Evropa

Nemačka će ove nedelje usvojiti imigracioni zakon, nedostaje dva miliona radnika

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

13:49

Nemačka će ove nedelje usvojiti imigracioni zakon, nedostaje dva miliona radnika
Nemačka će ove nedelje usvojiti imigracioni zakon, nedostaje dva miliona radnika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je spremna da ove nedelje usvoji zakon kojim će biti lakše iskusnim radnicima, posebno van Evropske unije, da imigriraju u tu zemlju, nakon što je došlo do dogovora unutar vladajuće koalicije, preneo je Rojters.

Katja Mast iz Socijaldemokratske partije, koja čini vladajuću koaliciju sa Slobodnim demokratama (FDP) i Zelenima, rekla je da će zakasnele reforme modernizovati nemačku imigracionu politiku.

"To ćemo postići već ove nedelje", rekla je ona na konferenciji za novinare, u društvu Johanesa Fogela iz FDP i Irenom Mihalić iz Zelenih.

Sa ovim zakonom, Nemačka se nada da će se izboriti sa nedostatkom radne snage - prema ministarstvu rada, broj slobodnih radnih mesta u 2022. godini je bio na rekordnom nivou od blizu dva miliona.

Prema nacrtu zakona, reforma bi mogla da podrazumeva povećanje broja radnika iz zemalja van EU za 60.000 godišnje.

Stranim radnicima biće ponuđena tri načina da uđu u zemlju, uključujući i specijalnu "pozivnicu šanse" za osobe koje nemaju posao, ali imaju potencijal da ga nađu.

"Pozivnica šanse" prati sistem baziran na poenima koji u obzir uzima obrazovanje, znanje jezika, iskustvo, povezanost sa Nemačkom i godine starosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa