Aktuelno

Za dve godine Kosovo napustilo više od 100.000 radnika: Da li će vizna liberalizacija te brojke još da pogura

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

10/05/2023

-

17:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Više od 100.000 radnika napustilo je Kosovo u poslednje dve godine. U potrazi za boljim uslovima života, u zemlje EU otišli su mahom oni koji su radili u privatnom sektoru, tvrde u sindikalnim udruženjima, ali i ekonomisti. Veliki problem je i to što je Kosovo za dve godine napustilo i više od 350 lekara. Iako se nastavlja trend odlaska radnika, nametnula se dilema da li će se dodatno povećati broj radnika koji napuštaju Kosovo posle 1. januara 2024. godine, kada bi na snagu trebalo da stupi vizna liberalizacija. 

Među razlozima odlaska više od 100.000 radnika sa Kosova u protekle dve godine su niske plate, nedostatak ugovora o radu i zdravstvene zaštite, neplaćeni prekovremeni i noćni rad, kažu u sindikalnim udruženjima, ali i ekonomski stručnjaci.

Kosovska vlada za sada nema jasnu strategiju da trend odlaska smanji i izložena je oštrim kritikama opozicije koja tvrdi da se ništa ne radi na stvaranju boljih uslova za život građana na Kosovu. I pored stope nezaposlenosti od blizu 17 odsto, Kosovo se suočava sa nedostatkom radne snage. Prema podacima Agencije za statistiku, Kosovo je 2021. godine napustilo 42.700 radnika. Nema zvaničnih podataka za 2022. i prve mesece ove godine, ali se procenjuje da je trend odlaska u porastu. 

Predsednik sindikata radnika u privatnom sektoru Jusuf Azemi rekao je za Euronews Srbija da minimalna zarada nije povećana, uprkos obećanjima kosovske vlade. 

"Minimalna zarada u privatnom sektoru i dalje iznosi od 130 do 170 evra, uprkos činjenici da je Vlada Kosova obećala povećanje na 350 evra. Tražili smo 25 puta od premijera i ministara da prilagode uslove za radnike, ali Kosovo je prvo u regionu po broju stradalih radnika na radnom mestu", navodi Azemi.

Ekonomski analitičar Safet Grdžaliu kaže za Euronews Srbija da povećanja plata nije bilo u poslednjih više od decenije i da privatni sektor mora da dobije podršku. 

"U privatnom sektoru nemate ni zakon za minimalnu platu, nemate ni povećanje plata unazad 10, 12 godina, to će biti najveći izazov. Mislim da mora da se ojača taj javno-privatni dijalog, mora da bude podrške privatnom sektoru, jer ako vi otvarate direktan rat prema privatnom sektoru, mislim da će to biti najveći problem za Kosovo", smatra Grdžaliu.

Lekari na Kosovu nezadovoljni, za odlazak se sprema i oko 1.000 medicinskh sestara 

Ništa manji problem nije ni u zdravstvu, gde je bruto plata lekara specijalista 630 evra. Prema podacima lekarske komore, u protekle dve godine, sa Kosova je otišlo oko 350 lekara, a ove godine se za odlazak priprema i oko 1.000 medicinskih sestara. Ministar zdravlja Arben Vitia tvrdi da nisu samo niske plate razlog odlaska medicinskih radnika, nego i uslovi rada i oprema. 

"Mnogi zdravstveni radnici sa kojima sam razgovarao, rekli su mi da osim plata, postoje i drugi razlozi zbog kojih odlaze. To je uglavnom u vezi sa nepravilnim rasporedom zdravstvenih radnika i medicinskog osoblja i neodgovarajućim uslovima rada, kao i nedostatkom opreme", rekao je Vitia.

Da li zbog uslova ili niskih primanja, odlaze i IT stručnjaci, građevinski i ugostiteljski radnici, majstori - Srbi u centralnu Srbiju, a Albanci u zemlje Evropske unije.

"Realnost je to, da ako se nastavi ovako najveći problem, ne samo za Kosovo nego za celu regiju će biti ta demografska pandemija, jer pretežno mladi odlaze vani. U tom konktekstu moramo svhatiti istinu da bez političkih stabilnosti na Kosovu teško je misliti da ćemo imati ekonomski preporod ili perspektivu", naveo je Safet Grdžaliu.

Da će se odliv radne snage sa Kosova povećati nakon januara 2024, realno je očekivati, jer prema podacima albanske agencije INSTAT, nakon vizne liberalizacije, iz Albanije je u proteklih deset godina, otišlo 200.000, a iz Severne Makedonije, u istom periodu čak 230.000 radnika različitih zanimanja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija