ukoliko to dozvole SAD

Vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Poulsen rekao je danas da bi Danska mogla da donira Ukrajini borbene avione, ali samo ukoliko SAD daju zeleno svetlo, objavio je danski Radio4.

"Ukrajini su potrebni avioni, više nego ikad, ako žele da dobiju bitku. Ovo takođe važi i za danske F-16 borbene avione", rekao je Poulsen, preneo je ''Kijev independent''.

Danska ima 43 aviona F-16, od čega je 30 aktivno, ali se flota menja modernijim avionima F-35. 

19.35 Putin s afričkim liderima: Rusija otvorena za dijalog sa svima koji žele mir

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas, tokom sastanka sa afričkim liderima, da je Rusija otvorena za dijalog sa svima koji žele da uspostave mir, vodeći računa o legitimnim interesima strana. Istovremeno je skrenuo pažnju na to da Moskva nikada nije odbila pregovore, za razliku od Kijeva.

"Gde je garancija da Ukrajina neće odbijati druge sporazume. Ali čak i pod ovim uslovima, mi nismo odbili pregovore. Ne mi, već rukovodstvo Ukrajine je najavilo da neće pregovarati" , naglasio je predsednik Rusije na sastanku na kojem je sa afričkom delegacijom razgovarao o situaciji u Ukrajini, mogućnosti mirovnih pregovora i dogovoru o žitu.

U pregovorima o Afričkoj mirovnoj inicijativi o Ukrajini učestvuju južnoafrički predsednik Siril Ramafosa, predsednik Senegala Maki Sal , predsednik Komorskih ostrva Otman Gazali i predsednik Zambije Hakainde Hičilema. U delegaciji su bili i egipatski premijer Mustafa Madbuli i predstavnici Ugande i Konga.

19.15 Bajden: Neću ublažiti kriterijume za članstvo Ukrajine u NATO

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da neće ublažiti kriterijume koje Ukrajina mora da ispuni kako bi postala članica NATO-a.

"Neću. Moraju da ispune iste kriterijume, tako da neću da im olakšavam", rekao je Bajden, prenosi CNN. On je naveo da postoji pitanje sigurnosti sistema ukrajinske vojske. "Da li ispunjava sve standarde koje ispunjavaa svaka druga država u NATO-u? Mislim da će ispuniti, mislim da može da ih ispuni, ali to se ne dešava automatski", poručio je predsednik SAD. 

17.42 Jedna osoba ubijena, petoro ranjeno u ruskim napadima

Regionalna administracija ukrajinske oblasti Herson saopštila je da je u ruskim napadima na Herson ubijena jedna osoba, dok je ranjeno troje.

Među ranjenima su tinejdžer (17), žena (35) i muškarac (88), preneo je Kijev independent.

Napad je izvršen u selu Kozacke, dodali su iz regionalne administracije. Iz kancelarije generalnog tužioca Ukrajine dodaju da je u Donjeckoj oblasti u Konstantnjivki ranjena devetogodišnja devojčica i žena (57).

12.28 Četvoro mrtvih u ruskom raketnom udaru na selo u Harkovu

Četiri osobe su poginule u ruskom raketnom udaru na selo Hurijev Kozačok u oblasti Harkov na severoistoku zemlje, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov. Protivtenskovska vođena raketa pogodila je automobil koji se vozio prema selu u blizini granice sa Rusijom. Četiri civila koja su bila u automobilu poginula su na licu mesta, rekao je on.

12.06 Blinken: Nema naznaka da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da nema naznaka da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje. On je dodao da Vašington ne vidi razlog zbog kojeg bi menjao svoju nuklearnu politiku, prenosi Rojters. Kako je dodao, SAD su i dalje posvećene odbrani "svakog centimetra" teritorije NATO, preneo je CNN.

