Evropa

Aleksis Cipras podneo ostavku na mesto predsednika Sirize

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2023

-

12:56

Aleksis Cipras podneo ostavku na mesto predsednika Sirize
Aleksis Cipras - Copyright Tanjug AP/Angelos Tzortzinis/Pool via AP)

veličina teksta

Aa Aa

Aleksis Cipras podneo je ostavku na mesto predsednika Sirize i najavio početak procedura za izbor novog rukovodstva stranke, a sve nakon teškog poraza u drugom krugu parlamentarnih izbora 25. juna.

Ističe da je "nova Siriza neposredan prioritet" i moli da se stranka "reorganizuje odmah i bez ikakvog odlaganja".

"Ne dozvolimo da se izgubi nijedan dan kako u obračunu sa vladom Nove demokratije, tako i u obračunu sa sopstvenom slabostima, patologijama i problemima", rekao je.

Cipras je objasnio da ovu odluku nije doneo u afektu, već da ju je pažljivo razmatrao.

"O svemu sam intenzivno razmišljao prethodnih dana. Ne krijem da je ovo emotivno. Ova odluka ima elemente bola za mene, kao i za bilo koga ddrugog. Međutim, ima i elemente ličnog izazova - da svojim stavom i primerom pokažem da se u životu, u politici, posebno u politici koja se odnosi na vrednosti, može biti borben i kreativan, možda u nekim slučajevima i korisniji bez pozicije", zaključio je nekadašnji grčki premijer u obraćanju.

Cipras je rekao da podnosi ostavku kako bi otvorio put za izbor novog lidera stranke i naglasio da se on neće kandidovati na tim izborima, prenosi Rojters.

Dodao je da je Siriza nakon izbora dobila zadatak da bude zvanična opozicija i da se drastično promeni, dodaje Katimerini.

On je istakao da je imao čast da bude prvi levičarski premijer u Grčkoj.

"Na putu gde je svaki dan bio bitka. Suočili smo se sa Evropom koja je sumnjičava prema Grčkoj", ukazao je Cipras i nastavio:

"Nova Siriza može da bude nada za bolje sutra. Uvek ću služiti toj svrsi. Nadi za bolje sutra", zaključio je Cipras.

Micotakisova Nova demokratija osvojila je 40,56 odsto glasova u drugom krugu parlamentarnih izbora i imaće najverovatnije 158 mesta u parlamentu od 300 poslanika. Levičarska Siriza osvojila je skoro 18 odsto glasova i 48 mesta.

PASOK je osvojio 11,86 odsto, odnosno, 32 poslanička mesta, dok je Komunistička partija dobila 7,68 odsto i 20 poslanika.

Ultradesničarski Spartanci su dobili 4,67 odsto, Elniki Lisi 4,45 odsto, Niki 3,69 odsto i Plevsi Eleterijas je malo iznad cenzusa, na 3,17 odsto, odnosno osam poslanika.

Izlaznost je bila 53 odsto, što je manje nego u prvom krugu izbora u maju, kada je bila 61 procenat.

Komentari (0)

Evropa