Evropa

RAT U UKRAJINI CNN: Surovikin je bio VIP član Vagnera, Malijar: Napredak na jugu spor ali siguran

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2023

-

08:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 491. dan rata u Ukrajini. Ruski raketni napad u ukrajinskom gradu Kramatorsku odneo je 12 života i povređeno je 60 ljudi, a čovek optužen za usmeravanje ovog napada je uhapšen, saopštile su ukrajinske vlasti. Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je da Rusija nije gađala civilne objekte i da su napadi izvedeni na zgrade koje su povezane sa vojnom infrastrukturom. Istovremeno i dalje ne prestaju nagađanja u vezi sa subotnjom pobunom plaćeničke grupe Vagner. "Moskov Tajms" pozivajući se na dva izvora tvrdi da je zbog toga uhapšen general Sergej Surovikin, zamenik komandanta združene grupe ruskih trupa u Ukrajini. 

Ključni događaji:

  • Broj poginulih u raketiranju picerije u Kramatorsku porastao na 12, povređeno 60 osoba 
  • Ukrajina: Uhapšen čovek optužen da je usmeravao ruski raketni napad na Kramatorsk
  • Peskov o napadu na Kramatorsk: "Rusija ne gađa civilnu infrastrukturu"
  • Lavrov: Zapad nije izneo ozbiljne predloge za ukrajinsko pitanje

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.46 CNN: Surovikin je bio VIP član Vagnera

Ruski zvaničnik je rekao da je general Sergej Surovikin se ne nalazi u istražnom zatvoru u Moskvi, kako su sugerisali neki nezavisni mediji. Međutim, dokumenti u koje je CNN imao uvid sugerišu da je odlikovani komandant vazduhoplovnih snaga bio tajni VIP član Vagnerove privatne vojne kompanije.

23.44 MMF revidirao ukrajinski kredit, Kijev odmah povukao 890 miliona dolara

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda završio je danas prvu reviziju ukrajinskog kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara, što je omogućilo Kijevu da odmah povuče 890 miliona dolara za budžetsku podršku, i čiji će najveći deo iskoristiti za finansiranje kontraofanzive protiv Rusije.

''Ruska invazija na Ukrajinu nastavlja da ima ozbiljan uticaj na ljudski i fizički kapital i životnu sredinu, sa gubicima života, padom životnog standarda i porastom siromaštva, kao i oštećenjem infrastrukture'', rekla je izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva.

Navela je da je uprkos tome, ''ukrajinski narod otporan, a vešto kreiranje politike vlasti i stalna spoljna podrška, pomogli su da se podrži makroekonomska i finansijska stabilnost''.

Rojters prenosi da MMF nastavlja da proučava društvene, ekološke i ekonomske uticaje uništenja brane Kahovke ranije ovod meseca, što je dovelo do velikih poplava u južnoj Ukrajini.

21.58 Ukrajina izvela vojne vežbe reagovanja na nuklearnu katastrofu

Ukrajina je izvela danas vojne vežbe reagovanja na nuklearnu katastrofu, u blizini nuklearne elektrane Zaporožje koju je okupirala Rusija, saopštili su lokalni ukrajinski zvaničnici.

Kijev je ovog meseca optužio Rusiju da planira ''teroristički'' napad na južno postrojenje elektrane, koji bi izazvao curenje radioaktivnih materija, što je Moskva negirala, prenosi Rojters.

Guverner Zaporoške oblasti Jurij Malaško naveo je da su vežbe u gradu Zaporožju i okrugu oko njega namenjene koordinaciji odgovora svih službi na ''vanrednu situaciju'' u elektrani.

21.13 Metsola: Solidarnost sa Ukrajinom je egzistencijalna za Evropu

Solidarnost sa Ukrajinom je egzistencijalna za Ukrajinu koliko i za Evropu, izjavila je danas predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola  u Evropskom savetu. Metsola je poručila da želi da Brisel otvori ozbiljne pregovore o nastojanju Ukrajine za članstvo u EU, sredinom decembra ove godine, prenosi Politiko.eu

„Moramo održati svoja obećanja o otvaranju pregovora“, rekla je predsednica Evropskog parlamenta novinarima nakon učešća na samitu šefova država i vlada EU.

Ona je dodala da su "napori Ukrajine na reformama bili izuzetni, čak i posebno u vreme rata". 

Naglasila je da Brisel mora da odgovori “ako su reformski kriterijumi dovoljno ispunjeni”.

„I ostajem optimista da se ovo još može postići ove godine“, rekla je Metsola.

21.05 Rusija odbacuje Švajcarsku kao lokaciju za eventualne mirovne pregovore

Rusija odbacuje Švajcarsku kao lokaciju za eventualne mirovne pregovore, rekavši da je ta zemlja ''izgubila status neutralne države'' zbog podrške sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

Za Švajcarsku, koja je dosledno blokirala ponovni izvoz švajcarskog oružja od strane drugih zemalja za upotrebu u Ukrajini, Sergej Garmonin je kazao da je ''izgubila reputaciju neutralne države'' , prenosi Rojters.

Agencija podseća da je u svom govoru u parlamentu 15. juna Volodimir Zelenski pozvao Švajcarsku da bude domaćin globalnog mirovnog samita o Ukrajini. Zelenski je takođe naveo da je o toj inicijativi i ranije razgovarao sa švajcarskim predsednikom Alanom Bersetom.

20.08 I Greta Tundberg u Kijevu

Aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg danas se u Kijevu sastala s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Na sastanku su bili i članovi Međunarodne radne grupe za ekološke posledice rata. Zelenski je s Tunberg i članovima grupe razgovarao o katastrofalnim posledicama uništenja brane Nova Kakhovka, koje je izazvalo opsežne poplave diljem delomično okupirane regije Herson.

 

 

19.58 Potpredsednica ruske banke poginula u “padu s prozora”

Kristina Baikova, 28-godišnja potpredsednica Loko-banke preminula je nakon što je navodno pala kroz prozor svog stana u Moskvi. Incident se dogodio 23. juna, ali su ruski mediji o njoj tek sada izvestili. Policijska istraga je u toku, objavila je Nextatv.

I Marina Jankina, zaposlena u ruskom ministarstvu odbrane pronađena je mrtva u Sankt Peterburgu u februaru ove godine nakon što je pala kroz prozor.

 

 

18.50 Izaslanik Vatikana sastao se u Moskvi sa patrijarhom Kirilom

Crkve mogu da rade zajedno u cilju mira i pravde, izjavio je danas patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril na sastanku sa kardinalom Mateom Zupijem, papskim izaslanikom za pronalaženje mira u Ukrajini.

Prema mišljenju patrijarha Kirila, "važno je da se sve snage sveta udruže kako bi sprečile veliki oružani sukob", prenela je agencija RIA Novosti.

"Papa je zaista želeo da se sastanem sa patrijarhom Kirilom, da saznam njegovo mišljenje o situaciji u kojoj se nalazimo i mogućem susretu sa njim", kazao je papski izaslanik.

Kardinal Zupi doputovao je u Moskvu u utorak uveče, boravivši u Apostolskoj nuncijaturi. On se juče sastao sa pomoćnikom ruskog predsednika Jurijem Ušakovim i šefom Konferencije katoličkih biskupa Rusije, nadbiskupom Pavlom Pecijem. 

Tanjug/Sergey Vlasov, Russian Orthodox Church Press Service via AP

 

16.15 Peskov: Ušakov i Zupi saglasni da nastave dijalog o Ukrajini ako bude potrebno

Iako nije postignut nikakav konkretan dogovor na sastanku između pomoćnika predsednika Rusije Jurija Ušakova i izaslanika pape Franje kardinala Matea Zupija, oni su se saglasili da nastave dijalog ako bude potrebno, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, nakon što su danas u Moskvi Ušakov i Zupi razmenili mišljenja i informacije o humanitarnim pitanjima u kontekstu situacije u Ukrajine, preneo je TASS.

Prethodno je predsednik Konferencije katoličkih biskupa Rusije, nadbiskup Pavel Paolo Peci rekao za TASS da su u fokusu razgovora bila pitanja u vezi sa izbeglicama. Prema njegovim rečima, sastanak je bio pozitivan.

15.49 Dve osobe poginule u ruskom granatiranju ukrajinskog grada Hersona

Dve osobe su poginule, a dve su ranjene u današnjem ruskom granatiranju utočišta za civile poznatog kao "tačka nepobedivosti" u gradu Herson na jugu Ukrajine, rekao je regionalni ukrajinski guverner Oleksandr Prokudin.

"Dva žitelja lokalne sredine su poginula, a dvoje je u bolnici u srednje teškom stanju", napisao je Prokudin na svom Telegram kanalu, a preneo je Rojters.

Istovremeno, proruski vršilac dužnosti regionalnog guvernera Vladimir Saljdo saopštio je danas da su ruske snage u protekla dva dana potopile šest vojnih čamaca sa više od 30 ukrajinskih vojnika, koji su pokušavali da pređu reku Dnjepar u Hersonskoj oblasti. On je dodao da je sinoć uništen čamac pun ukrajinskih vojnika koji su pokušali da se evakuišu.

15.20 Nehamer: Neutralne države EU protive se davanju bezbednosnih garancija Ukrajini

Zemlje EU sa neutralnim stavom protive se davanju potpunih bezbednosnih garancija Ukrajini, izjavio je danas austrijski kancelar Karl Nehamer.

"Za nas kao neutralne države jasno je da ne možemo dati takve bezbednosne garancije. Austrija, Irska, Malta i Kipar su jasno stavile do znanja da imaju primedbe", rekao je Nehamer uoči sastanka sa ostalim liderima EU u Briselu, preneo je Rojters.

Ulogu neutralnih država treba eksplicitno uzeti u obzir, istakao je on.  U Briselu se održava dvodnevni samit lidera EU, na kojem su glavne teme nastavak vojne i finansijske podrške Ukrajini, situacija u Rusiji, evropska politika migracija i azila i odnosi sa Kinom i Južnom Amerikom. 
 

14.55 Borelj sugeriše stvaranje dugoročnog Odbrambenog fonda za Ukrajinu

Evropska unija treba da razmotri pretvaranje Evropskog mirovnog fonda koji je korišćen za finansiranje oružja za Kijev u trajnije sredstvo za dugoročno naoružavanje zemlje, predložio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. "Razgovaramo o bezbednosnim obavezama. Sa moje strane to znači da vojna podrška Ukrajini mora biti dugoročna... tokom rata i posle rata", rekao je Borelj uoči početka samita EU u Briselu, preneo je Rojters. Evropski mirovni fond za Ukrajinu možda mora da postane Odbrambeni fond Ukrajine, istakao je on. "Obuka se mora nastaviti, modernizacija vojske mora da se nastavi", dodao je Borelj.

14.14 MO Rusije: U napadu na Kramtorsk poginula dva ukrajinska generala

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su dva ukrajinska generala, do 50 oficira Oružanih snaga Ukrajine, kao i do 20 stranih plaćenika i vojnih savetnika poginuli u visokopreciznom udaru ruske vojske na Kramatorsk, koji je izveden 27. juna. Kako je navedeno u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, udar je izveden na punkt privremenog razmeštaja 56. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine, a oficiri koji su poginuli učestvovali su na sastanku štaba, prenosi RIA Novosti.

13.55 Vagnerovi plaćenici se neće više boriti u Ukrajini

Vagnerovi plaćenici se više neće boriti u Ukrajini nakon što je njihov šef Jevgenij Prigožin odbio da potpiše ugovor sa Kremljom, saopštio je šef komiteta Dume za odbranu Andrej Kartapolov.
"To jest, neće se izdvajati finansijska i materijalna sredstva", dodao je on.

11.40 Saljdo: Ruske snage uništile šest ukrajinskih vojnih čamaca na Dnjepru

Ruske snage su u protekla dva dana potopile šest vojnih čamaca sa više od 30 ukrajinskih vojnika, koji su pokušavali da pređu reku Dnjepar u Hersonskoj oblasti, saopštio je danas proruski vršilac dužnosti regionalnog guvernera Vladimir Saljdo. "U protekla dva dana, artiljetijske jedinice iz borbene grupe Dnjepar potopile su šest čamaca u kojima je preko 30 ukrajinskih militanata pokušalo da pređe reku i pristane u blizini mosta Antonovka na levoj obali", naveo je Saljdo, prenosi TASS. On je dodao da je sinoć uništen čamac pun ukrajinskih vojnika koji su pokušali da se evakuišu.

09.48 Papin izaslanik će se danas sastati sa ruskim patrijarhom Kirilom

Izaslanik pape kardinal Mateo Cupi, koji je zadužen za mirovnu misiju u Ukrajini, sastaće se danas sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve Kirilom, objavila je RIA, pozivajući se na izvor iz RPC. "Sastanak će se održati", rekao je neimenovani izvor. Ranije je iz Vatikana saopšteno da je "svrha ove inicijative da podstakne osećaj čovečnosti koji može da pridonese rešenju akteulne tragične situacije i da pronađe načine za postizanje pravednog mira".

09.15 Netanijahu: Ne dajemo Gvozdenu kupolu Ukrajini jer bi mogla da završi u rukama Irana

Izrael ne daje sistem protivvazdušne odbrane "Iron Dome" (Gvozdena kupola) ili drugo oružje kijevskom režimu zbog zabrinutosti da bi da bi ono moglo da završi u rukama Irana, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu. "Mislim da je važno razumeti da nas brine mogućnost da bi sistemi koje bismo dali Ukrajini dospeli u iranske ruke", rekao je Netanijahu u intervjuu za "Wall Street Journal", prenosi TASS. On je istakao da bi Teheran, ukoliko bi se to dogodilo, mogao da upotrebi izraelsko oružje protiv Izraela.

Naglasio je da je Izrael gusto naseljena zemlja i da Gvozdena kupola obara rakete koje gađaju izraelske naseljene centre. "Ako bi taj sistem dospeo u ruke Irana, milioni Izraelaca bi ostali bez odbrane i bili bi u opasnosti", rekao je Netanijahu. Globalna kupola je sistem protivvazdušne odbrane koji je razvila izraelska kompanija Rafael Advanced Defence Systems, u saradnji sa američkim proizvođačem oružja Raytheon.

07.42 Malijar: Napredak spor, ali siguran

Zamenica ministra odbrane Hana Malijar, govoreći na nacionalnoj televiziji, rekla je da postoji napredak u sektorima na jugu gde se nalaze dva okupirana grada - Berdjansk i Marijupolj. "Svakog dana se napreduje, sporo ali sigurno", navela je Malijar. Ona je istakla ovonedeljno ponovno zauzimanje sela Ravnopolj na jugoistoku, rekavši da su "operacije čišćenja završene" i da je vojska sada zauzela položaje na toj poziciji.

Associated Press

07.40 Broj poginulih u Kramatorsku porastao na 12

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na restoran u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku porastao je na 12, nakon što je još jedno telo izvučeno iz ruševina rano jutros, saopštile su ukrajinske službe za vanredne situacije. Među poginulima je troje dece, navodi se u saopštenju, a 60 ljudi je povređeno, uključujući jedno dete. Raniji izveštaji su govorili o četvoro dece među poginulima. "Hitno-spasilačke operacije su završene", dodaju iz Hitne pomoći.

 

07.28 Belorusija ratifikovala amandmane na bezbednosni sporazum sa Rusijom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon o ratifikaciji izmena i dopuna sporazuma sa Ruskom Federacijom o zajedničkom obezbeđenju regionalne bezbednosti u vojnoj sferi, objavljeno je na nacionalnom pravnom internet portalu. U maju je predlog zakona usvojio donji dom beloruskog parlamenta, a u junu ga je odobrio i gornji dom. Potpisivanjem zakona Belorusija je završila proceduru za ratifikaciju protokola o izmenama i dopunama sporazuma, prenose RIA Novosti.

07.16 Rasmuzen: Ne bi trebalo da se snizi granica za članstvo u EU

Evropska unija ne bi trebalo da "snizi granicu" za članstvo Ukrajine u smislu korupcije i demokratije, upozorio je danski ministar spoljnih poslova u intervjuu za Fajnenšel tajms, rekavši da bi to rizikovalo "unošenje nestabilnosti". Lars Rasmuzen je za novine rekao da Danska podržava članstvo Ukrajine, Moldavije, Gruzije i zapadnog Balkana u EU, ali da "geopolitičke okolnosti" ne opravdavaju preskakanje reformi.

07.00 Zelenski: Ukrajina će nastaviti da ulaže pravne napore da kazni ruske agresore

Ukrajina će nastaviti da ulaže pravne napore kako bi obezbedila da međunarodni instrumenti funkcionišu u kažnjavanju ''svih ruskih terorista i države agresora'', izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom večernjem obraćanju naciji na kraju 490. dana rata, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu predsednika.

On je povodom ruskog napada na Kramatorsk u utorak, naveo da se broj žrtava povećao na 11, uključujući troje dece, a da je više od 60 ljudi  povređeno.

Služba bezbednosti Ukrajine je zajedno sa policijskim specijalnim snagama privela osobu koja je koordinisala ovaj teroristički napad. 

"Udarili su na običan kafić u Kramatorsku, popularnu piceriju. Oštećene su susedne kuće, prodavnice, benzinska pumpa. Običan grad, običan život. Možda još uvek ima ljudi ispod ruševina", rekao je Zelenski.

06.50  Moscow Times: Uhapšen general Surovikin

General Sergej Surovikin, zamenik komandanta združene grupe ruskih trupa u Ukrajini, uhapšen je, tvrdi "Moscow Times" pozivajući se na dva izvora bliska ruskom Ministarstvu odbrane. 

"U kontekstu Prigožina. Očigledno je Surovikin izabrao stranu Jevgenija Prigožina tokom pobune i oni su ga zgrabili za j***", rekao je drugi izvor.

Na pitanje gde je general sada, odgovorio je: "Ovu informaciju ne komentarišemo ni internim kanalima."

Glasine o hapšenju Surovikina, poznatog po nadimku "general Armagedon", ranije je objavio vojni bloger Vladimir Romanov. Prema njegovim rečima, general je uhapšen 25. juna, dan posle pobune Vagnerovog PMC-a na čelu sa Jevgenijem Prigožinom i nalazi se u istražnom zatvoru Lefortovo.

Prethodno je "Njujork tajms" objavio da je Surovikin, koji je ujedno i zamenik komandanta ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, unapred znao da Prigožin planira pobunu protiv ruskih zvaničnika iz sektora odbrane.

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

06.30 Zalužnji poručio Miliju: Ukrajina preuzima stratešku inicijativu na bojnom polju

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji je u telefonskom razgovoru sa načelnikom Generalštaba vojske SAD Markom Milijem izjavio da su ukrajinske snage uspele da preuzmu stratešku inicijativu na bojnom polju.

"Razgovarali smo o situaciji duž cele linije fronta. Ukrajinske snage su uspele da preuzmu stratešku inicijativu, bezbednosne i odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da vode ofanzivne operacije, imamo napredak“, napisao je Zalužnji na Telegramu, prenosi Ukrinform.

On je dodao da ruske trupe pružaju snažan otpor, ali da istovremeno trpe velike gubitke.  Pored toga, neprijatelj pokušava da se zadrži na pozicijama do kojih je došao usled neprekidnog miniranja terena. Zalužnji je govorio i o hitnim potrebama Ukrajine za oružjem, municijom i opremom za deminiranje.

06.00 Ukrajina: Uhapšen čovek optužen da je usmeravao ruski raketni napad u Kramatorsku

Ukrajinske vlasti uhapsile su juče muškarca koga su optužile da je pomogao ruskoj vojsci da usmeri raketni napad na Kramatorsk, u kojem je poginulo 11, a ranjeno više od 50 ljudi. Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da je privela čoveka zaposlenog u lokalnoj kompaniji za transport gasa.

On je osumnjičen da je snimao lokalnu piceriju i obaveštavao Ruse o njenoj popularnosti, saopštila je Služba bezbednosti u objavi na Telegramu. AP primećuje da u saopštenju nije pružen nikakav dokaz za tu tvrdnju. Rusija je tokom rata insistirala u tvrdnjama da ne gađa civilne ciljeve, što je ponovio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

Komentari (0)

Evropa