Evropa

Kipar osujetio iranske napade na Jevreje i izraelske turiste na tom ostrvu

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2023

-

20:08

Kipar osujetio iranske napade na Jevreje i izraelske turiste na tom ostrvu
Kiparska policija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kipar je osujetio napade na Jevreje i Izraelce na Kipru, preneo je danas "Tajms of Izrael" pozivajući se na kiparske medije.

Prema izveštajima, veruje se da je napade planirala iranska Revolucionarna garda, koja je, kako navodi izraelski list, u nekoliko zemalja proglašena terorističkom, uključujući i SAD.

Izraelski nacionalni bezbednosni savet upozorio je ranije da su Kipar i Grčka zemlje u kojima bi Iran mogao da cilja Jevreje i Izraelce, koji vole da letuju tamo.

Kiparski portal "File njuz" javio je da je zaveru osujetila kiparska obaveštajna služba u saradnji sa stranim agencijama iz Izraela i SAD.

Dodaje se da su napadači koristili severni deo ostrva kao bazu za potencijalan napad, što su kiparski obaveštajci pratili mesecima.

Neimenovani zvaničnik rekao je za portal da je osujećivanje napada pokazalo da Kipar neće dozvoliti da se na njegovoj teritoriji događaju bilo kakvi konflikti.

Netanijahu pozdravio sprečavanje napada 

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je danas sprečavanje iranskog napada na izraelske mete na Kipru, saopšteno iz njegovog kabineta.

"Izrael pozdravlja sprečavanje iranskog terorističkog napada na kiparskoj teritoriji, uperenog protiv izraelskih meta. Izrael je prisutan svuda, na razne načine, kako bi zaštitio Jevreje i Izraelce i nastaviće da sprečava iranski terorizam gde god proviri glavu, pa i na iranskom tlu", navodi se u saopštenju koje je preneo Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa