Evropa

Švajcarci glasaju na referendumu o porezu i klimatskom zakonu: Većina za povećanje minimalnog poreza

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2023

-

14:08

Švajcarci glasaju na referendumu o porezu i klimatskom zakonu: Većina za povećanje minimalnog poreza
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarci danas održavaju referendum u kojem će glasati o odobravanju predloga da se uvede globalna minimalna taksa za preduzeća, kao i klimatskom zakonu, koji ima za cilj smanjenje korišćenja fosilnih goriva i dozanje nulte emisije štetnih gasova do 2050. godine.

Prema projekcijama javnog servisa SRF, pokazalo se da je 88 odsto ljudi koji su glasali na referendumu podržalo povećanje minimalnog poreza na dobit sa 11 na 15 odsto.

Takođe, pokazalo se da 55 odsto građana podržava klimatski zakon. Rezultati referenduma se očekuju kasnije u toku dana, navodi Rojters.

Dok oko poreskog zakona postoji veća saglasnost, kada je reč o klimatskom zakonu, koji nije usvojen 2021. godine, ali je sada modifikovan, i izazvao je mnogo više debate onih koji su se žalili protiv zakona prethodnih nedelja.

Zagovornici kažu da je to minimum koju zdrava zemlja treba da uradi da bi dokazala svoju posvećenost u borbi protiv klimatskih promena, dok protivnici iz desnice, članovi Narodne partije kažu da će ugroziti energetsku stabilnost. 

Komentari (0)

Evropa