12.00 Afrički lideri danas sa Putinom o mogućem rešenju sukoba u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se danas u Sankt Peterburgu sa liderima nekoliko afričkih zemalja kako bi razgovarali o mogućim načinima rešavanja situacije u Ukrajini.
Prethodnog dana je mirovna misija koju čine lideri Zambije, Komora, Senegala, Južnoafričke Republike i predstavnici nekoliko drugih zemalja, boravila u poseti Kijevu gde su razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, prenosi TASS.

11.45 Peskov: Uspostavljanje i površina bezbednosne zone zavise od ukrajinskog oružja

Obim bezbednosne zone ili koridora u Ukrajini zavisiće od dometa ukrajinskog naoružanja, od kojeg bi trebalo da bude zaštićena ruska teritorija, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Ovo zavisi od toga koje vrste naoružanja koristi Ukrajina. Što su borbene karakteristike naoružanja u Ukrajini veće, ovo rastojanje bi trebalo da bude veće. Glavni cilj je jasan: da se osigura da se s tim oružjem ne ciljaju građani Rusije", rekao je Peskov, prenosi TASS. 

11.30 Turska: Važno je implementirati crnomorske inicijative za žitarice

Turska smatra važnom implementaciju crnomorske inicijative za žito, izjavio je danas turski ministar odbrane Jašar Guler nakon ministarskog sastanka NATO u Briselu. "U okviru Crnomorske žitne inicijative do sada je na svetska tržišta isporučeno oko 32 miliona tona poljoprivrednih proizvoda, sa oko 1.000 angažovanih plovila", rekao je on za turski TRT TV kanal, prenosi TASS. Ugovori o izvozu hrane i đubriva iz Ukrajine na međunarodno tržište zaključeni su 22. jula 2022. godine na 120 dana i produženi u novembru na isti period.

11.25 Rojters: Stoltenbergu će biti ponuđeno da ostane na čelu NATO-a

Očekuje se da će Jens Stoltenberg biti zamoljen da ostane glavni sekretar NATO-a još godinu dana zbog toga što taj vojni savez ne uspeva da postigne dogovor o njegovom nasledniku uoči samita sredinom jula u Litvaniji, prenosi britanska agencija Rojters pozivajući se neimenovane izvore. Izvor Rojtersa navodi da Stoltenberg, Norvežanin koji je na toj dužnosti proveo devet godina i treba da ode sa funkcije krajem septembra, ima široku podršku u savezu i "nastavlja da bude efikasan vođa".

"Bajdenova administracija razmišlja o tome da Stoltenberg ostane još godinu dana. Ne čini se da trenutno postoji konsenzus unutar saveza o njegovoj zameni”, rekao je američki zvaničnik pod uslovom anonimnosti.

11.14 Napad ukrajinskih dronova na rafineriju nafte Družba u Brjanskoj oblasti

Ukrajinske snage pokušale su napad bespilotnim letelicama na naftno postrojenje Družba u Brjanskoj oblasti, objavio je danas guverner Oleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu. On je naveo da su jedinice protivvazdušne odbrane oružanih snaga Rusije u gradskom okrugu Novozibkovski sinoć odbile napad. "Zahvaljujući profesionalizmu naših PVO jedinica uništene su tri bespilotne letelice", napisao je Bogomaz, prenose RIA Novosti.

09.55 Rogov: Eksplozije i udari na ukrajinske vojne ciljeve u Zaporožju

U gradu Zaporožje, koji je pod kontrolom ukrajinskih trupa, začule su se eksplozije i udari po vojnim ciljevima, rekao je danas šef zaporožskog društvenog pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov. On je na na svom Telegram kanalu naveo da su na meti udara ruske vojske bili "vojni objekti i infrastruktura koji se koriste za borbena dejstva", prenose RIA Novosti. Rogov je objavio da prema preliminarnim podacima, ima uspešnih pogodaka.

08.55 Zaharova: Mirovni predlozi nekih zemalja o Ukrajini bi mogli da funkcionišu

Mirovne inicijative za rešavanje ukrajinskog sukoba koje su predložile različite zemlje sadrže ideje koje bi mogle da funkcionišu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Ponavljam da smo zahvalni svakoj zemlji, svakoj državi ili svakoj javnoj ličnosti, jer su mnoge inicijative lično predlagali istaknuti ličnosti, zahvalni smo svima koji govore o miru, koji govore o mirnom rešenju i koji žele da budu od koristi po ovom pitanju", rekla je Zaharova u intervjuu za TASS  na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 2023. SPIEF.

Prema njenim rečima postoje ideje koje bi mogle da funkcionišu i u skladu su sa pristupom Rusije, kao na primer inicijativa Kine.

08.17 Evropska komisija će predložiti izmene budžeta EU kako bi podržala Ukrajinu

Evropska komisija će sledećeg utorka predložiti izmene budžeta Evropske unije kako bi podržala Ukrajinu u narednim godinama i kako bi se izborila sa većim troškovima servisiranja zajedničkog duga. "Evropska unija je spremna da Ukrajini pruži održivu i predvidivu finansijsku podršku i nakon 2023. godine kako bi održala makrofinansijsku stabilnost i podržala rekonstrukciju", rekao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, prenosi Rojters.

07.57 Zašto je kontraofanziva počela baš sada?

U prvoj nedelji ukrajinske kontraofanzive, Kijev tvrdi da je oslobodio više od 100 kvadratnih kilometara teritorije. Moskva negira uspeh ukrajinskih snaga, dok NATO uočava napredak.  Za to vreme, afrički lideri u Kijevu i Moskvi predstavljaju mirovno rešenje za sukobljene strane, ali analitičari tvrde da ni Kijev ni Moskva trenutno nisu zainteresovani za pregovore. Opštinije u posebnoj vesti.

07.35 Putin: Rusko nuklearno oružje stiglo u Belorusiju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da je Moskva prebacila prvi kontingent nuklearnog oružja Belorusiji. "Dogodilo se, prvi kontingent nuklearnog oružja je isporučen na teritoriju Belorusije", rekao je Putin na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, prenosi Blumberg. Dodao je da će prebacivanje taktičkog nuklearnog naoružanja biti završeno do kraja godine.

07.28 Blinken: SAD obezbeđuju 205 miliona dolara dodatne humanitarne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države pružiće Ukrajini dodatnih 205 miliona dolara humanitarne pomoći, izjavio je juče državni sekretar Entoni Blinken. On je istakao da bi podrška trebalo da bude usmerena najugroženijim građanima Ukrajine i obuhvata hranu, sigurnu vodu za piće, usluge zaštite, obrazovanje, sredstva za život, pravnu pomoć, dostupnost skloništa, zdravstvenu zaštitu i još mnogo toga, preneo je Rojters.

07.15 Švedska vlada potpisala paket podrške Ukrajini od 24 miliona dolara

Švedska vlada odlučila se juče za dvanaesti paket podrške Ukrajini, vredan blizu 23,7 miliona dolara, koji uključuje testiranje ukrajinskih pilota na borbenim avionima „Gripen“ u vlasništvu te nordijske zemlje. U saopštenju se navodi da će najveći deo novca biti prosleđen kroz jedan britanski i jedan fond NATO-a, pored ostalog, za nabavku opreme za odbranu i vojnu obuku, preneo je Rojters.

06.50 U raketnom napadu na Kijev povređeno šestoro ljudi

Juče su zabeležene eksplozije u Kijevu i to tokom posete afričkih lidera u okviru mirovne misije, javlja državni emiter Suspilne. Jedna raketa pogodila je predgrađe Kijeva i tom prilikom povređeno je šestoro ljudi.

Inače, napad je usledio nedugo nakon što je predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa stigao u prestonicu u okviru mirovne delegacije za koju se takođe očekuje da poseti Moskvu.

 

Komentari (0)

Evropa