Evropa

Optuženi za brodolom u Grčkoj ostaju u pritvoru do suđenja

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2023

-

12:24

Optuženi za brodolom u Grčkoj ostaju u pritvoru do suđenja
Optuženi za brodolom u Grčkoj ostaju u pritvoru do suđenja - Copyright Tanjug AP/www.argolikeseidhseis.gr via AP

veličina teksta

Aa Aa

Devet muškaraca optuženih za najstrašniji brodolom u Sredozemnom moru ove godine, u kojem su poginula najmanje 82 migranta, zadržano je u pritvoru do suđenja, saopštila je danas obalska straža, dok je Evropska unija obećala više sredstava i akcija u vezi sa migracijama.

Grčka još pretražuje more u širem području, posle katastrofe koja se dogodila 12. i 13. juna, iako šanse da se pronađe još preživelih praktično ne postoje, preneo je Rojters.

Ribarski čamac dug 20 do 30 metara na kome se nalazilo više stotina migranata, potonuo je kod jugozapadne obale Grčke na putu ka Italiji koji je započeo iz Libije.

Smatra se da je brod prevozio oko 700 migranata iz Egipta, Sirije i Pakistana, ali su samo 104 osobe spasene.

Obalska straža je u ponedeljak, šest dana posle katastrofe, izvukla još tri tela nastradalih i jedno telo u utorak, revidirajući broj poginulih na 82. Strahuje se da je još stotine ljudi nastradalo.

Osumnjičeni krijumčari, svi iz Egipta, stari između 20 i 40 godina, pojavili su se juče pred tužiocem da odgovore na optužbe koje su uključivale ubistvo iz nehata, formiranje zločinačke organizacije, krijumčarenje migranata i izazivanje brodoloma. Oni svi negiraju krivicu, javila je televizija ERT.

Jedan od njihovih advokata rekao je u ponedeljak da njegov klijent nije krijumčar, već žrtva koja je tražila bolji život u Evropi i platila da bude odvedena u Italiju.

Veruje se da je stari brod krenuo iz Egipta, zatim preuzeo putnike u libijskom primorskom gradu Tobruku 10. juna, pre polaska za Italiju.  Grčke vlasti su saopštile da su im preživeli kazali da su platili po 4.500 dolara za putovanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa