Evropa

"General Armagedon" nestao iz javnosti: Posle Prigožinove pobune svi se pitaju gde je Sergej Surovikin

Komentari
"General Armagedon" nestao iz javnosti: Posle Prigožinove pobune svi se pitaju gde je Sergej Surovikin
Sergej Surovikin, 2017. - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin, File

veličina teksta

Aa Aa

Pobuna šefa plaćeničke Vagner grupe Jevgenija Prigožina završena je za manje od jednog dana, ali taj dogđaj ne prestaje da izaziva veliku pažnju. Ruski predsednik Vladimir Putin je sasvim sigurno sebi postavio mnoga pitanja nakon tog 24. juna, dok se sa druge strane, javnost pita gde su vojni generali. Ministar Sergej Šojgu je izašao u javnost, ali generali Sergej Surovikin i Valerij Gerasimov kao da su "propali u zemlju".

Epilog pobune je takav da je Prigožin praktično proteran u Belorusiju, a pripadnici Vagnera su dobili ponudu da se pridruže ministarstvu odbrane kao redovni vojnici, odu u Belorusiju sa svojim liderom, ili se samo okrenu nekom mirnijem životu u ruskim vrletima, bez bojazni da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak.

Što se tiče Vagnera, bar za sada je zvanični narativ da će sve biti oprošteno, ali uz ove navedene uslove. Ipak, ostaje sumnja da li je Prigožin sam delovao ili je imao pomoć od neke iz državnih struktura Rusije.

Za početak, šef generalštaba i najviši general u zemlji Valerij Gerasimov nije se pojavio u javnosti niti na državnoj televiziji (gde je čest gost) od samog dana pobune. On je bio, pored Šojgua, jedna od osoba sa kojima je Prigožin tražio pregovore kada je zauzeo Rostov na Donu.

Kako piše agencija Rojters, Gerasimov nije pomenut u saopštenjima ministarstva odbrane već 20 dana. U pitanju je komandant svih operacija ruske vojske u ratu u Ukrajini, a koliko je važna ličnost govori i to što ima jedan od tri ruska "nuklearna kofera", prema analizima nekih zapadnih vojnih stručnjaka.

Navodi o hapšenju Surovikina

Drugi visoki vojni zvaničnik kog nema nigde u ruskoj javnosti od subote je Sergej Surovikin, čiji nadimak "General Armagedon", dobijen zbog delovanja u Siriji, govori dovoljno o njegovom pristupu ratnim poduhvatima.

Surovikin je zamenik Gerasimova kada je u pitanju kontrola nad ruskom vojskom u Ukrajini, a što je zanimljivo, upravo ga je Prigožin pohvalio kada je postao prvi čovek komande u oktobru, malo pre nego što je učinjen ipak zamenikom Gerasimova. Šef Vagnera je tada za Surovikina rekao da je u pitanju "legendarni general", i da je on "najkompetentniji komandant u ruskoj vojsci".

Tanjug/(Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool via AP

Surovikin i Šojgu

Prema izveštajima američkih obaveštajnih službi koje je preneo "Njujork tajms", imao je pozitivno mišljenje o Prigožinu i bio unapred obavešten o pobuni, mada se ne može sa sigurnošću reći da li je aktivno učestvovao.

Prema pisanju lista "Moskva tajms", kao i jednog ruskog vojnog blogera, Surovikina nema u javnosti jer je uhapšen, dok su još neki vojni blogeri i dopisnici sa dosta pratilaca rekli da njega, kao i još neke visoke oficire ispituje FSB, ruska bezbednosna služba, kako bi se utvrdila njihova odanost.

Iz Kremlja su ovo negirali, a kada su upitani o navodima američkih obaveštajaca da je Surovikin znao unapred za planove Prigožina, odgovorili su da "nakon ovih događaja postoji veliki broj spekulacija". Danas je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je "ministarstvo odbrane adresa za pitanja o Surovikinu".

Poruka Prigožinu: "Mi smo ista krv, isti ratnici"

Uticajni Telegram kanal Ribar, koji vodi bivši portparol ruskog ministarstva odbrane, rekao je da je "čistka u toku", i da vlasti pokušavaju da uklone vojno osoblje za koje se smatra da je pokazalo "nedostatak odlučnosti" u gušenju pobune.

"Oružana pobuna privatne vojne kompanije Vagner postala je izgovor za masovnu čistku u redovima ruskih oružanih snaga", piše na tom Telegram kanalu.

Kada je Prigožin pokrenuo pobunu, Surovikin je objavio video-snimak na Telegramu, gde drži pušku i upozorava šefa Vagner grupe da stane.

"Zajedno smo se borili rizikovali, pobeđivali. Ista nam je krv, mi smo ratnici. Pozivam te da prestaneš. Neprijatelj samo čeka eskalaciju unutrašnje političke situacije u našoj zemlji", rekao je Surovikin.

Međutim, u tom snimku Izgledao je iscrpljeno i nije bilo jasno da li je govorio pod prinudom, a ujedno je ovo bio i poslednji put da se pojavio u javnosti.

Posmatrači ukazuju na "čudan snimak"

Dara Masikot, ekspert za rusku vojsku u istraživačkom centru RAND, rekla je da joj snimak izgleda "čudno".

"Učinilo mi se pre nekoliko dana da se nešto loše dešava na snimku. Nije nosio nikakve značke niti činove na odeći. U vojci je 30 i više godina, a ne nosi ih? Ne", napisala je ona na Tviteru.

U sredu uveče, pojavili su se nepotvrđeni izveštaji ruskih medija i blogera da je Surovikin nakon hapšenja zadržan u moskovskom zatvoru Lefortovo.

Aleksej Venediktov, novinar rekao je (ne navodeći svoje izvore) da Surovikin nije bio u kontaktu sa svojom porodicom od subote, i da se nije ništa čulo ni o njegovim telohraniteljima, prenela je agencija Rojters.

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Surovikin i Putin

Ima i onih koji misle malo drugačije, odnosno nisu uvereni da Surovikin ima nešto protiv Putina, ili obrnuto. Među njima je i Tatjana Stanovaja, izvršna direktorka firme za političke analize R.Politik, koja je rekla: "Iako je Surovikin možda imao simpatije prema Prigožinu ili bio upoznat sa planom, stao je na stranu države kada je to bilo potrebno".

"Dok je trajao oštar sukob između Vagnera i Šojgua/Gerasimova, Surovikin je komunicirao sa Prigožinom, pa je čak i delovao kao posrednik, jer je početkom maja bio uključen u rešavanje problema sa snabdevanjem municijom. Ovaj odnos je verovatno odobrio Putin, što sugeriše da se Surovikin nije pobunio protiv njega", dodala je Stanovaja.

Odlikovanja stekao u Siriji, proveo šest meseci u zatvoru

Lorens Fridman, profesor studija rata na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekao je da bi uklanjanje Surovikina, ako se desi, više moglo destabilizovati ruske ratne napore od subotnje pobune.

"Surovikin je grub, ali i jedan od sposobnijih ruskih komandanata", napisao je Fridman na Tviteru.

Sergej Surovikin je veteran Čečenskih ratova, ali je trenutni ugled u okvirima ruske vojske stekao u Siriji, i zbog toga je bio odlikovan od strane Putina.

Specijalizovao se za pešadiju tokom većeg dela karijere, ali komandovao je i ruskim vazduhoplovstvom. Predvodio je ruske snage koje su intervenisale u Siriji od 2015. godine, a američki komandanti su ponekad tamo direktno razgovarali sa njim kako bi izbegli sukobe.

U oktobru, postavljen je na lidersko mesto kada je u pitanju ruska vojna kampanja u Ukrajini, ali nešto ranije ove godine je ipak postao drugi čovek iza Gerasimova, s obzirom na relativni neuspeh ruske invazije.

Kada je imenovan za šefa ruske vojske u ratu u Ukrajini, vojni analitičari isticali su da ga već dugo prati reputacija brutalnog vojnika, ali da se često govori i o njegovoj mogućoj korupciji. 

Surovikin je proveo najmanje šest meseci u zatvoru nakon što su vojnici pod njegovom komandom ubili tri demonstranta u Moskvi tokom neuspelog puča u avgustu 1991. godine, ali je na kraju pušten bez suđenja, navodi se u dokumentu Džejmstaun fondacije, konzervativnog istraživačkog centra u Vašingtonu. 

On je, 1995. godine, takođe osuđen na uslovnu kaznu zbog ilegalne trgovine oružjem, ali je ta presuda kasnije poništena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa