Politika

EK: EU je odlučna da osigura da svi građani Zapadnog Balkana budu uključeni u bezvizni režim EU

Komentari

Autor: Fonet, EWB

22/04/2023

-

14:17

EK: EU je odlučna da osigura da svi građani Zapadnog Balkana budu uključeni u bezvizni režim EU
EK: EU je odlučna da osigura da svi građani Zapadnog Balkana budu uključeni u bezvizni režim EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski Srbi, nosioci pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava, nemaju koristi od bezviznog režima za Kosovo. Kako su iz Evropske komisije naveli za portal EWB, "Evropska unija je odlučna da osigura da svi građani Zapadnog Balkana budu uključeni u bezvizni režim EU, ukoliko postoje uslovi za bezbedno putovanje".

Kako prenosi portal, iz Evropske komisije nisu hteli da prokomentarišu da li će o pitanju srpskih pasoša dodatno pregovarati.

Prema pisanju EWB, na osnovu raspoloživih informacija, jasno je da kakav će biti budući status srpskih pasoša nije pitanje za Prištinu, već za institucije Republike Srbije i da o tome sa Briselom ne bi trebalo da pregovara vlada u Prištini nego vlasti u Beogradu.

Iako su vize za putovanje u EU Srbiji ukinute još 2009, bezvezni režim nije važio za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava. Razlog za to leži u činjenici da srpska policija nije imala efektivnu kontrolu na teritoriji Kosova, što znači da nije imala mogućnost da prikupi sve neophodne informacije o licima koja bi imala pravo na srpski pasoš. To su i Srbi i Albanci.

Zato je razdvajanje srpskih pasoša koji se izdaju na teritoriji Kosova i centralne Srbije bio jedan od uslova bez kojih Srbija nije mogla da dobije viznu liberalizaciju. Rešenje koje se tada našlo bilo je da srpskim državljanima na Kosovu pasoše izdaje Koordinaciona uprava u Beogradu. Do danas, broj ovako izdatih pasoša prelazi 100.000.

U odluci Saveta EU iz novembra 2009, kojom je omogućen bezvizni režim za Srbiju, u članu četiri navodi se da će pasoši koje izdaje Koordinaciona uprava biti isključeni iz bezviznog režima za Srbiju. U obrazloženju se navodi da se pasoši isključuju iz "bezbednosnih razloga i zbog mogućnosti ilegalnih migracija".

Milićević: Bezbednosni problem i dalje postoji

Direktor nevladine organizacije Aktiv sa Kosova Miodrag Milićević rekao je za EWB da je Aktiv godinama unazad pokušavao da dobije odgovor od srpskih institucija šta će biti sa "specijalnim pasošima", ali da su uglavnom dobijali usmene garancije da će nadležne institucije Republike Srbije da adresiraju ovo pitanje Evropskoj komiisji kako bi se trajno rešio ovaj problem.

"Lično verujem da je to bilo samo u domenu formalnog odgovora, a da se u praksi nikada nije zaista pregovaralo sa EU", rekao je Milićević i ocenio da je Srbija mnogo ranije morala da radi na rešavanju tog problema, jer se već duže vreme zna da je pitanje trenutka kada će Kosovu dobiti viznu liberalizaciju.

Milićević ipak navodi da će bezbednosni problem koji postoji zbog toga što MUP Srbije nema pun pristup teritoriji Kosova i dalje postojati.

"Međutim, na političkom nivou stvari su se apsolutno promenile u korist građana koji imaju srpski pasoš izdat od Koordinacione uprave. Zato bi Republika Srbija ovo pitanje što pre trebalo da uputi Evropskoj komisiji kako bi se rešilo pitanje onih građana koji i nemaju pravo na kosovski pasoš. Da se njihovi srpski pasoši izjednače sa pasošima građana Srbije koji žive na teritoriji centralne Srbije", kaže Milićević.

Elek: Građani sa Kosova jedini u regionu ne mogu da putuju bez viza

Zamenik direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek kaže za EWB da se radi o diskriminaciji građana Srbije sa prebivalištem na Kosovu ukoliko srpski pasoši ostanu izuzeti iz vizne liberalizacije i za Srbiju i za Kosovu.

"Tako građani sa Kosova koji imaju pasoše Koordinacione upravo ostaju jedini u regionu koji ne mogu da putuju bez viza. Takođe i retki u čitavoj Evropi, s obzirom da samo još dve zemlje, Moldavija i Belorusija, ne pripadaju zoni 'belog Šengena", kazao je Elek i dodao ne očekuje da se to pitanje u skorije vreme reši, iako bi zbog interesa građana to bilo od izuzetne važnosti.

Na pitanje da li je Srbija ikada vodila pregovore o izmeni člana 4 odluke Saveta EU o viznoj liberalizaciji za srpske pasoše na Kosovu i da li će se ti razgovori voditi, portal nije dobio odgovor ni od Ministarstva spoljnih poslova, ali ni iz Misije Srbije pri EU, kao ni od vladine Kancelarija za Kosovu i Metohiju. 

Komentari (0)

Srbija